Λαδοξέρα, Φαρμακονήσι και «ενεργή διπλωματία πολιτών»

5 Φεβρουαρίου 201409:37

Προσφάτως, και με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Λαδοξέρας, επαναδιατυπώθηκε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η άποψη για την «ενεργή διπλωματία των πολιτών» που θα διευκολύνει τη συνύπαρξη στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους .Άποψη που ακούγεται και σε διμερείς επαφές προσωπικοτήτων, δημοσιολόγων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων κοκ.που πραγματοποιούνται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου οι οποίοι και επικαλούνται την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Στις αρχές του  21ου αιώνα και μετά από μια εντυπωσιακή ανάπτυξη στη δεκαετία του ’90, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εναλλακτική διπλωματία και ιδιαίτερα αυτή των ΜΚΟ αφού περισσότερες από 37.000 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται στο διεθνές πεδίο με απροσδιόριστο αντικείμενο στα πλαίσια της αναπτυξιακής και επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι μάχιμοι διεθνολόγοι αρκετές φορές βρέθηκαν αντιμέτωποι και με ΜΚΟ «αδιαφανείς και σκοτεινές» με ύποπτο ρόλο και δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές μάλιστα αποδείχθηκε ότι συνδέονται με δίκτυα της λεγόμενης παράλληλης και υπόγειας διπλωματίας και με δράσεις που συχνά οδηγούσαν σε κυβερνητικές ανατροπές, πραξικοπήματα ή και  χαμηλής έντασης συγκρούσεις.

Να σημειώσουμε ότι το επεισόδιο στη Λαδοξέρα γίνεται με φόντο την ιστορική μνήμη της Κρίσης στα Ίμια (όπου θρηνήσαμε και την απώλεια τριών μελών των Ενόπλων Δυνάμεων) και σχεδόν ταυτόχρονα με το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι.

Στην περίπτωση της Λαδοξέρας όπως προκύπτει και από βίντεο που κυκλοφόρησε η τουρκική Χουριέτ,  ένα μεγάλο και υπερσύγχρονο περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κάνει επικίνδυνους ελιγμούς και κύκλους γύρω από το ελληνικό περιπολικό σκάφος, το οποίο και επιδεικνύει προφανή αδυναμία να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Σχετικά με την  υπόθεση της διάσωσης (λαθρο)μεταναστών ναυγών στο Φαρμακονήσι, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα εγκαλείται από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις και με τη συνδρομή τμήματος του πολιτικού συστήματος ότι ευθύνεται για τον πνιγμό δέκα (λαθρο)μεταναστών και για «απάνθρωπη συμπεριφορά» σε βάρος τους.

Και στα δύο γεγονότα που περιγράψαμε προηγουμένως πλήττεται άμεσα η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο  και δέχονται συντονισμένη επίθεση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που είναι επιφορτισμένα με την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας ενώ αποσιωπάται ο ρόλος της  Τουρκίας ως «κρατικού λαθροδιακινητή» που στόχο της έχει την αποσταθεροποίηση της ελληνικής έννομης τάξης. Οι κάτοικοι της Θράκης και ιδιαίτερα του Ν. Έβρου εδώ και καιρό έχουν  εκφράσει τον προβληματισμό τους για μία σειρά ζητημάτων, ως ακολούθως:

  1. Δεν πρέπει να υποβαθμισθούν οι ελληνικές Λιμενικές Αρχές στην περιοχή, αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί η Λιμενική Δύναμη στη Σαμοθράκη καθώς οι πληθυσμιακές ανάγκες το επιβάλλουν σε αυτή την ακριτική περιοχή (διακομιδή ασθενών, έκτακτα περιστατικά, περιφρούρηση)
  2. Να ενισχυθεί η αλιεία στην περιοχή καθώς οι Τούρκοι ψαράδες αυξάνονται και οι Έλληνες αλιείς λιγοστεύουν με αποτέλεσμα να έχουν μείνει περίπου 10 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
  3. Πρέπει να ενισχυθούν οι Λιμενικές Αρχές στις οποίες έχει παραδοθεί η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων με σύγχρονα μέσα ενώ η συνδρομή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κρίνεται απαραίτητη μετά και από τα τελευταία επεισόδια στην περιοχή της Λαδοξέρας τα οποία φαίνεται ότι ήταν προσχεδιασμένα και έχουν εκτελεσθεί στα πρότυπα ειδικής ψυχολογικής επιχείρησης.
  4. Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος της ναυτικής Ελλάδας πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση πολύ ανώτερα από αυτά των χωρίς ναυτική παράδοση Τούρκων και το προσωπικό να έχει σαφείς οδηγίες προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων
  5. Να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι προειδοποιήσεις ειδικών στρατηγικών αναλυτών που επισημαίνουν ότι και στη Ζουράφα  η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προωθεί τη γραμμή των διεκδικήσεών της όλο και πιο δυτικά

Η επίσημη ελληνική πολιτεία οφείλει άμεσα να ακούσει τη φωνή των πολιτών της περιοχής και όχι να υποκύψει στις πιεστικές σειρήνες της «εναλλακτικής διπλωματίας» και τις εισηγήσεις διπλωματικών συμβούλων χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και ψυχραιμία.

Κόμματα, φορείς και πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας με τους λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι και να μην συμπορεύονται με όσους παίρνουν θέσεις εξ αντικειμένου υπονομευτικές της κυριαρχίας μας και στην εν λόγω περιοχή ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις μονομερείς εδαφικές διεκδικήσεις της γείτονος σε βάρος της Ελλάδας.

Και καλό θα ήταν οι ενεργοί πολίτες να μοιρασθούν τον προβληματισμό  των επιτελών του ΓΕΕΘΑ για την επιμονή των Τούρκων να κάνουν “βόλτες” στο  Αιγαίο με αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου την ίδια περίοδο με τα γεγονότα στη Λαδοξέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν η εικόνα έχει ως εξής:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ   :     –

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ :      4 (3 CN-235 & 1E/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ     :       4

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ      :       –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ     :      4

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ    :     24

ΕΜΠΛΟΚΕΣ       :      –

ΠΕΡΙΟΧΗ           :  ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr