Ιράκ: Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από την προέλαση των τζιχαντιστών

13 Ιουνίου 201420:40

Εκατοντάδες μπορεί να είναι οι νεκροί στο Ιράκ μετά την προέλαση των τζιχαντιστών από το βόρειο Ιράκ στη Βαγδάτη, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρούπερτ Κόλβιλ, δήλωσε ότι η τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών περιλαμβάνει εκτελέσεις, βιασμούς και απαγωγές, κυρίως στη Μοσούλη.

Τέσσερις γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού αυτοκτόνησαν, ενώ 16 πολίτες από τη Γεωργία απήχθησαν,ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και 17 πολίτες που δολοφονήθηκαν. Τα θύματα εργάζονταν για την αστυνομία και για δικαστικό υπάλληλο στο κέντρο της Μοσούλης.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο ίδιος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι και οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν διαπράξει ακρότητες, βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές στις 6 και 8 Ιουνίου.«Υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι 30 άτομα μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους» σε αυτούς τους βομβαρδισμούς, δήλωσε.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες εξαιτίας των μαχών στο Ιράκ αυξήθηκαν φέτος κατά 800.000 άτομα.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι μόνο αυτή την εβδομάδα 300.000 άτομα διέφυγαν στο Ερμπίλ και το Ντουχόκ, μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές μεγάλου μέρους του βορείου Ιράκ. Τα διεθνή δίκτυα ανέφεραν πριν από λίγα 24ωρα ότι, μισό εκατομμύριο Ιρακινοί εγκατέλειψαν την ισλαμοκρατούμενη Μοσούλη.

Στο μεταξύ στα όπλα καλεί τους σιίτες μουσουλμάνους ανώτατος κληρικός του Ιράκ καθώς οι τζιχαντιστές, μέλη της σουνιτικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε” προελαύνουν προς την Βαγδάτη. Ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι απηύθυνε το κάλεσμα στην διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, σύμφωνα με το BBC.

 

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr