Η Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Κ. Λη εύχεται στους Μουσουλμάνους της Θράκης

12 Απριλίου 202112:15

Με ένα περιεκτικό ουσίας μήνυμά της για το Ραμαζάνι που ξεκινά αύριο, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη εύχεται στους Μουσουλμάνους της Θράκης για την περίοδο της νηστείας και της κορύφωσης αυτής, το Μπαϊράμι.

Αναλυτικά το μήνυμα της Γενικής Προξένου αναφέρει : 

 

Την παραμονή του Ραμαζανιού, θα ήθελα να στείλω τις θερμότερες ευχές μου και να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση στους μουσουλμάνους της Θράκης.  Ευλογημένο Σεκέρ Μπαϊράμ!

Στη διάρκεια αυτού του ιερού μήνα, οι μουσουλμάνοι νηστεύουν, προσεύχονται και επιδίδονται σε αγαθοεργίες για να δυναμώσουν την πίστη τους και τη σχέση τους με τον Θεό. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να υπηρετήσω στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που αποτελεί πλούσιο μωσαϊκό διαφόρων πίστεων. Κάποιες από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις συμπεριλαμβάνουν υπέροχα δείπνα ιφτάρ στα οποία συμμετείχα σε μέρη όπως την Ιεριχώ, την πόλη που βρίσκεται πιο χαμηλά σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας στον κόσμο ή δείπνα τρώγοντας κυπρίνο στα κάρβουνα, παραδοσιακό πιάτο σε ιφτάρ στη Βαγδάτη. Για μένα, αυτά τα κοινά γεύματα δεν παρείχαν απλά ευκαιρία να μάθω περισσότερα και να συνεορτάσω την πίστη και τον πολιτισμό των μουσουλμάνων στις χώρες που υπηρετούσα, αλλά αποτέλεσαν επίσης ευκαιρία να καθίσω και να φάω στο ίδιο τραπέζι μαζί τους και να γνωριστούμε καλύτερα. Το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη με ιδιαίτερη χαρά φιλοξένησε δείπνα ιφτάρ στο παρελθόν, πριν ξεκινήσει η πανδημία. Ανυπομονώ να συνεχίσω αυτή την παράδοση του χρόνου και η ίδια και να συνεχίσω τον πολύτιμο διάλογο με τους διορισμένους Μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής.

Ακόμα και οι διπλωμάτες νιώθουν νοσταλγία για το σπίτι τους και η βόρεια Ελλάδα μου θυμίζει πάρα πολύ την πατρίδα μου την Καλιφόρνια, με τα τραχιά βουνά και τα καταγάλανα νερά.  Όπως και η βόρεια Ελλάδα, η Καλιφόρνια δεν είναι μόνο μία από τις πιο όμορφες, αλλά και μία από τις πιο πολυπολιτισμικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Αμερική.  Οι πολύτιμες διδασκαλίες του Ισλάμ για αυτοπειθαρχία, συμπόνια και αφοσίωση στην οικογένεια και την κοινότητα βοηθούν στον εμπλουτισμό του πολιτισμού και της κοινωνίας μας, και οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί συμβάλλουν όχι μόνο στην Καλιφόρνια, αλλά σε ολόκληρο το έθνος. Στην πραγματικότητα, οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί συγκαταλέγονται στις πιο μορφωμένες και με υψηλότερο εισόδημα ομάδες στη χώρα, και συμμετέχουν σε κάθε τομέα της κοινωνίας – επιχειρήσεις, υγεία, εκπαίδευση, κοινωνία των πολιτών και όχι μόνο.  Έχουμε πολλούς επιφανείς μουσουλμάνους που εκπροσωπούν τη χώρα μας, από ολυμπιακούς αθλητές όπως η Ibtihaj Muhammad που ήταν στη γυναικεία ομάδα ξιφασκίας των Η.Π.Α., μέχρι εκλεγμένους αξιωματούχους στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης, όπως ο Keith Ellison, ο οποίος ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος Αμερικανός που εκλέχτηκε στο Κογκρέσο και σήμερα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, της πολιτείας όπου φοίτησα στη νομική σχολή.

Η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Κ. Λη

Οι Θρακιώτες μπορούν να είναι περήφανοι που μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι ζουν σε ειρηνική συνύπαρξη σε αυτή την περιοχή – είναι μοντέλο για ολόκληρα τα Βαλκάνια. Η διαφορετικότητα είναι από τα δυνατότερα σημεία της Αμερικής και θεωρώ ότι είναι και ένα από τα πιο δυνατά σημεία της Θράκης, το οποίο αξίζει να αγκαλιάσει κανείς πλήρως.  Παρόλο που δεν μπορούμε να καθίσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι φέτος, μπορούμε να το κάνουμε νοερά και με τις καρδιές μας, ως γείτονες και ως φίλοι. Το μέλλον αυτής της περιοχής είναι λαμπρό, ειδικά καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται το οικονομικό δυναμικό της, και πρωτίστως οι τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Με πληθώρα φυσικών ομορφιών σε κάθε γωνιά της Θράκης, τομείς όπως ο βιώσιμος τουρισμός μπορούν να εκτιναχθούν, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν την περιοχή. Ως Γενική Πρόξενος, θα εργαστώ σκληρά για να βεβαιωθώ ότι περισσότεροι άνθρωποι θα επισκεφτούν και θα ερωτευτούν τη Θράκη όπως εγώ.

Εύχομαι το ξεχωριστό μήνυμα και οι εορτασμοί αυτών των άγιων ημερών να συμβάλλουν στην ανάταση του καθενός από εσάς ξεχωριστά και να φέρουν ευλογίες στην κοινότητά σας. Μείνετε ασφαλείς. Σας ευχαριστώ και Καλό Μπαϊράμι, Χαγιρλί Μπαϊραμλάρ!

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr