Η μοναδική εμπειρία VR του Οχυρού Λίσσε στο Κ.Νευροκόπι

22 Ιουνίου 202406:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Komotinipress επισκέφθηκε το θεματικό πάρκο που βρίσκεται στο Οχυρό Λίσσε στο Κάτω Νευροκόπι με μοναδική “αποστολή” την συμμετοχή στην εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας που προσφέρεται δωρεάν από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου στους επισκέπτες της περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο, ότι κατά τον ένα χρόνο λειτουργίας του, το Μουσείο Πάρκο Λίσσε και την Αίθουσα VR, έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 5.500 επισκέπτες, μεταξύ αυτών πολλά σχολεία.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ θέλει να αξιοποιήσει τουριστικά μνημεία ηρωισμού όπως το Οχυρό Λίσσε

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και το ΥΠ.ΕΣ.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε., ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου προχώρησε στην κατασκευή ενός πρωτοποριακού θεματικού πάρκου στο Οχυρό Λίσσε στο Κ. Νευροκόπι, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 του επιτυχημένου προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου και με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου, καθώς και φορέων από τη Βουλγαρία, ολοκληρώθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, η υλοποίηση του έργου «Walking into a future of no borders» και ακρωνύμιο «WIF-NB», συνολικού προϋπολογισμού 1.616.005 ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό η μερίδα του λέοντος (1.170.705 ευρώ) αξιοποιήθηκε από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου για την κατασκευή του θεματικού πάρκου Λίσσε.

Οι στόχοι του έργου «Walking into a future of no borders» ήταν η δημιουργία πρόσφορου εδάφους για διασυνοριακή συνεργασία, η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής και η ενεργοποίηση της τοπικής οικονομίας μέσω της τουριστικής ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι, από το φθινόπωρο του 2021, το Οχυρό Λίσσε παραχωρήθηκε στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για 12 χρόνια. Όπως είναι γνωστό το Οχυρό Λίσσε παραχωρήθηκε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για 12 χρόνια.

Πρόκειται για μια μοναδική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να αναπτύξει και να κάνει γνωστό ακόμα περισσότερο το Οχυρό Λίσσε και να το καταστήσει ως ένα σημαντικό σημείο ιστορικού τουρισμού της περιοχής της Δράμας και του Νευροκοπίου. Το κόστος της εκμίσθωσης είναι 10.000 ευρώ το χρόνο

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο έργοτης εικονικής πραγματικότητας – Virtual Reality. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών «Αντ. Τρίτσης – Ελλάδα 1821», μέσω του οποίου ο επισκέπτης μπορεί μέσω εικονικής πραγματικότητας να ζήσει μια εξομοίωση των συνθηκών του Οχυρού.

Μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες

Σήμερα, ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες μεταμόρφωσε το Οχυρό, και προσφέρει σήμερα στους επισκέπτες του μια μοναδική ξενάγηση που θα τους μείνει αξέχαστη.

Οι επισκέπτες έχουν για μια ανατρεπτική εμπειρία στο Μουσείο & Θεματικό Πάρκο Οχυρό Λίσσε, ενώ μπορούν να περιηγηθούν στις στοές στην καρδιά του Οχυρού Λίσσε και να ανακαλύψουν την πλούσια ιστορία που κρύβουν.

Με την Αίθουσα Fort Lisse VR οι τοίχοι του χρόνου διαλύονται και οι επισκέπτες βρίσκονται ανάμεσα στα γεγονότα βιώνοντας τις στιγμές που έγραψαν ιστορία. Να υπενθυμίσουμε ότι λειτουργεί πλέον και ο Θεματικός Χώρος Εικονικής Πραγματικότητας στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού. Ένας εξαιρετικός χώρος με ένα ακόμα εντυπωσιακό VR Room.

INFO
Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να σας παρουσιάσουμε την εκπληκτική εμπειρία που προσφέρει η Αίθουσα Fort Lisse VR!
Ανακαλύψτε τη μαγεία του παρελθόντος με τη χρήση της VR τεχνολογίας σε μια πρωτοποριακή προβολή που αφορά όλες τις ηλικίες. Από τους μικρούς μας φίλους μέχρι τους πιο μεγάλους επισκέπτες, η αίθουσα αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να ζήσουμε την ιστορία της μάχης στο Οχυρό Λίσσε με μια νέα, συναρπαστική προοπτική.
Ελάτε να ζήσετε την ιστορία μαζί μας! Σας περιμένουμε στην Αίθουσα Fort Lisse VR.
• Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.
• Η είσοδος στις στοές του Οχυρού Λίσσε, επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 10 ετών.
• Απαραίτητη κράτηση για σχολεία και ομάδες.
• Σε περίπτωση κακοκαιρίας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ακύρωσης των περιηγήσεων για λόγους ασφαλείας.
• Άτομα με τάσεις κλειστοφοβίας ή προβλήματα υγείας παρακαλούνται να αποφύγουν την επίσκεψη στις Στοές του Οχυρού.
☎️ Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 25230 23822
(Στις Μέρες & Ώρες λειτουργίας του Οχυρού!)
❗️Πριν την επίσκεψη σας, διαβάστε οπωσδήποτε τις οδηγίες στο:
https://lissepark.gr/]

Αρθρογράφος