Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα λειτουργήσει στο Κόσμιο Κομοτηνής!

14 Σεπτεμβρίου 202306:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κοσμίου με κύριο αντικείμενο την εκπαιδευτική ρομποτική που ως εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα η οποία συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι.

Με τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και βλέπουν τις εντολές τους να εφαρμόζονται σε πραγματικές κατασκευές.

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι ένα σύγχρονο ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον μάθησης στο οποίο οι συμμετέχοντες παρακινούνται με το σχεδιασμό και την κατασκευή δημιουργιών σε δραστηριότητες που έχουν νόημα για τους ίδιους. Το Ρομπότ αποτελεί μία ιδανική τέτοια δημιουργία και κατασκευή, με στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη πρακτικών, διδακτικών, γνωσιακών και εφαρμοσμένων δεξιοτήτων από τους κατασκευαστές του.

“Η εκπαιδευτική ρομποτική ρομποτική μετατρέπει την εκπαίδευση σε μια συγκλονιστική περιπέτεια και ανακάλυψη ταυτόχρονα” όπως τόνισε στο Komotinipress η κ. Ιωάννα Θεοχαρίδου, μέλος του Συλλόγου και παιδαγωγός προσχολικής αγωγής με εξειδίκευση σε θέματα σύγχρονης σχολικής παιδοψυχολογίας και υπεύθυνη του προγράμματος.

Η κ. Ιωάννα Θεοχαρίδου μας παρουσίασε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμα, οι οποίοι είναι και οι ακόλουθοι:

  • 1. Βασικός στόχος μας θα είναι να σχεδιάζουμε εργαστήρια στα οποία τα παιδιά θα ικανοποιούν την εκ φύσεως προδιάθεσή τους να ανακαλύψουν την επιστήμη, την τεχνολογία και τη μηχανική ενώ παράλληλα θα αναπτύσσουν τη δημιουργική τους ευφυία.
  • 2. Τα βήματα που ακολουθούνται περιλαμβάνουν: το project της ημέρας.ο σχεδιασμός του – project plan, μεθοδολογία, μηχανικά θέματα, ηλεκτρολογικά θέματα, software
  • 3.Ενθαρρύνεται η ισοδύναμη συμμετοχή όλων. Στη συνέχια τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες με συνεχή και ενεργή καθοδήγηση από εκπαιδευμενους εισηγητές στον τομέα, ασκώντας το μυαλό και τη σκέψη τους σε ένα σωστά σχεδιασμένο περιβάλλον Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ο εισηγητής φροντίζει ώστε όλες οι ομάδες να δουλεύουν «σαν ρολόι» και όλα τα μέλη τους να είναι ενεργά.
  • 4.Κατόπιν γίνεται τελικός έλεγχος της κατασκευής. Σταματά η ανάπτυξη (πολύ σημαντικό και πάρα πολύ δύσκολο να το κάνουν τα παιδιά) και δοκιμάζονται οι μηχανικές και οι προγραμματιστικές ιδιότητες του μοντέλου μας πριν το παρουσιάσουμε.
  • 5. Τέλος, οι ομάδες παρουσιάζουν το έργο τους και έρχονται σε δημιουργική αντιπαράθεση.

Τα μαθήματα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα διεξάγονται στο κτήριο της κοινότητας Κοσμίου στον πρώτο όροφο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωρίζουμε και μέρες και ώρες!

Οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλλουν ένα μικρό ποσό συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες στην κ. Ιωάννα Θεοχαρίδου, joannatheocharidis@gmail.com, τηλ.6943088034

 

Αρθρογράφος