Η προεδρική φρουρά τιμά την επέτειο των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θράκης

14 Μαΐου 202013:04

Η Θράκη γιορτάζει σήμερα έναν αιώνα από την απελευθέρωση της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.

H προεδρική φρουρά τίμησε την επέτειο των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θράκης φορώντας την θρακιώτικη φορεσιά.

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία οι εύζωνες φορώντας τη θρακιώτικη φορεσιά πραγματοποιούν αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Να υπενθυμίσουμε πως η τελετή παρουσίασης και ένταξης της παραδοσιακής ανδρικής ενδυμασίας της Θράκης στις ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η ενδυμασία περιλαμβάνει μαύρο ποτούρι, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, και κόκκινο ζωνάρι με άσπρες κάθετες ρίγες. Το κεφάλι κοσμεί σαρίκι και συμπληρώνεται με το σακάκι («αντερί τσούκνα»).

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φορεσιά θα περιλαμβάνει και το απαραίτητο όπλο, που είναι το αυθεντικό θρακιώτικο σπαθί το οποίο παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπουρουλίτη από το Σουφλί και αντίγραφο του οποίου κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη φορεσιά της Προεδρικής Φρουράς.

Η παραδοσιακή ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά εντάχθηκε στις Εθνικές Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, και σε συνεργασία του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου: 

“Νιώθω περηφάνια για όσα πέτυχαν οι Θρακιώτες στο διάστημα αυτό και τους εύχομαι ένα μέλλον ευημερίας.

H 14η Μαΐου είναι μια μέρα ορόσημο τόσο για την Αλεξανδρούπολη όσο και για την Κομοτηνή, καθώς μετά από πολλές περιπέτειες  και αγώνες, οι δύο αυτές πόλεις απέκτησαν την ελευθερία τους”.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr