ΠΟΥ: Αλήθειες και μύθοι για την Όμικρον

5 Φεβρουαρίου 202223:42

Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Όμικρον, πριν από μόλις εννέα εβδομάδες, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Η ταχύτητα εξάπλωσής της είναι παράλληλη με τη διάδοση εικασιών για αυτή την παραλλαγή του ιού Covid 19. Αλλά σε σύγκριση με τους μύθους, υπάρχουν τα πραγματικά γεγονότα.

Για να αναλύσει τις εικασίες, ο ΠΟΥ έχει παρακολουθήσει τα πιο κοινά μέσα ενημέρωσης, τα κοινωνικά δίκτυα και τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο και τα συγκρίνει με αυτά που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα που δημοσιεύεται από το ενημερωτικό δελτίο των Ηνωμένων Εθνών:
Μύθος 1: Όλες οι περιπτώσεις Όμικρον είναι ήπιες.

Γεγονός: Η Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ήπια.

Αρκετές χώρες έχουν δείξει ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης από την Όμικρον στους πληθυσμούς τους ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τη Δέλτα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως, σε χώρες με υψηλά ποσοστά. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει η Όμικρον σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Μύθος 2: Επειδή η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή, θα υπάρξουν λιγότερες νοσηλείες.

Γεγονός: Η Όμικρον ενέχει υψηλό κίνδυνο για τα συστήματα υγείας.
 

Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη Δέλτα. Αν και προκαλεί λιγότερα κρούσματα και μικρότερο ποσοστό ασθενών, πιθανόν να χρειαστεί νοσηλεία. Ωστόσο, δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού λοιμώξεων, αυτό το χαμηλότερο ποσοστό αντιπροσωπεύει μεγάλο αριθμό νοσηλειών, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 και άλλους τύπους ασθενειών για τα συστήματα υγείας.

Μύθος 3: Η Όμικρον είναι το ίδιο με το κοινό κρυολόγημα.

Γεγονός: Η Όμικρον είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ένα κοινό κρυολόγημα.

Η Όμικρον δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα και είναι πιο πιθανό να σας «προσγειώσει» στο νοσοκομείο. Άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον νοσηλεύονται και έχουν πεθάνει. Επιπλέον, τα άτομα που περνούν την Όμικρον και αναρρώνουν, κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν επίμονο Covid.

Μύθος 4: Τα εμβόλια δεν δρουν κατά της Όμικρον.

Γεγονός: Τα εμβόλια προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι της Όμικρον.

Τα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο σε περιπτώσεις Covid και Όμικρον, όπως ακριβώς κάνουν και με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Μέχρι στιγμής, το συγκριτικά χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών και θανάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολλά άτομα είναι ήδη εμβολιασμένα. Ο εμβολιασμός διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του ιού, ο οποίος όχι μόνο μας προστατεύει από τις παραλλαγές που κυκλοφορούν, αλλά είναι επίσης πιθανό να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε σοβαρά από μελλοντικές μεταλλάξεις.

Μύθος 5: Τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά από την Όμικρον.

Γεγονός: Τα μη εμβολιασμένα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την Όμικρον.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται σε χώρες όπου η Όμικρον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή είναι μη εμβολιασμένοι. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη διακοπή της μετάδοσης, η παραλλαγή Όμικρον θα εξαπλωθεί με πρωτοφανή ταχύτητα και, όπως στο κύμα Δέλτα, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι θα επηρεαστούν περισσότερο. Η κύρια σύσταση του ΠΟΥ εξακολουθεί να είναι: «Να εμβολιαστείτε όταν έρθει η σειρά σας, συμπεριλαμβανομένης μιας αναμνηστικής δόσης εάν προσφερθεί».

Μύθος 6: Αν έχω ήδη νοσήσει από Covid, έχω ανοσία έναντι της Όμικρον.

Γεγονός: Η Όμικρον μπορεί να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν στο παρελθόν Covid-19.

Εάν είχατε στο παρελθόν Covid, θα πρέπει να εμβολιαστείτε, καθώς η επαναμόλυνση από την Όμικρον είναι ακόμα δυνατή, με κίνδυνο να αρρωστήσετε σοβαρά, να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα ή να αναπτύξετε επίμονο Covid.Το να εμβολιαστείτε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

Μύθος 7: Οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών (Όμικρον).

Γεγονός: Οι αναμνηστικές δόσεις είναι αποτελεσματικές στην αύξηση της προστασίας του οργανισμού.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως και πολλών άλλων εμβολίων, όπως της γρίπης, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε την αναμνηστική δόση.

Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεστε περισσότερο από την Covid-19.

Αυτή η συμβουλή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν ενισχυτικό εμβολιασμό λόγω του υψηλού κινδύνου έκθεσής τους στον ιό και του κινδύνου μετάδοσης στα ευάλωτα άτομα που φροντίζουν.

Μύθος 8: Αφού η Όμικρον δεν είναι τόσο σοβαρή, πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας.

Γεγονός: Το τέλος της πανδημίας δεν φαίνεται ακόμη.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να τερματίσουμε την πανδημία.

Με τα εκατομμύρια των μολύνσεων που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, είναι σχεδόν γεγονός ότι θα προκύψουν νέες παραλλαγές.

Προκειμένου να βγούμε από την οξεία φάση της πανδημίας, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους και να συνεχιστεί η λήψη μέτρων για τη μείωση της μετάδοσης.

Μετάφραση-Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

(πηγή:ertnews)

Αρθρογράφος