Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις του μέλλοντός μας…

1 Ιανουαρίου 202012:44

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε παλαιότερη ανάλυσή μας είχαμε επισημάνει ότι «Η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατό τους ΝΑΤΟ, να μετατραπεί σε ένα ισλαμιστικό στράτευμα που θα εκτρέφει θρησκευτικούς ζηλωτές τη στιγμή μάλιστα που η διεθνής κοινότητα φαίνεται ότι ΑΝΕΧΕΤΑΙ τον ιδιωτικό στρατό μισθοφόρων τζιχαντιστών του Ερντογάν, την SADAT, του οποίου ηγείται ο ο Αντνάν Τανριβερντί (Adnan Tanrıverdi), απόστρατος αντιστράτηγος.

Η ενεργός ανάμειξη του θρησκευτικού παράγοντα στις (γεω)πολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας αποτυπώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις δημοσιογραφικές έρευνες που παρουσιάζουν τις διασυνδέσεις ΜΙΤ-JITEM – Ιμάμηδων σε 38 ευρωπαϊκές χώρες. Ανάλογη εμπειρία είχαμε και στην Ελλάδα με τις διώξεις μελών της Αδελφότητας Γκιουλέν από στελέχη του Τουρκικού Προξενείου.»

Από τότε, η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ρ. Τ. Ερντογάν έχει με την συμμετοχή της στις συρράξεις του Ιράκ,της Συρίας και της Λιβύης, τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και τις διπλωματικές διενέξεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ σχετικά με την απόκτηση του συστήματος S-400 έχει «κατακτήσει» υψηλό δείκτη στρατιωτικοποίησης και στρατιωτικής επιθετικότητας.

Να επισημανθεί ότι παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και προσδοκίες, δεν έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και οι παράνομες γεωτρήσεις επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Αξιοσημείωτες επίσης οι τουρκικές προσπάθειες παρέμβασης στη Λιβύη καθώς συνεχίζεται η μεταφορά μισθοφόρων πολεμιστών του αμφιλεγόμενου SNA (Syrian National Army) οι οποίοι χρηματοδοτούνται από την Τουρκία και σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναμένεται να στρατοπεδεύσουν στην περιοχή Τακμπάλι της Τρίπολης.

Ο μέχρι τώρα αριθμός των ισλαμιστών μισθοφόρων δεν έχει γίνει γνωστός, εκτιμάται όμως κυμαίνεται στα 800 με 1.000 άτομα που έχουν φτάσει ήδη στη Λιβύη, με στόχο τα 3.000 σε πρώτη φάση.

Δεν αποκλείεται η «ανοχή» που δείχνουν κάποια από τα μέλη της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την πρακτική, να οφείλεται στην παρουσία ρωσοκινούμενων μισθοφόρων που στηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ και αριθμούν περίπου τους 1.000 μαχητές.

Το μοντέλο της αερομεταφοράς τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη σε συνδυασμό με την πρακτική αξιοποίηση των τουρκογενών συμπαγών πληθυσμιακών ομάδων σε Βαλκάνια και Κεντρική Ασία θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης και ξεχωριστό αντικείμενο φόρτισης για τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η νέα χρονιά πρέπει να βρει την ελληνική πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε πλήρη εγρήγορση κι αποφασισμένη για άμεση και δυναμική αντίδραση στα σχέδια της Τουρκίας και να κατανοήσει τις πραγματικές τουρκικές υβριδικές απειλές.

Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα δεν αποκλείεται να εκτροχιασθεί και να υποχρεωθεί ο Ερντογάν σε ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων για την παραμονή του στην εξουσία!

Η ηγεσία της Ελληνικής Θράκης, παράλληλα με τους εορτασμούς για τα 100χρονα από την απελευθέρωσή της, οφείλει να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και να έχει υπόψη της ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο των νεο-οθωμανικών ανατρεπτικών ομάδων!

Αρθρογράφος