Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βλέπει η Citigroup

7 Οκτωβρίου 201313:00

Το αμερικανικό Shutdown δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους κορυφαίους οικονομολόγους. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να βλέπουν στην «ευρωκρίση» τον μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

«Στις χώρες της περιφέρειας του ευρώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνη», λέει στη σημερινή Die Welt ο Βίλεμ Μπουίτερ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής Citigroup τονίζει ότι «εάν τα προγράμματα λιτότητας φτάσουν στα πολιτικά τους όρια και δεν υπάρχει προοπτική για μεταφορές κεφαλαίων από τις χώρες του πυρήνα, η μόνη δυνατή λύση είναι αυτή της κρατικής χρεοκοπίας».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο αμερικανοβρετανός οικονομολόγος αναμένει σύντομα νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο υποστηρίζει και για την περίπτωση της Κύπρου.

Και ενώ η Ισπανία σημειώνει πρόοδο, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να καταστεί η Ιταλία προβληματική περίπτωση, εκτιμά ο Βίλεμ Μπουίτερ.

«Οι πολιτικοί θεσμοί στην Ιταλία λειτουργούν χειρότερα και από αυτούς των ΗΠΑ», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup.

«Επιθετικές επενδύσεις» στις ελληνικές τράπεζες

O Πόλσον έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank O Πόλσον έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank

Ελληνικές τράπεζες προσελκύουν το ενδιαφέρον των αμερικανικών hedge funds, υποστηρίζουν οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της «John Paulson & CO» του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον που επενδύει «επιθετικά» στον ελληνικό τραπεζικό τομέα έχοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία που εδώ και καιρό θεωρείται η πιο αδύναμη στην περιφέρεια της ευρωζώνης, βρίσκεται σε σημείο καμπής.

«Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο» δήλωσε ο Πόλσον στους Financial Times, επιβεβαιώνοντας ότι το δικό του fund έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, τις δύο τράπεζες που έχουν αναδυθεί σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση.

Το ενδιαφέρον των hedge funds είναι τόσο ισχυρό, που οι μεγάλες τράπεζες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της επανα-ιδιωτικοποίησης του κλάδου, αναφέρουν οι Financial Times.

Πηγή : news247.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr