Η ώρα της e-φορίας για 6 εκατ. φορολογουμένους

2 Ιουνίου 201320:42

Η ώρα της εφορίας έφτασε για εκατομμύρια φορολογουμένων, οι οποίοι φέτος θα πρέπει υποχρεωτικά -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να αποστείλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Η «πύλη» του taxisnet για το σκοπό αυτόν άνοιξε -έστω και με καθυστέρηση- λίγο πριν από την εκπνοή του Μαΐου και οι σχετικές προθεσμίες για μισθωτούς και συνταξιούχους «τρέχουν», με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή Ιουνίου 2013. «Στο παρά πέντε» (μόλις την περασμένη Δευτέρα) δόθηκε στη δημοσιότητα επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών ο χρηστικός οδηγός για τον τρόπο με τον οποίο θα συμπληρωθούν φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τώρα τα γραφεία των φοροτεχνικών αλλά και τα PC των φορολογουμένων, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους τη δήλωση, «παίρνουν φωτιά».

«Φως» στη συμπλήρωση των δηλώσεων ρίχνει σήμερα ο «ΑτΚ», επισημαίνοντας τα βασικά σημεία στα οποία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ, σύμφωνα με λογιστές, η προθεσμία που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι ασφυκτική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τηρηθεί, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος αλλά και των αρκετών νέων στοιχείων που ζητούνται από τους φορολογουμένους.

Για παράδειγμα, μόνο το πηγαινέλα στις τράπεζες για τις βεβαιώσεις των τόκων, που φέτος πρέπει να δηλωθούν, θα οδηγήσει σε νέα ταλαιπωρία ακόμη και τους μικροκαταθέτες. Οπως έγινε γνωστό, θα δηλωθούν οι τόκοι άνω των 250 ευρώ τους οποίους εισπράττει ο φορολογούμενος συνολικά απ’ όλους τους λογαριασμούς και τις τράπεζες. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως, αν κάποιος έχει μικροποσά σε τρεις τράπεζες, από τις οποίες παίρνει τόκο συνολικά 250 ευρώ, θα πρέπει να πάρει βεβαιώσεις (αφού προηγουμένως υποβάλει το σχετικό αίτημα) και από τις τρεις, ενώ ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα διεμήνυσαν προς το ΥΠΟΙΚ ότι δεν προτίθενται να αποστείλουν από μόνα τους βεβαιώσεις στους πελάτες τους, εξαιτίας του φόρτου εργασίας που μια τέτοια διαδικασία επιφέρει για τις υπηρεσίες τους, και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη γι’ αυτά, λόγω της εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίησης.

Παρέμβαση σε Στουρνάρα

Το πρόβλημα επισημάνθηκε έγκαιρα από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης (ΣΟΛΝΘ), που απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας να προχωρήσει αμέσως στην ανακοίνωση νέας καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η όλη διαδικασία. «Αν καταφέρουμε να στείλουμε όλες τις δηλώσεις μέχρι το Δεκαπενταύγουστο, θα είμαστε ευχαριστημένοι, ενώ δύσκολα θα ανταποκριθεί το σύστημα σε έναν όγκο 6 εκατομμυρίων και πλέον δηλώσεων, και μάλιστα μέσα σε μόλις ένα μήνα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΟΛΝΘ, Βασίλης Κωστόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως φέτος είναι η πρώτη φορά που δίνονται τελευταία στιγμή από το ΥΠΟΙΚ οι οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Οι αλλαγές

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι αλλαγές που περιλαμβάνει το φετινό έντυπο είναι αρκετές, ενώ η συμπλήρωσή του απαιτεί αυξημένη προσοχή, για να μη βρεθούν οι φορολογούμενοι προ δυσάρεστων… εκπλήξεων στην περίπτωση των διασταυρώσεων. Μάλιστα, ο ΣΟΛΝΘ ετοιμάζεται να διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση για τους λογιστές στις 15 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «The Met» στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον Χρήστο Μελά.

Μιλώντας στον «ΑτΚ», ο κ. Κωστόπουλος κωδικοποιεί ως ακολούθως τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και τα μη προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών, κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης:

1. ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ δήλωση (οικονομικό έτος 2013) πρέπει να αναγραφεί η ημερομηνία γέννησης όπως αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα του φορολογουμένου.

2. ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 2 οι κωδικοί 327 και 328 θα συμπληρωθούν από τους νέους φορολογουμένους, δηλαδή απ’ όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση και από όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν είναι προστατευόμενα μέλη (δε σπουδάζουν, δεν είναι άνεργοι και δεν έχουν αναπηρία άνω του 67%).

3. ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 2 θα πρέπει να συμπληρωθούν με προσοχή οι κωδικοί 019 – 020 απ’ όσους είναι επιτηδευματίες κι έχουν μέχρι τρεις εργοδότες ή και τέσσερις, αλλά από τον έναν εισπράττουν το 75% και άνω των συνολικών εισοδημάτων τους. Αυτό, στην πράξη, αφορά τους εργαζομένους με τα «μπλοκάκια», προκειμένου να πληρώσουν το μειωμένο τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ, το οποίο για τις υπόλοιπες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών έχει αυξηθεί στα 650 ευρώ.

4. ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ οι κωδικοί 027 και 028 θα συμπληρωθούν από εμπόρους οι οποίοι πλησιάζουν στη σύνταξη (βρίσκονται τρία χρόνια πριν από την έξοδο από τον επαγγελματικό βίο), προκειμένου να απαλλαγούν πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος ή να καταβάλουν μέρος αυτού αναλογικά για το διάστημα πριν από την τριετία.

5. ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 5 και στους κωδικούς 204, 205 και 206 πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για την πρώτη κατοικία, τη δευτερεύουσα και τη δεύτερη δευτερεύουσα κατοικία, προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις και να διαπιστωθεί ποιοι δεν κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα συμπληρωθεί και στο Ε2 και σε όλα τα κτίσματα, είτε εισπράττονται από αυτά ενοίκια είτε όχι.

6. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ σκάφος αναψυχής, φέτος απαιτείται η δήλωση των στοιχείων (ΑΦΜ) του ιδιοκτήτη και όχι το όνομα του… σκάφους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Για το σκοπό αυτόν υπάρχουν οι κωδικοί 844 και 845.

7. ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 6, και συγκεκριμένα στους κωδικούς 659 και 660, θα δηλωθούν όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012, είτε αυτά απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Σε αυτούς τους κωδικούς θα προστεθούν οι τόκοι των καταθέσεων και τα μερίσματα ημεδαπών ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ. αλλά και πάσης φύσεως επιδόματα, ακόμη και τα προνοιακά, με εξαίρεση εκείνα που αφορούν ολική τυφλότητα και κινητική αναπηρία σε ποσοστό πάνω από 80%. Στόχος, ο συνυπολογισμός αυτών των εισοδημάτων μαζί με τα υπόλοιπα που φορολογούνται με την κλίμακα εισοδήματος, ώστε να επιβληθεί επί του συνολικού ποσού που θα προκύψει η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης», η οποία επιβάλλεται κλιμακωτά για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και με συντελεστές από 1% έως 4%.

8. ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 7, και στους κωδικούς 087 και 088, θα αναγραφεί η δαπάνη για αλλαγή εγκατάστασης καυσίμου ή για εγκατάσταση φυσικού, αερίου, θερμομόνωσης κ.λπ.

9. ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ υπάρχουν οι κωδικοί 037-040, 663, 664, 033, 034, 035 και 036, οι οποίοι, όμως, φέτος δεν πρέπει να συμπληρωθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΟΙΚ.

10. ΠΡΟΣΟΧΗ απαιτείται στη συμπλήρωση του πίνακα 9, που αφορά τα προστατευόμενα μέλη του φορολογουμένου, ο οποίος έχει την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης. Ειδικότερα, σε αυτόν τον πίνακα θα αναγραφούν τα ονόματα των ανύπαντρων παιδιών που γεννήθηκαν από 1/1/1994 έως 31/12/2012 ή από 1/1/1987 και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές, καθώς και τα άγαμα παιδιά που είναι άνεργα εγγεγραμμένα στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, θα πρέπει να αναγραφούν το ΑΦΜ (για τους άνω των 18 ετών) και το ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών.

Ακόμη, αναγράφονται παιδιά ανύπαντρα, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας με αναπηρία 67% και πάνω, καθώς και ανύπαντρα παιδιά που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, ανεξάρτητα από την ηλικία. Επίσης, στα μέλη που βαρύνουν ένα φορολογούμενο μπορούν να προστεθούν α) οι ανιόντες των συζύγων (γονείς, παππούδες κ.λπ.), β) οι ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον 3ο βαθμό, ορφανοί από πατέρα και μητέρα και γ) ανύπαντροι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές με αναπηρία 67% και άνω.

Σημειώνεται ότι στα προστατευόμενα μέλη δεν μπορεί να αναγραφεί το όνομα παιδιού που σπουδάζει, εφόσον αυτό έχει περιστασιακή εργασία κι έχει έστω και κάποιο πενιχρό εισόδημα με απόδειξη δαπάνης.
πηγή: www.agelioforos.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr