epimelitirio_kavalas_1

Κραυγή αγωνίας από τα Επιμελητήρια για ρυθμίσεις κινήτρων βιωσιμότητας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

16 Ιουλίου 201121:52

epimelitirio_kavalas_1Κραυγή αγωνίας εξέπεμψαν από την Καβάλα οι πρόεδροι 13 Επιμελητηρίων της χώρας, οι νομοί των οποίων μαζί με άλλους 11 συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση για τα κίνητρα βιωσιμότητας που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου αυτές να προχωρήσουν στη σταδιακή εξόφληση δανειακών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες.

Στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις κατά καιρούς έχουν υπαχθεί οι επιχειρήσεις συνολικά 24 νομών του παραμεθόριου τόξου, των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών συμπεριλαμβάνονται οι νομοί: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Πιερίας, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Στους πυροπαθείς νομούς περιλαμβάνονται οι: Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Εύβοια και τέλος οι νομοί του βορειοανατολικού Αιγαίου: Λέσβος, Χίος και Σάμος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης που ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας με θέμα: «Οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ επιχειρήσεων. Νομικό πλαίσιο – Σκοπιμότητα -Προβλήματα εφαρμογής του μέτρου – Προτεινόμενες λύσεις», περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τη σημερινή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

«Το πρόβλημα είναι γνωστό και είναι λυπηρό», υπογράμμισε ο κ. Τσατσούλης, «γιατί ενώ αυτές οι ρυθμίσεις δόθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στην ουσία τις οδηγούν στην καταστροφή με το στραγγαλισμό που γίνεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις είναι κοντά στο 10% και το συγκεκριμένο ποσοστό τόκου είναι πραγματικά δυσβάστακτο.

Επιπλέον, είναι ο χρόνος αποπληρωμής ο οποίος όταν προσδιορίστηκε υπήρχαν άλλες οικονομικές συνθήκες. Όταν οι επιχειρήσεις εκπόνησαν τις μελέτες βιωσιμότητας για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ήταν τελείως διαφορετικές οι οικονομικές συγκυρίες. Σήμερα, πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρου τους πάνω από το 50%, επομένως δεν υπάρχουν έσοδα για να αποκληρωθούν εμπρόθεσμα αυτά τα δάνεια».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Άγγελος Αγγελόπουλος και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην 25η Διεύθυνση του Υπουργείο Οικονομικών μετέφερε μήνυμα του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη ο οποίος τόνισε πως είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών να ακούσει την κοινή πρότασή τους και να βοηθήσει άμεσα προς την επίλυση του προβλήματος.

Παρόντες στην ημερίδα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπουτσής απέστειλε σε όλους τους συναδέλφους του των νομών οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις αναλυτική ενημερωτική επιστολή με την οποία τους καλεί να συμβάλουν από κοινού υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των επιχειρηματιών.

Στη διάρκεια της ημερίδας οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις και κατέληξαν να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχνίδη ζητώντας από τον ίδιο τη μεσολάβηση της κυβέρνηση προς τις διοικήσεις των τραπεζών για την ικανοποίηση των δυο βασικών αιτημάτων τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr