Νέο Ασφαλιστικό: Ένα Ταμείο για όλους και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις

15 Νοεμβρίου 201310:44

Νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό το 2014 -με «καταργήσεις ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων και εξαιρέσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν»- προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει με βάση πόρισμα Επιτροπής και σε συνάρτηση με την επικείμενη εφαρμογή, από την 1/1/2015, του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική + αναλογική) και τον περαιτέρω περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία.

«Το ασφαλιστικό σύστημα είχε -και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να έχει- προβλήματα, στρεβλώσεις και παθογένειες.
Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο και κατακερματισμένο σύστημα, ένα μωσαϊκό ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων και διάσπαρτων νησίδων με προνομιακές εξαιρέσεις», είπε ο υπουργός από το βήμα συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Και ανακοίνωσε ότι επιτροπή τεχνοκρατών που θα συγκροτηθεί: «Θα εξειδικεύσει τον τρόπο εφαρμογής των αλλαγών του ασφαλιστικού, συνεκτιμώντας τις όποιες θεσμικές αλλαγές έχουν ήδη γίνει από την ψήφιση του νόμου 3863 το 2010 έως σήμερα» και «θα υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».
Εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ

Ο υπουργός παρουσίασε και το σχέδιο εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ, μέσω διασταυρώσεων και ελέγχων που έχει υποβληθεί στην τρόικα και αναμένεται να συζητηθεί την Κυριακή με τους επικεφαλής των δανειστών.

Ο υπουργός τόνισε ότι για το 2014 «η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση θα αντιμετωπιστεί με αυτή τη δέσμη των διαρθρωτικών και οργανωτικών αλλαγών χωρίς να θιγούν οι παροχές, δηλαδή οι συντάξεις».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι η κρατική χρηματοδότηση από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, το 2014 θα είναι 10,5 δισ., ευρώ, το 2015 και το 2016 στα 9,7 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μειωθεί αντίστοιχα στο 42,1% το 2015 και 40,8% το 2016.

Ένα ταμείο για όλους
Από το ίδιο βήμα του συνεδρίου, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος επαναδιατύπωσε την πρόταση για τη λειτουργία ενός μόνο εθνικού φορέα ασφάλισης για όλους (με διακριτούς κλάδους για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) και τη δημιουργία τουλάχιστον ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, όπου θα ασφαλίζονται οι αμειβόμενοι με τα κατώτατα όρια μισθών και μέσω του οποίου θα στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ο Ρ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι σε βάθος 4 – 5 ετών θα μπορούσα να απορροφηθούν και τα επικουρικά ταμεία, αν και σημείωσε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.

Τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο Ρ. Σπυρόπουλος υπογράμμισαν ότι οι ιδιωτικές συντάξεις θα μπορούσαν, σε εθελοντική βάση, να λειτουργήσουν στο μέλλον συμπληρωματικά.

Δύο αλλαγές «κλειδώνει» η τρόικα στον ΟΑΕΕ
Τη μηνιαία καταβολή στον ΟΑΕΕ των εισφορών (αντί της πληρωμής ανά δίμηνο) και την υποχρεωτική ασφάλιση στον Οργανισμό τόσο των ασφαλιζόμενων για λίγες ημέρες στο ΙΚΑ όσο και των νέων επαγγελματιών που θα δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων «κλειδώνει» η τρόικα.
Οι δύο αλλαγές που έχουν στόχο να αυξήσουν τα έσοδα (τα οποία, για πρώτη φορά, εμφάνισαν οριακή αύξηση 0,44%) συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση της διοίκησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Πηγή: news247.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr