«Μπλακ άουτ» στο Taxis – Πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις

16 Ιουλίου 201311:00

Προς νέα παράταση οδεύουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς παρουσιάζονται σοβαρά εμπόδια στη συμπλήρωση και την υποβολή μέσω διαδικτύου.

Το Taxisnet έχει ανοίξει τις πύλες του από τις 24 Μαΐου, ωστόσο μέχρι στιγμής το 70% των φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει δήλωση, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, παρά τον σχετικά μικρό όγκο των δηλώσεων, το σύστημα έχει υπερφορτωθεί. Μιλώντας με αριθμούς, μέχρι τώρα δήλωση έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά 1,8 εκατ. υπόχρεοι σε σύνολο 6 εκατομμυρίων, ενώ προσωρινά στο σύστημα έχουν αποθηκευτεί περί τις 350.000 δηλώσεις.

Με τις προθεσμίες υποβολής να λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου, οι φοροτεχνικοί – λογιστές έχουν ήδη ζητήσει παράταση της υποβολής μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου κι αυτό γιατί περιδιαβαίνοντας τις σελίδες των φορολογικών site, αλλά και τα social media μπορείς να δει κάποιος το χάλι που επικρατεί στην αποστολή των φορολογικών δηλώσεων .

Βεβαιώσεις αποδοχών δεν έχουν έλθει, κύρια από επικουρικά ταμεία, και σε αρκετές περιπτώσεις είναι λανθασμένες.

Οι περίφημοι τόκοι δεν έχουν ανέβει στο taxis και οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν βεβαιώσεις στους φορολογούμενους.

Βεβαιώσεις για τα τοκοχρεολύσια των δανείων δεν έχουν έλθει ακόμη και μια σειρά άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά από αυτή την πλευρά.

Για να μην μιλήσουμε για τα προβλήματα του taxis. Πέρα από τα γνωστά, καθυστέρηση στην αποστολή, κλείσιμο για λόγους συντήρησης, αναμονή αρκετών λεπτών να ανέβει η δήλωση και μετά να σε πετάει έξω, έχουμε και νέα προβλήματα όπως το παρακάτω που μας καταγγέλθηκε.

Ο φορολογούμενος δίνει στον λογιστή του iban της Πειραιώς , αλλά ο λογαριασμός πριν την ένωση ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα. Αγροτική Τράπεζα στην λίστα των τραπεζών δεν υπάρχει και όταν βάζεις «Πειραιώς» σου βγάζει μήνυμα ότι δεν έχει σωστή τράπεζα. Αντε να βρεις άκρη με το taxis και τους φωστήρες που το προγραμματίζουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 22 Ιουλίου 2013 κλείνει η εφαρμογή για τα ΑΦΜ 1-2.

Φορολογούμενοι σε απόγνωση αλλά και λογιστές σε απόγνωση. Στα λογιστικά γραφεία αυτή την στιγμή στέλνουν Οριστικές δηλώσεις ΦΠΑ (μέχρι την Παρασκευή), και δηλώσεις ΦΠΑ τόσο των ΑΕ & ΕΠΕ κ.λ.π. (μηνός Ιουνίου), όσο και δηλώσεις ΦΠΑ, επιτηδευματιών εταιριών και ελευθέρων επαγγελματιών τριμήνου Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου.

Πέρα από αυτό έχουν και τους φορολογούμενους με παιδιά που έρχονται, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, και απαιτούν να στείλουν τώρα την φορολογική δήλωση μαζί με το Α21 για να διεκδικήσουν το επίδομα τέκνων.

Τι φοβούνται αλήθεια; Μήπως τελειώσουν τα λεφτά!

Μήπως, λέω μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτεί το υπουργείο την κατάργηση της τμηματικής κατάθεσης των δηλώσεων και την παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου της υποβολής τους;

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Πηγή : newmoney.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr