Οι Υποκριτές Εγκάθετοι ξέρουν ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν στηρίζει το Ισραήλ;

29 Μαρτίου 202406:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι τοξικοί , υποκριτές και ψευδοανθρωπιστές Εγκάθετοι του τουρκικού παρακράτους στην Θράκη αποκρύπτουν από τους εύπιστους και φιλήσυχους Μουσουλμάνους ότι οι εταιρείες που υποστηρίζουν τον Ερντογάν αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού εμπορίου με το Ισραήλ

“Η δήλωση αλληλεγγύης της Τουρκίας στους Παλαιστίνιους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εμπορική δραστηριότητα που οδηγείται κυρίως από εταιρείες που συνδέονται με τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD), γνωστό για την υποστήριξή της στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Karar.

Το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπά τη Γάζα μετά από μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τους μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που άφησε πίσω του περίπου 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, στο μεταξύ, έχει φτάσει τους 31.988, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν δείχνει σημάδια κατάρρευσης παρά τις συγκρίσεις του Ερντογάν μεταξύ Νετανιάχου και Χίτλερ και τον έπαινο της Χαμάς ως μαχητών της ελευθερίας. Κάποια από αυτά διεξάγονται ακόμη και από άτομα κοντά στον Ερντογάν παρά την αντι-ισραηλινή ρητορική του.

Σύμφωνα με την Karar, οι περισσότερες τουρκικές εταιρείες που εξάγουν στο Ισραήλ είναι μέλη της φιλοκυβερνητικής MÜSİAD.

Η έκθεση της Karar, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, προσδιορίζει εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το εμπόριο, όπως Evyap Holding, İÇDAŞ, Pamukkale Kablo, Eren Holding και Tosyalı, υπογραμμίζοντας το ευρύ φάσμα των εμπλεκόμενων τομέων, από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και την ενέργεια μέχρι τα κατασκευαστικά υλικά και τα προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα.

Παρά τις έρευνες της Karar, μεγάλες εταιρείες όπως η Akçansa, η Nuh Çimento, η Tosyalı Holding, η İÇDAŞ και η Zorlu Holding παρέμειναν σιωπηλές σχετικά με τις εμπορικές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Η MÜSİAD εξέδωσε δήλωση τον Φεβρουάριο διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των μελών της με το Ισραήλ υπονομεύουν την αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη ενώ τον Οκτώβριο με σχετική ανακοίνωσή της δήλωνε ότι στηρίζει τους Παλαιστίνιους..

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ έχουν ανακάμψει γρήγορα στα προ της σύγκρουσης επίπεδα, σύμφωνα με την Karar. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα στοιχεία του εμπορίου είναι κοντά σε αυτά που ήταν πριν από την κλιμάκωση της βίας. Αυτή η ανάκαμψη είναι παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και την εκτεταμένη διεθνή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης επικρίνουν την προφανή αντίφαση της κυβέρνησης Ερντογάν που καταδικάζει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ ενώ διατηρεί ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τη χώρα.

Η Mazlumder, μια τουρκική ομάδα πολιτών, κατήγγειλε Τούρκους επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το Ισραήλ.

Η Τουρκία εξήγαγε αγαθά αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023. Παρά τον πόλεμο στη Γάζα, αυτή ήταν μόνο μια μικρή μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.Τον Ιανουάριο 2024, η Τουρκία εξήγαγε σχεδόν 319 εκατομμύρια δολάρια σε αγαθά στο Ισραήλ.

Το 2014, ο Ερντογάν και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με την οικογένειά του διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην εξαγωγή πετρελαίου που παράγεται από το ISIS και τους Κούρδους του Ιράκ στο Ισραήλ. Μέχρι το 2015, το Ισραήλ λάμβανε το 77% του πετρελαίου του από την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ. Οι εξαγωγές έγιναν όταν η Τουρκία και το Ισραήλ φέρεται να είχαν κακές σχέσεις.

Αντί Επιλόγου

Ο ψεύτικος “θυμός” του Ρ.Τ.Ερντογάν για την Γάζα

Αρθρογράφος