Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Κομοτηνή…

25 Νοεμβρίου 201608:44

Η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη και η επιθεώρηση των έργων που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών και περιφερειακών εξελίξεων που αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη δυναμική.

Η ρευστή διεθνής πραγματικότητα , όπως αυτή αποτυπώνεται από μία σειρά αλληλοεπικαλυπτομένων και τεμνομένων εξελίξεων, απαιτεί συγκεκριμένο ενεργειακό σχεδιασμό προκειμένου να εξασφαλίσει στη Χώρα μας την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ –ίσως- ΕΥΚΑΙΡΙΑ  για την «επιστροφή» της, πολιτική και οικονομική, στον χάρτη της ΝΑ Ευρώπης.

Με αφορμή τα ανωτέρω, θα περίμενε κανείς ότι θα είχε ήδη συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο πολιτικών, φορέων, ειδικών  επιστημόνων με ρόλο συμβουλευτικό ή και ελεγκτικό δημιουργώντας ένα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΑΡ , προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή εξέλιξη της ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου megaproject.

 Η κοινή παρουσία Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Θράκη, η ενεργοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της ΠΑΜ-Θ, η συμμετοχή τοπικών φορέων, η συμμετοχή μιας διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη θα ήταν κάποια σωστά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεγάλης χρηστικότητας θα ήταν και η δημιουργία μιας αμιγούς θεματικής ενότητας για τον ΤΑΡ στα πλαίσια της Εμπορικής Έκθεσης ΑΜ-Θ προκειμένου το συγκεκριμένο εγχείρημα να ξεφύγει από τα όρια του “υπερτοπικού φολκλόρ” ενώ στο ίδιο μήκος κύματος θα έπρεπε να κατευθυνθεί και ο (ανύπαρκτος) τουριστικός σχεδιασμός του Δήμου Κομοτηνής.

Τελικά, αυτό που έχουμε είναι μία μουδιασμένη και σε πλήρη άγνοια τοπική κοινωνία με τους κομματικούς εκπροσώπους  να εξελίσσονται σε απλούς παρατηρητές  και οι φιλόδοξοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων να αρκούνται στην διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης για φωτογράφιση δίπλα τους επισήμους ενώ ενδιαφέρον προξενεί η στάση του κ. Ιλχάν Αχμέτ που σε αντίθεση με το κόμμα του φαίνεται ότι υπερδραστηριοποιείται στο χώρο της μειονότητας.

Άλλη μια black friday για την πόλη μας…

 

Αρθρογράφος