Κάλεσμα της ΕΝΙΔΥΚ σε απεργία στις 17/4

12 Απριλίου 202407:08

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Συνένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε.Εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε για άλλη μια χρόνια την απαράδεκτη πολιτική της απόφαση να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 706€ καθαρά το μήνα.

Και αυτό όταν τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί. Με τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στα έλαια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα βρεφικά ήδη και στα ήδη προσωπικής υγιεινής, στα ενοίκια και στις δόσεις δανείων, στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταρρεύσει. Με βάση στοιχεία της EUROSTAT οι Έλληνες έκλεισαν το 2022 με αγοραστική δύναμη 18,2% χαμηλότερη από το 2000.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ότι «αυτά μπορεί να δώσει η κυβέρνηση» για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις!

Τα ψέματα της κυβέρνησης καταρρέουν μπροστά στην ίδια την πραγματικότητα που ζούμε οι εργαζόμενοι. Οι μισθοί μειώνονται. Ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.038,23€ το Φλεβάρη του 2023, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων ήταν τα 1.417,84€, μειωμένος δηλαδή κατά 26,77% (στοιχεία ΕΦΚΑ).

Συνεχίζουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.

Καταδικάζουμε τα απογευματινά χειρουργεία και τα «νόμιμα» φακελάκια που φέρνει η κυβέρνηση και ήδη έχουν ξεκινήσει  και  έχει ως  αποτέλεσμα να εμπορευματοποιείται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ακόμα περισσότερο , και να κινδυνεύει η υγεία και η ζωή μας.

Οι αγώνες των φοιτητών και των μαθητών, ενάντια στο νόμο έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι και δική μας υπόθεση γιατί επιδιώκει να μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά μας και την ίδια στιγμή καλεί εμάς τους γονείς να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για φροντιστήρια, ενοίκια και σπουδές.

Στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στην αξιολόγηση και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και του κράτους, ώστε να μην μετατραπεί η παιδεία σε «κονσέρβα» που θα πουλιέται.

Καμία εμπλοκή – Καμία συμμετοχή στον πόλεμο

Την ίδια στιγμή που στενάζουμε στις δαγκάνες της ακρίβειας και απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Δε συμβιβαζόμαστε με το έγκλημα γενοκτονίας που συντελείται ακατάπαυστα σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ με καθοριστική συμβολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Δεν έχουν καμία δουλειά οι ένοπλες δυνάμεις έξω από τα σύνορα της χώρας, σε αποστολές που μας εμπλέκουν πιο βαθιά σε ευρύτερους σχεδιασμούς μοιράσματος των συνόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

17 Απρίλη Απεργούμε γιατί μπροστά κέρδη τους επιλέγουμε τις ζωές μας, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα πραγματικής ανακούφισης που θα προστατεύουν το εργατικό- λαϊκό εισόδημα.

Διεκδικούμε:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης και των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
 • Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των βρεφικών ειδών και ειδών λαϊκής κατανάλωσης.
 • Αφορολόγητο όριο €12.000 προσαυξημένο κατά €3.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
 • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια καισε όλους τους κρίσιμους τομείς, όπως της Πολιτικής Προστασίας.Τώρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
 • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης
 • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους άδικους πολέμους.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 Απρίλη στις 11πμ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αρθρογράφος