Η “προεκλογική διπλωματία” του Ρ.Τ. Ερντογάν

7 Οκτωβρίου 202221:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Νέους πρέσβεις και επικεφαλής μονίμων διπλωματικών αντιπροσωπειών , σε συνέχεια των προηγουμένων τοποθετήσεων της 2/6/2022, όρισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ.Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο προεδρικό διάταγμα που αναμένεται να δημοσιευθεί στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνησεως, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα στις 14/9/2022.

 

Σε μία πρώτη αποκωδικοποίηση της αποστολής των “προεκλογικών διπλωματών” της Τουρκίας, εν όψει των εκλογών του 2023, εκτιμάται ότι η αποστολή τους θα κινείται στους ακόλουθους άξονες εξωτερικής πολιτικής:

  • 1. Την προώθηση του αφηγήματος της “πολλαπλής τουρκικής ταυτότητας” με στόχο την διεύρυνση της εθνολογικής γεωγραφίας για 50 εθνοτικές ομάδες και την προώθηση της ερντογανικής νεοθωμανικής κουλτούρας σε περισσότερες από 30 γλώσσες, κυρίως με τουρκικές ρίζες, και κουρδικές και αραβικές γλώσσες.
  • 2. Την διεύρυνση της εθνοθρησκευτικής γεωγραφίας συνδυάζοντας τον νεοοθωμανικού τύπου ισλαμισμό με την ιδεολογία του παντουρκισμού παρουσιάζοντας μία άλλη ταυτότητα του τουρκικού έθνους ανακαλύπτοντας “τούρκους” ακόμη κι εκεί που αντικειμενικά δεν υπάρχουν μέσα από την στρατηγική της ήπιας ισχύος και την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας, την εκτύπωση βιβλίων ή την προώθηση της τουρκικής κουλτούρας.
  • 3. Την προώθηση της εθνοθρησκευτικής ταυτότητας σε περισσότερα από 40 εθνοτικές ομάδες από την Ουγγαρία και τη Φινλανδία μέχρι τους ιθαγενείς της Σιβηρίας, τους Κορεάτες και τους Ιάπωνες. Η εργαλειοποίηση των Μειονοτήτων και των οικονομικών μεταναστών στις χώρες υποδοχής εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία επισης.
  • 4. Την προβολή τουρκικής ισχύος σε ζώνες επιρροής και την επιδίωξη της realpolitik προς “διευκόλυνση της διπλωματίας” σε συνδυασμό με την προσωπικότητα των διπλωματικών αποστολών της γείτονος με έμφαση στην δράση εκάστου ενός Πρέσβη. Κοινός στόχος όλων θα είναι η προβολή του Ρ. Τ. Ερντογάν ως του μόνου ηγέτη της Τουρκίας που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο, συνομιλητή και συνεργάτη σε διεθνές επίπεδο.
  • 5.Την κοινή προσέγγιση ζητημάτων από όλο τον κρατικό μηχανισμό με ταυτόχρονη χρήση συμβατικών και μη μεθόδων: από την στρατιωτική διπλωματία μέχρι τιην εναλλακτική ή και την ανόρθοδοξη διπλωματική δράση.
  • 6. Την αναδιευθέτηση και επαναπροσδιορισμό της φιλο-ισλαμιστικής εξωτερικής πολιτικής καθώς η Τουρκία ήταν εκ των ενθέρμων υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των θυγατρικών της σε όλη τη Μέση Ανατολή αντλώντας από την πανισλαμική ήπια δύναμη, τη νεο-οθωμανική δημιουργία μύθων για το ΑΚΡ. Υπό το φως των νέων εξελίξεων και διπλωματικών σχέσεων (όπως λχ με Ισραήλ ή αραβικές χώρες) θα πρέπει να υπάρξει μία μετατόπιση βάρους χωρίς όμως να διαταραχθούν τα δομικά στοιχεία της σχέσης αυτής.
  • 7.Την στρατηγική της διεύρυνσης της τουρκικής ηγεσίας ακόμη και σε επίπεδο ΟΗΕ παρουσιάζοντας την ως εκπρόσωπο του ευρύτερου ισλαμικού κόσμου ειδικά στην Αφρική όπου φαίνεται πώς επενδύει αρκετούς πόρους μέσω αναπτυξιακής βοήθειας.
  • 8. Την δημιουργία διαφορετικών διαύλων για τις δομές που παράγουν εξωτερική πολιτική στην Άγκυρα , μέσα από έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό υπηρεσιών, επιτροπών, συμβούλων και ομάδων πιέσεων και συμφερόντων.
  • 9.Την αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στα νέα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα (ΗΠΑ, οικονομική διπλωματία, διπλωματικά κέρδη από Λιβύη, Συρία, Ν. Καύκασο, αντιμετώπιση αντιτουρκικών τάσεων, εξισορρόπηση περιφερειακού ανταγωνσιμού με Ρωσία, Ιράν, επαναφορα σχέσεων με ΗΑΕ, Σαουδικη Αραβία, Ισραήλ, ευθυγράμμιση με ΝΑΤΟ στο ουκρανικό)
  • 10. Την υποστήριξη ή/και διπλωματική κάλυψη θερμών επεισοδίων,μαύρων επιχειρήσεων και πρακτικών δολιοφθοράς.

Στο πλαίσιο των νέων τοποθετήσεων, στη Αθήνα νέος Πρέσβης διορίσθηκε ο κ. Τσαγατάι Ερτζιγές, υψηλόβαθμος διπλωμάτης, και στα KATEXOMENA από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας διορίστηκε Πρέσβης ο κ. Μετίν Φεϊζίογλου, πρώην πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας.

Αυτός είναι ο προκλητικός χάρτης της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

Αρθρογράφος