Κ. Γκαμπαερίδης: «Θα φοβηθούμε γιατί θα ονομαστούμε πράκτορες;»

19 Ιουλίου 201809:01

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ένα από τα πρόσωπα -κλειδιά για την κατανόηση του “κατασκοπευτικού θρίλερ” που συνεχίζεται σε “δόσεις” στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας, με κορύφωσή του τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις είναι και ο κ. , ο πρώην επίτιμος Ρώσος πρόξενος, Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, ο οποίος φέρεται να συμμετέχει στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο κ.Γκαμπαερίδης, έχει πλέον τον τίτλο: “Σύμβουλος του Κυβερνήτη Αγίας Πετρούπολης για θέματα εξωτερικών σχέσεων”, αλλά είναι παράλληλα και προσωπικός σύμβουλος για τουριστικά θέματα του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη. Αυτός, μαζί με την σύζυγο του Ιουλία Γαβρίλοβα, Πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου “Ρώσικο Σπίτι” το οποίο συχνά χρηματοδοτεί με οικονομικές ενισχύσεις ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ρύθμισαν τις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 6ης Μαίου, για τα θυρανοίξια του ρώσικου παρεκκλησίου.

Όλα αυτά ως τα τέλη του 2017 δεν προσέλκυαν την προσοχή του ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φωτογραφιζόταν με ανθρώπους που ενισχύουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, το ίδιο και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος ενώ άλλοι υπουργοί πήγαιναν και ερχόντουσαν για να υποβάλουν τα σέβη τους στους Έλληνες ρωσικής καταγωγής στην Αλεξανδρούπολη και να τους εξηγήσουν πόσα έκανε η νέα κυβέρνηση μετά το 2015 για την βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Για να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το όλο θέμα, ακόμη και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης “αρνείται” τις σχέσεις του με τους Ρώσους και -εμμέσως- με τον κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη…

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης: Δεν γνωρίζω τίποτα

Όταν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση με τους Ρώσους διπλωμάτες και τον πρώην γενικό πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ, τόνισε πως: «Ήταν ένας από τους θεμελιωτές της αδελφοποίησης της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη. Αν υπάρχει πρόβλημα χρηματισμού, αυτό μακριά από τον Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.  Δεν γνωρίζω για χρηματισμούς ούτε παράνομες ενέργειες. Αν κάπου μπορούμε, θα βοηθήσουμε για να διαλευκάνουμε κάποια πράγματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον».

Ο κ.Γκαμπαερίδης δηλώνει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών, σύμβουλος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, και ήταν από εκείνους που προωθούσαν τη δραστηριοποίηση της ρωσικής τράπεζας Rost Bank.

Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, φρόντισε να αδελφοποιήσει με την Αγία Πετρούπολη τους δήμους Κομοτηνής και Δράμας.

 

Στις 24 Μαρτίου 2015, με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε με πρόταση του Νίκου Κοτζιά, ο Γκαμπαερίδης αναγνωρίστηκε ως Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην περιοχή μας.

Όμως περίπου έναν χρόνο μετά, στις 27 Μαΐου 2016, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από πρόταση και πάλι του υπουργού Εξωτερικών, ανακλήθηκε η αναγνώριση του και έπαψε να είναι Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει το evrosnews, ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης ισχυρίστηκε για την ανάκλησή του, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι επέλεξε κάποια στιγμή να γίνει Σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Γκαμπαερίδης είχε διοριστεί από τον Νίκο Κοτζιά, αλλά στη συνέχεια παύθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών.

Στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΪ προβλήθηκαν φωτογραφίες του από τη συνάντηση που είχε με τον -τότε- υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Το 2015 έκανα επισκέψεις στη Θράκη ως υπουργός Υγείας. Ήμασταν μαζί με τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τότε δεν είχε καμία κυβερνητική ιδιότητα. Δεν έχω αρνηθεί σε κανέναν άνθρωπο να με συναντήσει. Ας μην ενοχοποιούμε και τις δημόσιες εμφανίσεις και συναντήσεις», ήταν το σχόλιο του κ. Κουρουμπλή στην εκπομπή.

Στη σελίδα του στο Facebook, o Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης έχει αναρτήσει, μεταξύ άλλων, φωτογραφία του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην ρωσική πρεσβεία, από τον Ιούνιο του 2015, όταν ο κ. Λαφαζάνης ήταν υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως φαίνεται από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό, ο κ. Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης έχει φωτογραφηθεί και με τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Υπουργό Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο.

Μετά τις καταγγελίες σε βάρος του, ο πρώην επίτιμος Ρώσος πρόξενος στην Αλεξανδρούπολη έσπασε τη σιωπή του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό MAXIMUM FM.

Ο Γκαμπαερίδης χαρακτήρισε show την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του πράκτορα Σκριπάλ. Επιπλέον, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι οι απελάσεις των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, μεταξύ των οποίων και του πρώην Γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ, είναι συνέχεια του show Σκριπάλ, στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνιστεί η Ελλάδα.

“Βλέπω ότι κάτι αλλάζει και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι μάλλον είναι συνέχεια εκείνου του show που λέγεται Σκριπάλ. Δυστυχώς πρωταγωνιστεί η Ελλάδα αυτή την φορά”, είπε και χαρακτήρισε αναλήθειες και ψέματα όσα ακούγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες. “Τα περισσότερα που λέγονται από τα κανάλια και γράφονται στις εφημερίδες, είναι αναλήθειες και ψέματα όταν αναφέρονται στο Ρώσικο σπίτι και στο πρόσωπο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια υπερασπίστηκε τον Αλεξέι Ποπόφ. «Ακόμα μπορώ να τονίσω ότι αυτά που λέγονται για τον κ.Ποπόφ εγώ δεν τα πιστεύω. Τον άνθρωπο τον ξέρουμε τόσα χρόνια. Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλος φιλέλληνας και έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο σύσφιξης σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Θέλω να τονίσω ότι εμείς τα δικαιώματα μας θα τα προστατεύσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Αν χρειαστεί θα καταφύγουμε και στη Δικαιοσύνη”.

«Θα φοβηθούμε γιατί θα ονομαστούμε πράκτορες;»
Όσον αφορά στην Αλεξανδρούπολη και όσα γράφονται ή ακούγονται για τον ίδιο, τόνισε: “Μου κάνει εντύπωση πως προέκυψε ξαφνικά αυτό το θέμα και με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη. Σε τι δεν γνωρίζω. Στις πολιτιστικές δράσεις; Από το 2011 ασχολούμαστε με αυτό και δεν νομίζω ότι κάνουμε κάτι που δεν αγκαλιάζεται από τον Αλεξανδρουπολίτικο λαό. Προχωρήσαμε στις αδερφοποιήσεις με την πόλη Σοσνόβυ Μπορ, αργότερα με την Αγία Πετρούπολη. Να μην ξεχνάμε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη όπου μένουν πάνω από 7.000 ρωσόφωνοι. Θα μας απαγορεύσουν να έχουμε πολιτιστικές σχέσεις με την χώρα προέλευσης; Δηλαδή τι είμαστε; Χειρότερη εκδοχή της Σοβιετικής Ένωσης; Δεν κατάλαβα. Θα φοβηθούμε γιατί θα ονομαστούμε πράκτορες;

Διάβασα τις εφημερίδες, αναφέρονται σε μένα, όμως δεν διάβασα πουθενά κάποιες κατηγορίες στο πρόσωπο μου, ούτε κάποιος έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Φυσικά σε σχέση με τον κ. Ποπόφ τ,ον οποίο κατηγορούν για πολλά και διάφορα, αναφέρουν και εμένα και το Ρώσικο σπίτι. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ποπόφ έχει οποιαδήποτε ανάμιξη σε όλα αυτά που αναφέρονται. Άλλωστε δε νομίζω ότι οι Έλληνες για να βγουν σε συλλαλητήριο χρειάζεται να πληρωθούν κατά τη γνώμη μου”.

Κυρώσεις από την Ρωσία
Στη συνέχεια ο στενός συνεργάτης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, εξέφρασε την αγωνία του για την επιβολή τουριστικών κυρώσεων από την Ρωσία. “Το βασικότερο είναι να αποφύγουμε τις τουριστικές κυρώσεις από την Ρωσία μετά απ’ όλα αυτά. Έχουμε πολύ έργο ρίξει. Το φοβάμαι, αλλά θα προσπαθήσω από την πλευρά μου να μιλήσω και με την κυβέρνηση της Ρωσίας και με τον Κυβερνήτη και να ζητήσω να μην προχωρήσει η Ρωσία σε αυτές τις κυρώσεις. Γιατί θα ζημιωθεί ο απλός Έλληνας και η Ελλάδα.

Εμείς προχωράμε το έργο που κάνουμε. Ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ δήμων με την Αγία Πετρούπολη. Συνοδεύω μια επίσημη αποστολή μαθητών της Καβάλας στην Αγία Πετρούπολη και θα γυρίσω σε λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη. Ελπίζω να έχουν λήξει όλα αυτά”.

Αρθρογράφος