Με αφορμή το Ραμαζάν Μπαϊράμ (Έιντ αλ-Φιτρ) 2024

10 Απριλίου 202407:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μία απογευματινή βόλτα στην πολύχρωμη και πολύβουη Κομοτηνή, λίγες ώρες πριν το Μπαϊράμι, πείθει ακόμη και τους κατ’εθισμόν σκεπτικιστές, για την πραγματική διάσταση αυτού που λέμε “σεβασμός στη θρησκευτική καθημερινότητα” που αποτελεί και το συστατικό στοιχείο του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης των σύνοικων στοιχείων της τρισυπόστατης Μειονότητας.

Αυτή την εικόνα προσπαθεί να μεταβάλει ο μηχανισμός των παρακρατικών, εξωθεσμικών και εξωχωρίων κέντρων της αλλοδαπής που στοχεύουν στον θρησκευτικό πυρήνα της Μειονότητας με την ενίσχυση της δράσης παραθρησκευτικών δομών και την επιβολή ενός ανατρεπτικού νεο-οθωμανικού πολιτικού δόγματος που στόχο του έχει την αλλοίωση της κοινωνικής συνοχής και την υλοποίηση άλλων μεγαλεπήβολων σχεδίων.

Αυτό που χρόνια πράτει η Ελληνική Πολιτεία είναι η διαρκής εναρμόνιση των Ελλήνων Μουσουλμάνων με την σύγχρονη ευρωπαϊκή κουλτούρα, την μετριοπάθεια και την προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα ζωής συνδυάζοντας το Ισλαμικό Δίκαιο με το Εθνικό Σύνταγμα,την Έννομη Τάξη και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημαντικός ο ρόλος και των θεολόγων, των ιεροδιδαδκάλων, των λειτουργών των τεμενών και -βεβαίως- των Μουφτήδων που εφαρμόζουν τον Ιερό Νόμο,αποτελούν Δημόσια Αρχή και ασκούν και δικαστική εξουσία ενώ η νομοθετημένη θεσμική παρουσία τους διασφαλίζει την δημοκρατική τάξη στο εσωτερικό της Μειονότητας και αποτελεί εγγύηση της διαφορετικότητας των μελών της στην σύγχρονη πολύπλοκη γεω-κοινωνική πραγματικότητα.

Ωστόσο, οι παραπάνω διατυπώσεις δεν έχουν καμία αξία αν δεν συνδυασθούν με τις εικόνες από την Θράκη και κυρίως από τους χιλιάδες συμπολίτες μας που μέσα σε μία εβδομάδα κατέκλυσαν τα τεμένη της Κομοτηνής ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΔΕΜΠ , των Συλλόγων Θρησκευτικών Λειτουργών, των απλών κατοίκων της περιοχής.

Χωρίς πρωτόκολλα και διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ενισχύσεις και μεγάλα λόγια, χωρίς “μετακινούμενους” πιστούς με λεωφορεία, οι Θρακιώτες Μουσουλμάνοι έστειλαν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα και την Αθήνα.

Είναι τυχαίο, άραγε, ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΜΠ Κομοτηνής και οι συνεργάτες του οργάνωσαν σε διάστημα 7 ημερών 4 εκδηλώσεις ιφτάρ με την συμμετοχή 5.000 ατόμων, γεγονός που θορύβησε το παρακράτος της Θράκης

Η Πολιτεία έχει αποδείξει έμπρακτα το σεβασμό της στη Θρησκευτική Ελευθερία στη Θράκη κι αυτό φαίνεται από τα 256 τεμένη που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και τους 600 και πλέον θρησκευτικούς λειτουργούς που τα στελεχώνουν. Για να μη μιλήσουμε για την μέριμνα της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων και την στήριξη της Μειονοτικής Εκπαίδευσης

Η Κοινωνία αποδεικνύει ότι αναγνωρίζει κι εμπιστεύεται τους θεσμικούς εκπροσώπους της Μειονότητας, αναγνωρίζει το έργο τους και ανταποκρίνεται στα αιτήματα αλλά και τις προσκλήσεις τους.

Οι Κυβερνήσεις που διαχειρίζονται τις υποθέσεις του Κράτους και τα πολιτικά κόμματα εξουσίας οφείλουν να αντιληφθούν όλα τα παραπάνω και να στηρίξουν τη Νομιμότητα που διασφαλίζουν την ιστορική και πολιτισμική συνέχεια στην Θράκη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Το Komotinipress στους μουσουλμάνους για το Ραμαζάν Μπαϊράμ (Έιντ αλ-Φιτρ) να έχουν υγεία, ευτυχία, αγάπη και ειρήνη.
Χρόνια πολλά!

Αρθρογράφος