Ίμια 27 χρόνια μετά: Οι άγνωστες πτυχές που έρχονται στο φως

27 Ιανουαρίου 202321:16

Επιμέλεια Αφιερώματος: Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Ιανουαρίου 1996 όταν ο επίλογος της κρίσης των Ιμίων γραφόταν με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα.

Τρεις Ήρωες: ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, έχασαν την ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες -μέχρι και σήμερα- συνθήκες. Το Αιγαίο «γκριζαρίστηκε» και οι Τούρκοι είχαν κάνει κίνηση ματ στην γεωπολιτική σκακιέρα με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης.

Η Μαρία Γιαλοψού η αδερφή του Ήρωα, Έκτορα Γιαλοψού μιλά στο Newsbomb.gr για τα δευτερόλεπτα που κύλησαν σαν αιώνες όταν άκουσε εκείνη και η οικογένεια της, ότι ένα ελικόπτερο «έπεσε».

Ο Ναυάρχος ε.α Ιωάννης Εγκολφόπουλος μοιράζεται μαζί μας τις έντονες στιγμές που έζησε στο Αιγαίο εκείνες τις κρίσιμες ώρες καθώς ήταν στο πεδίο της μάχης.

Από την πλευρά του ο πτέραρχος ε.α Ιωάννης Αναστασάκης δίνει τη δική του εκδοχή πώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έβλεπαν και ερμήνευαν τα γεγονότα από απόσταση και συγκεκριμένα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

 

Ο διπλωματικός συντάκτης και διαχειριστής του komotinipress.gr, Νίκος Αρβανίτης προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, αναλύοντας πώς η κρίση των Ιμίων δίνει πάτημα στους Τούρκους να επιχειρήσουν να «γκριζάρουν» και τη Θράκη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς δεν ξεχνά. Είκοσι επτά χρόνια μετά, το Newsbomb.gr φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές εκείνης της νύχτας.

Εμείς, οι απλοί άνθρωποι, έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε όλους τους Έλληνες Ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος: ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, οι σμηναγοί Αθανάσιος Μπατσάρας και Γιώργος Μπαλταδώρος, δεν “χάθηκαν” στο Αιγαίο, θυσιάσθηκαν για όλους εμάς. Και Είναι Αθάνατοι!».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ NEWSBOMB:

Ίμια 27 χρόνια μετά: Οι άγνωστες πτυχές που έρχονται στο φως

Αρθρογράφος