viomhxania

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» για τη βορειοελλαδική βιομηχανία

24 Ιουλίου 201108:58

viomhxaniaΣτο μη περαιτέρω έχουν φτάσει οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες βλέπουν το 2011 τους τζίρους τους να βυθίζονται.

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι βορειοελλαδίτικες μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς το 2011 αποδεικνύεται μέχρι στιγμής χειρότερο ακόμα και από το 2010, όταν η πτώση των τζίρων τους είχε διαμορφωθεί στο πρωτοφανές 10%. Παράλληλα, η άτυπη στάση πληρωμών του κράτους προς τις επιχειρήσεις , σε συνδυασμό με την άρνηση των τραπεζών να παρέχουν ζεστό χρήμα, έχουν στεγνώσει από ρευστότητα την αγορά καθιστώντας ακόμη εχθρικότερο το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

«Οι τζίροι και η κερδοφορία βαίνουν μειούμενοι. Κινούμαστε κάτω ακόμα και από τα περσινά επίπεδα. Η κατάσταση στην αγορά είναι συνυφασμένη και με το μακροοικονομικό περιβάλλον. Όσο η ύφεση παραμένει, οι επιχειρήσεις υποφέρουν. Οι αντοχές μειώνονται όσο περνά ο χρόνος», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νίκος Πέντζος.

Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρει, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι παρουσιάζουν κάμψη, ενώ ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτό των κερδοφόρων.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει την ανάγκη «να αντιστραφεί η αρνητική ψυχολογία και η οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται. Πρέπει τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές να αρχίσουν και πάλι να αισθάνονται ασφάλεια».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στους φόρους που έχουν ήδη επιβληθεί, αλλά και σε κάθε μορφής νέα φορολογία. Όπως εξηγεί, το μόνο που επιτυγχάνεται με τις επιπλέον επιβαρύνσεις είναι η ύφεση να βαθαίνει, αφού η ψυχολογία καταναλωτών και επιχειρηματιών φτάνει στο ναδίρ.

Εξάλλου, στέκεται και στο ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς οι πρώτες ύλες είναι ακριβότερες, οι πληρωμές γίνονται τοις μετρητοίς, ενώ οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άνοδο 17% εντός του 2010.

Η στάση πληρωμών

Ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας – και όχι μόνο – είναι οι οφειλές του κράτους από επιστροφές ΦΠΑ, τις οποίες δεν καταβάλλει. Μέχρι τα τέλη του 2010 το Δημόσιο όφειλε περίπου 500 εκατ. ευρώ στα 450 μέλη του ΣΒΒΕ.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Δημόσιο εξακολουθεί να μη πληρώνει τις οφειλές του, καθώς και ότι δεν γίνονται έλεγχοι για να βεβαιωθούν επιπλέον οφειλές, ώστε να πληρωθούν, το ποσό στο εξάμηνο του 2011 είναι σίγουρα μεγαλύτερο», αναφέρει ο κ. Πέντζος.

Όπως τονίζει, οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ωστόσο το κράτος πρέπει να δώσει λύση. Συμπληρώνει, δε, ότι έχει συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών και έχει στείλει πλήθος υπομνημάτων, ακόμη και στον πρωθυπουργό, από όπου λαμβάνει την απάντηση ότι «γνωρίζουμε τα θέματα και προσπαθούμε».

Η χαμένη ανταγωνιστικότητα

Πέρα από το έντονο πρόβλημα ρευστότητας, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και το εμπόδιο της εξασθενημένης ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Πέντζος τονίζει χαρακτηριστικά ότι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας «πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό μέτρο, σημαντικότερο και από τον αναπτυξιακό νόμο».

Συγκεκριμένα προτείνει να ενισχυθούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και ειδικά το πρόγραμμα της επιδότησης του 100% των εργοδοτικών εισφορών παράλληλα με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει, θα μειωθεί το κόστος παραγωγής και θα προστατευθούν και οι εργαζόμενοι.

«Αυτή η πρότασή μας είναι αντίβαρο στην κρίση και οι επιχειρήσεις μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς, διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», καταλήγει.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr