ΛΑ.ΣΥ. Κομοτηνής: Πρόταση ψηφίσματος για Ν/Σ για τη δημιουργία ΡΑΑΕΥ

16 Μαρτίου 202313:51
Παραθέτουμε την πρόταση ψηφίσματος που υπεβλήθη από την ΛΑ.ΣΥ. Κομοτηνης για το θέμα και μειοψήφησε, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε χθες (15/3/23).
 
Να σημειώσουμε την επιμονή της Προέδρου να εξακολουθεί να μην θέτει σε αντιπαραθετική ψηφοφορία τα διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος που τυχόν υποβάλλονται από τους δημοτικούς συμβούλους.
 
Η αιτιολόγηση είναι ότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, αλλά εμείς θεωρούμε ότι αφενός δεν είναι δημοκρατική πρακτική και αφετέρου στο περιφερειακό συμβούλιο τίθενται σε αντιπαραθετική ψηφοφορία αντίστοιχα ψηφίσματα. 
 
Αυτά για να λύσουμε πιθανή απορία που να προκύπτει από την δημοσίευση του ψηφίσματος που εξέδωσε το Δ.Σ. Κομοτηνής τελικά ως “ομόφωνο”. Δεν ψηφίστηκε ομόφωνα δηλαδή, απλά δεν γίνεται αποδεκτή η ψήφος της ΛΑ.ΣΥ!
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής τοποθετείται κατηγορηματικά ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί  την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές, όπως με την Ενέργεια.

Η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών και η παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας και της ανταποδοτικότητας.

Το νομοσχέδιο πατώντας σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι το 1980 μετατράπηκαν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ΑΕ, που όπως όλοι κατανοούμε λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αργότερα εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο.

Επιπροσθέτως, η ένταξη του νερού σε ρυθμιστική αρχή αποτελεί προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου, του ταμείου ανάκαμψης, στο οποίο ορίζεται να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό και διεκδικούμε:

-φτηνό και ποιοτικό νερό, άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση,

-σταθερή δουλειά για το σύνολο του κλάδου,

-έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του

 

Κομοτηνή, 14 Μαρτίου 2023

Τοποθέτηση της ΛΑ.ΣΥ. για το ν/σ

Τοποθέτηση για την αίτηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής σχετικά με το Νομοσχέδιο για την «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος»,

 

Το νομοσχέδιο έχει καθαρό στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και των σκουπιδιών.

Διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει  εδώ και πολλά χρόνια, από τις  κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

 

Τι νέο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο:

Αρχικά προβλέπει την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με την ένταξη του νερού και των απορριμμάτων στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Επίσης, η ένταξη του νερού στη Νέα ρυθμιστική αρχή αποτελεί κοινοτική υποχρέωση, αφού αυτό συνδέεται σε κάθε οικονομική δραστηριότητα που συνιστά αγορά απελευθερωμένης δημόσιας υπηρεσίας π.χ. Ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ρυθμιστική αρχή λιμένων, ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων κ.α.

Τονίζουμε, χωριστά, ότι η ένταξη του νερού σε ρυθμιστική αρχή είναι προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου,  του ταμείου ανάκαμψης  που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ο ρόλος της νέας ρυθμιστικής αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια . Αυτό απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων πού τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο μεγάλα σχήματα. Αυτό σημαίνει  συγκεντροποίηση του κεφαλαίου των ΔΕΥΑ (δημιουργία π.χ. περιφερειακών ΔΕΥΑ) με ένταση του ανταγωνισμού για την δημιουργία κερδών!

Το αποτέλεσμα θα είναι  το νερό να ακριβύνει για τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού θα φορτωθούν το επιπλέον κόστος εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

Προσέξτε τι ακριβώς θα ρυθμίζεται από την νέα Αρχή: με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων, θα γίνεται έλεγχος της ζήτησης και όχι αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού! Μάλιστα, ενώ ζούμε το 2023, όπου η τεχνολογία και η επιστημονική γνώση εξειδικευμένου προσωπικού μας δίνει τη δυνατότητα με τα κατάλληλα έργα να υπάρχει ποιοτικό και επαρκές για τις ανάγκες νοικοκυριών και αγροτών, η ΡΑΑΕΥ θα ελέγχει τη ζήτηση! Τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερα και το νερό.

Στο πλαίσιο περιοδείας, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Κομοτηνής συναντήθηκε σήμερα (15/03/2023) με εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ.

Χαιρετίζουμε τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση, με το οποίο παραδίδονται με γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το νερό και η αποχέτευση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ”απελευθέρωση” και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων. Εμείς Καταγγέλλουμε τη χρόνια απαξίωση, από μεριάς των κυβερνήσεων, των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ, με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

Θεωρούμε υποκριτική τη στάση της δημοτικής αρχής αλλά και όλων των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, αφενός γιατί διαπιστώνουμε την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ να βγει έξω από το κάδρο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του νερού η ΕΕ, ενώ και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ενσωμάτωση οδηγιών της. Και αφετέρου γιατί επιμένετε, στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η δημοτική αρχή (και στο τέλος όλοι σας θα ψηφίσετε), από τη μια να λέτε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και από την άλλη να λέτε ότι απαιτείτε διαβούλευση για το νομοσχέδιο! Στην ίδια γραμμή του κειμένου!

Επισημαίνουμε ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας», σημειώνουμε πως για την Λαϊκή Συσπείρωση είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ. Να διεκδικηθεί φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

Ακόμη, να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων.

Τέλος, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορούν την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε περιοχή να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση είναι ξεκάθαρο ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού με αυτό το νομοσχέδιο, σημαίνει εξασφάλιση  με γρηγορότερους ρυθμούς  παράδοσης  νέων  πεδίων  κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι’ αυτό ζητάμε την απόσυρση του.

Κλείνοντας καλούμε τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό και σε αυτό το πλαίσιο  χρειάζεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική-πανεργατική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Αρθρογράφος