Η ΠΦΠΟ κάνει έκκληση για τη διάσωση της βιοποικιλότητας

22 Ιουνίου 202400:24
👉Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΚΕΔΕ και το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τις άκριτες και καταστροφικές παρεμβάσεις που γίνονται σε ολόκληρη την χώρα με αφορμή τα μέτρα πυροπροστασίας.
Ακολουθεί η επιστολή:
——————————————————————–
ΠΡΟΣ : Πρωθυπουργό κον Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κον Κικίλια
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κον Σκυλακάκη
ΚΕΔΕ
Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος
ΜΜΕ
ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η λήψη μέτρων πυροπροστασίας είναι ζωτικής σημασίας και αναμφισβήτητα απαραίτητη, όπως και η ΠΦΠΟ έχει πολλάκις τονίσει.
Αντιλαμβανόμαστε, ότι πυροπροστασία και διαφύλαξη της πανίδας είναι ένα δύσκολο έργο που προϋποθέτει ενημέρωση – εκπαίδευση και αυστηρές οδηγίες-ρήτρες προς τους φορείς, που έχουν αναλάβει αυτά τα έργα από την Πολιτεία.
Στις φετινές εντατικές προσπάθειες για δημιουργία αντιπυρικής προστασίας παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα καταστροφής της βιοποικιλότητας σε όλη την χώρα.
Καταστροφές της άγριας πανίδας, του περιβάλλοντος και της φύσης, με την ακούσια εξόντωση πτηνών, ερπετών, εντόμων και λοιπών ειδών κατά την αποψίλωση, το κλάδεμα και την απομάκρυνση των αγριόχορτων.
Καταστροφές της επωφελούς χλωρίδας όπως είναι τα άγρια βότανα, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και όλα τα αυτοφυή της ελληνικής υπαίθρου, λόγω της άγνοιας των συνεργείων. Αυτά είναι όμως που τρέφουν τις μέλισσες και άλλα έντομα που χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στον πλανήτη.
– Επειδή, παρατηρείται το φαινόμενο να χρησιμοποιούνται ανειδίκευτοι εργάτες χωρίς καμία απολύτως γνώση του αντικειμένου και χωρίς καμία επίβλεψη των εργασιών,
– Επειδή, ιδιώτες χωρίς καμία άδεια, προχωρούν σε αποψίλωση δασικής βλάστησης, σε θάμνους και δεντρίλια σε ολόκληρες περιοχές,
ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ.
Καλούμε την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν σε σχεδιασμό των έργων πυροπροστασίας, με συγκεκριμένες οδηγίες προς τα συνεργεία και τους ιδιώτες και με αυστηρή επίβλεψη των δασικών αρχών. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών οφείλει να κυμαίνεται σε περιόδους που δεν θα επιβαρύνει την βιοποικιλότητα με καταστροφές σε φωλιές, αυγά, νεοσσούς κλπ. Να λαμβάνεται υπ’όψιν η πανίδα που διαβιεί στην εκάστοτε περιοχή.
Απαραίτητη είναι η επίβλεψη των εργασιών από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση και καταστροφή της βιοποικιλότητας.
Εφιστούμε επίσης, την προσοχή στην χρήση drones, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθούν ακριβείς οδηγίες χρήσης στους χειριστές για να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση της άγριας ζωής (πτηνών κλπ) που διαβιεί εντός των περιοχών πτήσης των drones.
Παράλληλα, επειδή με το κόψιμο ενός δέντρου, είτε για λόγους αντιπυρικής προστασίας είτε για λόγους ανάπλασης είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, χάνεται ένα κομμάτι οξυγόνου και άρα ένας μικρός πνεύμονας από την γη μας, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας, προτείνουμε την θέσπιση εξισορροπιστικών-αντισταθμιστικών μέτρων. Όσα δέντρα κόβει ένας φορέας δημόσιος ή ιδιωτικός, τόσα δέντρα να οφείλει να φυτεύσει σε κατάλληλες περιοχές. Να δοθεί έμφαση σε φύτευση βραδυφλεγών δέντρων και φυτών (πχ χαρουπιές, πικροδάφνες κλπ).
Με εκτίμηση,
Άννα Τοσούνογλου
Πρόεδρος
Μαρία Χουστουλάκη
Γ.Γραμματέας

Αρθρογράφος