Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων ΚΑΙ στην υγειονομική θωράκιση των πρώτων 18 covid free Ελληνικών νησιών!

6 Μαρτίου 202116:13

Σύμφωνα με το Σχέδιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 νησιά σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τα οποία είναι covid free και ήδη μπορούν να λογίζονται ως ιδανικοί προορισμοί για το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια άτυπη λίστα με νησιά, όπου είτε έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού είτε οι κάτοικοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΕΠ_Πλάνο-Εφοδιασμού-Νησιών

Τα 10 νησιά που έχει γίνει η πρώτη δόση είναι όλα κάτω των 1.000 κατοίκων και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει και η δεύτερη δόση. Μετά αναμένεται να προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με τα νησιά έως 3.500 κατοίκους και μετά τα νησιά άνω των 3.500 κατοίκων.

Τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο εμβολιασμός και με τις 2 δόσεις είναι: Καστελόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Καστός. Τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο εμβολιασμός με τη μία δόση είναι: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα.

Να θυμίσουμε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στους Φούρνους ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχει τονίσει «Είμαστε εδώ για να επιβλέψουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία ξεκίνησε χθες στους Φούρνους και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Όπως ξέρετε για τα μικρά νησιά μας, για τα ακριτικά νησιά μας, έχουμε μια πολιτική να εμβολιάζουμε οριζόντια όλους όσοι θέλουν να εμβολιαστούν. Χαίρομαι που και εδώ και στη Θύμαινα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και πιστεύω ότι στο δεύτερο γύρο, όταν και οι συμπολίτες σας οι οποίοι είχαν ενδεχομένως κάποιες μικρές επιφυλάξεις διαπιστώσουν ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά, θα σπεύσουν και αυτοί να εμβολιαστούν. Δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα, το ενδιαφέρον μας για τα μικρά νησιά, ειδικά τα ακριτικά νησιά, τις κοινότητές τους»

Ένοπλες Δυνάμεις: Ο πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της πανδημίας

Αναμφισβήτητα, εκεί που ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό απέδειξαν την ενεργή συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και τη συνδρομής τους στον κρατικό μηχανισμό είναι όταν κλήθηκαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, το υγειονομικό προσωπικό, τα Μέσα και οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις του Στρατού τέθηκαν στη διάθεση της Πολιτείας, ενώ στις εγκαταστάσεις του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου ξεκίνησε η μαζική παραγωγή μασκών, το οποίο έχει φτάσει στο σημείο να παράγει 200.000 μάσκες προστασίας σε εβδομαδιαία βάση.

Πέρα από τη διάθεση μέσων για τη μεταφορά ασθενών από τις ακριτικές περιοχές, τη διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού στις δομές του υπουργείου Υγείας και χώρων νοσηλείας, η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πολύτιμη και καθοριστική στην επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για την έγκαιρη και απρόσκοπτη μεταφορά των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της επικράτειας. Πρόκειται πραγματικά για ένα κολοσσιαίο εγχείρημα, εξαιρετικά περίπλοκο τεχνικά ως προς την σχεδίαση και την οργάνωσή του και ακόμα πιο απαιτητικό και επίπονο στην υλοποίησή του. Και ο μοναδικός Φορέας στη Χώρα που έχει το προσωπικό, τις υποδομές, τα μέσα, την τεχνογνωσία αλλά και την πειθαρχία και την αντοχή για να αναλάβει και να φέρει με επιτυχία σε πέρας με υπευθυνότητα, συνέπεια και τάξη μια τόσο κρίσιμη και απαιτητική αποστολή συντονισμού και logistics, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον, η ίδρυση κέντρων διενέργειας rapid test του ιού σε στρατιωτικές μονάδες ώστε να βελτιωθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συντέλεσαν και εξακολουθούν να συντελούν καθοριστικά στην διαχείριση της πανδημίας.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Αν κάποιοι στην Ελλάδα γνωρίζουν καλά το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Εκεί, στις εσχατιές της Ελλάδας, όπου χτυπάει η καρδιά της πατρίδας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν καθημερινά το «παρών» παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια στους ακρίτες μας. Από γιατρούς, φάρμακα και τρόφιμα, μέχρι ηθική και ψυχολογική στήριξη. Μάλιστα, σε άγονες περιοχές της Χώρας μας, τοποθετούνται ιατροί οπλίτες, προσφέροντας αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους κατοίκους.

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε στους ακούραστους «αγγέλους» των αιθέρων. Είναι οι άνδρες και οι γυναίκες της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας που πετούν καθημερινά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πραγματοποιώντας αεροδιακομιδές ασθενών. Ο ήχος των ελικοπτέρων Σινούκ του Στρατού Ξηράς και των Σούπερ Πούμα αποτελεί ανακούφιση για τους ακρίτες μας που κυριολεκτικά όταν κινδυνεύει κάποιος περιμένουν βοήθεια μόνο από τον ουρανό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως υπάρχουν μέρες που η Αεροπορία Στρατού μπορεί να κάνει ακόμα και 3 αεροδιακομιδές ασθενών από ακριτικά νησιά, ενώ υπάρχει περίπτωση την ώρα που ένα ελικόπτερο, για παράδειγμα κατευθύνεται προς κάποιο ακριτικό νησί, να κληθεί να μεταβεί και σε δεύτερο ή και τρίτο περιστατικό σε διαφορετικά νησιά. Η ευθύνη και η αγωνία των πληρωμάτων είναι πραγματικά απερίγραπτη, όπως και η στενοχώρια όταν κάποια περίπτωση ασθενούς δεν έχει τελικά αίσιο τέλος.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, παρέχουν σε καθημερινή βάση υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς, χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η εμπλοκή τους στις καθημερινές πολλαπλές επιχειρησιακές τους δραστηριότητες (ασκήσεις, μεταφορά στρατευμάτων, επιτήρηση, αναγνωρίσεις, κ.λπ.).

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε και την

Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τη συμμετοχή των ΕΔ στην Επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προμαχούσες πάντοτε υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων, ως εκ της φύσεως και της αποστολής τους, θα ήταν αδύνατον να μην έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στη σύγχρονη Επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», όπως ευστόχως ονομάσθηκε από την Κυβέρνηση η επιχείρηση εμβολιασμού των Ελλήνων κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για μια επιχείρηση ύψιστης εθνικής και κοινωνικής σημασίας, αφού έχει να κάνει με τη διάσωση της υγείας, της ζωής και της ελευθερίας των Ελλήνων πολιτών από έναν εχθρό αόρατο μεν, αλλά πολύ ύπουλο, πολύ δυνατό και πολύ επίμονο.

Αντικειμενικός Σκοπός της είναι η αποτίναξη του ζυγού της πανδημίας, η «ανακατάληψη» των ζωών μας και η επάνοδος στην κανονικότητα, που αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μείζον ζητούμενο αυτήν την στιγμή για όλους, πρωτίστως όμως για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι επιφορτισμένες, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, με το κρίσιμο έργο της υπεράσπισης των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της Πατρίδας.

Στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» θα διαθέσουμε το απαραίτητο δυναμικό, σε προσωπικό, υλικά και μέσα, ώστε να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και απρόσκοπτη μεταφορά των εμβολίων στα επιλεγέντα σημεία ανά την Επικράτεια με τάξη, μέθοδο, ασφάλεια και ακρίβεια, προκειμένου εν συνεχεία οι υγειονομικοί φορείς να επιτελέσουν τελεσφόρα το καθήκον τους. Είναι το δικό μας εξαιρετικά κρίσιμο και κομβικό κομμάτι συμμετοχής σε ένα πρωτόγνωρο και κολοσσιαίο εγχείρημα για την οριστική κατανίκηση του κορονοϊού, αυτού του ύπουλου εχθρού που ταλανίζει και φθείρει τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Από την αρχή της πανδημίας, άλλωστε, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της κοινής εθνικής προσπάθειας, θέτοντας προσωπικό, μέσα και υλικά στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας και Κοινωνίας. Ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, όπου χρειάστηκε και χρειάζεται, χωρίς να αποστούμε βεβαίως, ούτε κατ’ ελάχιστον της κύριας αποστολής μας, όπως απεδείχθη με την επιτυχή διαχείριση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα. Με την έναρξη της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», καλούμαστε να εντείνουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την προσπάθεια μας, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητές μας στο εθνικό μέτωπο εναντίον ενός εχθρού που για να νικηθεί, απαιτείται η συστράτευση όλων σε πανεθνικό επίπεδο.

Έχουμε πλήρη επίγνωση του τεράστιου μεγέθους του όλου εγχειρήματος και συναισθανόμαστε πλήρως τη βαρύτητα της αποστολής που αναλαμβάνουμε. Καταρτίσαμε και δοκιμάσαμε από κοινού με τις άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές τα επιχειρησιακά σχέδια και από σήμερα ξεκινάμε την εκτέλεση. Έχουμε μπροστά μας έναν επίπονο και απαιτητικό αγώνα δρόμου, είμαι όμως σίγουρος ότι στο τέλος η δύσκολη αυτή προσπάθεια θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία!! Είμαι βέβαιος ότι ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της Επιχείρησης θα επιτευχθεί και σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Αισιοδοξία, οργάνωση, ορθός σχεδιασμός και συντονισμός, και βέβαια σκληρή δουλειά -στοιχεία σύμφυτα με τις Ένοπλες Δυνάμεις- είναι η συνταγή για την επιτυχία!

Όλα θα πάνε καλά!! Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλευρό της Κοινωνίας όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή της πανελλήνιας συστράτευσης, με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, προκειμένου να υπερασπιστούμε την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία όλων μας! Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε! Θα βγούμε νικητές και από αυτήν τη δοκιμασία!

Αρθρογράφος