Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – DAY) της ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23»

9 Νοεμβρίου 202307:17

Την Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2023 και παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου – Γεώργιου Δένδια ως εκπρόσωπου του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23», στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο.

Η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» αποτελεί Άσκηση μεσαίας κλίμακας η οποία διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού, με την συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), καθώς και προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ).

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, ο υποτιθέμενος εχθρός κατόπιν επιθετικής ενέργειας εντός της Ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής εντός της φίλιας αμυντικής τοποθεσίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξη των εχθρικών, εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του και την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της ΠΑ.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στον σχεδιασμό της Άσκησης συμπεριλήφθηκαν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 και Αναγνωρίσεως  (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117.

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.
  • Εκτέλεση πυρών από Αεροσκάφη της ΠΑ, με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από προσωπικό της ΔΕΠ (Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
  • Αντικείμενα Άμυνας – Αναδιάταξης, Υπέρβασης – Αντεπίθεσης και Εξάλειψης Αεροπρογεφυρώματος.
  • Πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV).
  • Ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Την DV – Day παρακολούθησαν επίσης ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος  και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Βασίλης Δελησταμάτης, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι ξένων Χωρών στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά το πέρας της Άσκησης, συνεχάρη το προσωπικό που συμμετείχε σε αυτήν για την άψογη προετοιμασία, την άρτια οργάνωση και την άριστη εκτέλεσή της, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο του επαγγελματισμού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των συμμετεχόντων.

Τόνισε ότι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της διεξαγωγής αντίστοιχων δραστηριοτήτων είναι αυτό της αποφασιστικότητας, της ισχυρής αποτροπής και της αφοσίωσης στην αποστολή, ενώ αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο ρεαλισμού, όπως και στην άριστη διαλειτουργική συνέργεια μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), που επιτεύχθηκε κατά την διεξαγωγή της Άσκησης, στην οποία ενσωματώθηκαν μεταξύ άλλων και διδάγματα από την αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Επισήμανε επίσης την καθοριστική συμβολή των ΕΔ στην ανάδειξη της Χώρας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε εποχές μεγάλων κρίσεων και ανακατατάξεων, και αναφέρθηκε στις στρατιωτικές συνεργασίες που έχουν εδραιωθεί με το σύνολο σχεδόν των Βαλκανικών χωρών, καθώς και με σημαντικές χώρες στην ευρύτερη περιφέρειά μας, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στρατηγική εταιρική σχέση που έχει εδραιωθεί με τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Κλείνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέτρεψε το προσωπικό να συνεχίσει την εκτέλεση της αποστολής του με υψηλό φρόνημα, πίστη, αφοσίωση και αποφασιστικότητα, σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας, παρέχοντας στην Χώρα μας το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας και κάνοντας παράλληλα υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

Αρθρογράφος