ΙΣΑ: Η ισχυρή ΠΦΥ μειώνει κατά 42% τις πιθανότητες θανάτου από Covid-19

20 Φεβρουαρίου 202216:29

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας και οι νέες ανάγκες που αναδύονται για το σύστημα υγείας, με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτέλεσαν το θέμα της ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργάνωσαν διαδικτυακά, ο ΙΣΑ και ο ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ιατροί, εκπρόσωποι Συλλόγων ασθενών και Φορέων από όλη την Ελλάδα.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη, για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα στην θωράκιση των κοινωνιών απέναντι στις υγειονομικές απειλές. Όπως επισημάνθηκε η πανδημία ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα στην οργάνωση και λειτουργία της ΠΦΥ και της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε τις ανισότητες στην πρόσβαση και στην παροχή υπηρεσιών υγείας καθώς και την αξία της διασύνδεσης δημόσιας υγείας και ΠΦΥ.

Έχει διαπιστωθεί ότι στις κοινότητες με την πιο ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη, ισχυρότερες υποδομές δημόσιας υγείας και μικρότερες κοινωνικές ευπάθειες, οι πολίτες είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 λοίμωξη. (έρευνα του Συνδέσμου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας των ΗΠΑ). Επίσης η ιατρική φροντίδα κατ’ οίκον μειώνει κατά 50%, περίπου, την ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας, την ανάγκη για υποστήριξη οξυγόνου και το ποσοστό θνησιμότητας.

Παράλληλα, οι ομιλητές παρουσίασαν τα διαγνωστικά εργαλεία και τις νέες θεραπείες που προστέθηκαν στη φαρέτρα της επιστήμης και είναι πλέον διαθέσιμες και στους Έλληνες ασθενείς. Τονίστηκε ότι το εμβόλιο και οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρόληψης στην κοινότητα παραμένουν και στη νέα φάση της πανδημίας ισχυρά όπλα, για την προστασία του πολίτη και της κοινωνίας.

Τις εργασίες άνοιξαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θ. Ζαούτης που απέστειλε χαιρετισμό. Οργανωτική Επιτροπή ήταν οι κ.κ. Φ. Πατσουράκος, Α. Παρασκευής, Α. Χατζής.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, αναφέρθηκε στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΙΣΑ, ΙΣΠ και Περιφέρεια Αττικής για την Covid-19 λοίμωξη και τόνισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή υγείας των πολιτών.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση ανέδειξε τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που τοποθετείται στον πυρήνα των σύγχρονων και αποδοτικών συστημάτων υγείας. Πιστεύουμε σθεναρά, σε μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τον τόπο μας, οργανωμένη σε διεπιστημονικές ομάδες και με καινοτόμους ρόλους, για επαγγελματίες υγείας, εξοπλισμένη με ψηφιακή τεχνολογία .Στην στρατηγική αυτή, η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο. Οργανώσαμε το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την Covid-19, με στόχο σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να ξέρει πού να απευθυνθεί. Ευελπιστούμε ότι θα εξελιχθεί περαιτέρω σε μία ισχυρή πρότυπη δομή που θα παίξει κεντρικό ρόλο στην στρατηγική της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στον τόπο μας».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι κάτωθι:

Προεδρείο – Συντονισμός

Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος ΙΣΑ

Γ. Μαρίνος Ταμίας ΔΣ ΙΣΑ

Ομιλητές – θέματα

Δ. Παρασκευής Aν. Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ

Επιδημιολογία SARS-CoV-2 στην Ελλάδα

Β. Σύψα Aν. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ

Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρόληψης στην κοινότητα

Προεδρείο – Συντονισμός

Ι. Κεχρής Μέλος ΔΣ ΙΣΑ & Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής

Π. Ψυχάρης Μέλος ΔΣ ΙΣΑ & Πρόεδρος ΠΟΣΕΥΠ ΠΦΥ

Ομιλητές – θέματα

Γ. Γκιούλα Aν. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ

Εργαστηριακός έλεγχος SARS-CoV-2

E. Θηραίος Ιατρός Γενικής Ιατρικής – Διευθυντής ΕΣΥ ΚΥ Βάρης & ΓΓ Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών

Πρωτοβάθμια φροντίδα COVID–1

Προεδρείο – Συντονισμός

Σ. Τσούκαλος Γενικός Γραμματέας ΙΣΑ

Λ. Μαρκάκη Μέλος ΔΣ ΙΣΑ

Ομιλητές – θέματα

Α. Αντωνιάδου Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

Διαδικασία χορήγησης αντιϊικών φαρμάκων

Γ. Σαρόγλου, Ομ. Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ

Θεραπεία ασθενή με COVID-19 εκτός νοσοκομείου

Προεδρείο – Συντονισμός

Α. Χατζής Μέλος ΔΣ ΙΣΑ

Π. Λεονάρδου Μέλος ΔΣ ΙΣΑ & Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής

Ομιλητής – θέμα

Δ. Κοτζιά, Παιδίατρος – Παιδοπνευμονολόγος

Διαχείριση παιδιών με COVΙD–19

Αρθρογράφος