fatiriaka_04

Να μην μετατραπούν τα Φατήριακα σε «παραγκούπολη μικροπωλητών»!

5 Αυγούστου 201707:02

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με δελτίο τύπου που λάβαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής κ. Εμρέ Αχμέτ μας γνωστοποιήθηκε ότι «σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 26 του ν.4264/2014, και την αρίθμ. 216/2017 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, θα διατεθούν εκατόν είκοσι μία(121) ειδικές άδειες συμμετοχής ην θρησκευτική Εμποροπανήγυρη της Τοπικής Κοινότητας Αιγείρου. Η διάρκεια χρονικής ισχύος θα είναι δύο(2) ημερών ήτοι 22 και 23 Αυγούστου 2017.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους(χορηγείται από την υπηρεσία) με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, από 31 – 07 – 2017 ημέρα Δευτέρα έως 07 – 08 – 2017 ημέρα Δευτέρα. «

Η παραπάνω κίνηση των αρμοδίων του Δήμου Κομοτηνής (που σίγουρα έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής εκκλησιαστικής ηγεσίας) είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά στην ανάδειξη του πλέον σημαντικού και πολύπαθου προσκυνήματος  της Εκκλησίας μας στην περιοχή.

Αυτού του βήματος, όμως, πρέπει να προηγηθούν ΑΜΕΣΑ κι άλλα, αφού ο περιγραφείς  χώρος  χρειάζεται διαρκή αναβάθμιση με έργα υποδομής τα οποία θα συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των εμπόρων και των επισκεπτών, την ανάπτυξη της περιοχής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Για την εύρυθμη λειτουργία της εμποροπανήγυρης απαιτείται προετοιμασία (καθαρισμός – φωτισμός κ.λ.π.) των Δημοτικών χώρων στάθμευσης, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, τοποθέτηση χημικών τουαλετών W.C., συντήρηση και επέκταση υδραυλικού και αποχετευτικού δικτύου κ.λ.π.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών Δήμου και ΠΕ Ροδόπης και ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφαλής πεζοπορία των προσκυνητών.

Ο νέος αντιδήμαρχος σε θέματα τοπικής ανάπτυξης κ. Εμρέ Αχμέτ καλό θα ήταν να μας ενημερώσει , όχι μόνον για την κανονιστική λειτουργίας της «θρησκευτικής εμποροπανήγυρης» αλλά και για τις κινήσεις που προτίθεται να αναλάβει ο Δήμος Κομοτηνής ώστε η «εμποροπανήγυρη» να αποκτήσει χαρακτήρα συμβατό με τις επιδιώξεις μας για την πόλη του πολιτισμού, της υψηλής αισθητικής και ποιότητας ζωής.

Η μέχρι σήμερα μορφή της εμποροπανήγυρης είναι πανομοιότυπη με τα περισσότερα θρησκευτικά πανηγύρια αλλά και τακτικά παζάρια ανά την Ελλάδα όπου κυριαρχεί η νοοτροπία του υπαίθριου εμπορίου και έχει τελείως παρεκκλίνει από το σκοπό της και απομακρυνθεί από τη θρησκευτική γιορτή. Κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το στόχο της επιβίωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής παράδοσης. Επίσης δεν συμβάλλει στην προβολή της Κομοτηνής ως εναλλακτικό και ποιοτικό προορισμό για τους επισκέπτες.

Οι (συν)αρμόδιοι φορείς κι εκπρόσωποι ας λάβουν σοβαρά υπόψη του ότι στην πράξη η «εμποροπανήγυρη» μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ακόμη «παζάρι» ενώ δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας  και ο τρόπος εγκατάστασης των αυτοσχέδιων παραγκών (φιάλες υγραερίου δίπλα σε κινητήρες παραγωγής ρεύματος, καλώδια στο έδαφος, υλικά εύφλεκτα πάνω στις παράγκες έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας κ.ά.) που δύναται να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των ίδιων των πλανόδιων, των επισκεπτών αλλά και των περιοίκων.

Προς την σωστή κατεύθυνση θα η αλλαγή της μορφής του πανηγυριού προς την  κατεύθυνση της διατήρησης και διάδοσης της θρησκευτικής παράδοσης, του ιστορικού παρελθόντος και της παραδοσιακής παραγωγής της πόλης και της περιοχής μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και κοινωνία. Η Κομοτηνή μπορεί να γίνει ελκυστική μόνο όταν οι παρεμβάσεις μας τη διαφοροποιούν και της προσδίδουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος αποτελεί ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΟΝΑ για την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής αλλά και για όλους τους κατοίκους και μπορεί να μας ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!

Αρθρογράφος