Καλύτερο προσδόκιμο ζωής προσφέρει ο γάμος στους μεσήλικες

26 Φεβρουαρίου 201319:00

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν οι μεσήλικες που δεν είναι παντρεμένοι ή δεν έχουν μόνιμο σύντροφο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Behavioral Medicine.

Η έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke με επικεφαλής την Δρ. Ιλέν Ζιγκλερ, ενισχύει τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών, σύμφωνα με τα οποία ο γάμος και γενικότερα η συμβίωση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών.

Η Δρ Ζιγκλερ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 4.800 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη συζύγου ή συντρόφου κατά τη μέση ηλικία, αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι του θανάτου.

Όσοι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ, είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους είχαν σταθερή έγγαμη ζωή. Οι εργένηδες και όσοι έχασαν το σύντροφο τους (χωρίς να βρουν νέο μετέπειτα) είχαν κατά μέσο όρο μειωμένη πιθανότητα να ζήσουν έως τα βαθιά γεράματα.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες (π.χ. κοινωνικοοικονομική κατάσταση, προσωπικότητά, ριψοκίνδυνες επιλογές κ.α.), ο σταθερός γάμος φάνηκε να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, η συντροφικότητα του γάμου και γενικότερα της συμβίωσης αποτελεί σημαντικό συναισθηματικό και πρακτικό στήριγμα στη μέση ηλικία, η έλλειψη του οποίου εξηγεί την αυξημένη πιθανότητα του πρόωρου θανάτου.

Πηγή : gamos-bestof.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr