Η ΔΕΠΑ φέρνει το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Πλωτό Τερματικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης – FSRU

18 Φεβρουαρίου 202408:58

Με την έλευση του πρώτου commissioning cargo που παραδίδει σήμερα ως προμηθευτής στο FSRU Αλεξανδρούπολης η ΔΕΠΑ Εμπορίας, εκκινεί η διαδικασία δοκιμαστικών ελέγχων για την ομαλή λειτουργία του έργου, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας του.  

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας,  η οποία με τη συμμετοχή της στο μετοχικό σχήμα που διαχειρίζεται το FSRU επιτάχυνε την υλοποίηση του σημαντικού αυτού ενεργειακού έργου, προχωρά και στην αξιοποίησή του με την ιδιότητα του προμηθευτή, παραλαμβάνοντας το πρώτο ναυλωμένο φορτίο LNG.

Το συγκεκριμένο project ανοίγει νέες προοπτικές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, και μάλιστα ως ελληνική εταιρεία, που σήμερα σαν προμηθευτής παραδώσαμε το Commission cargo στο FSRU Αλεξανδρούπολης» δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. «Είναι ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο στηρίξαμε ενεργά κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, με τη συμμετοχή μας στο μετοχικό σχήμα. Αποδεικνύουμε έμπρακτα την πεποίθησή μας ότι η συγκεκριμένη ενεργειακή υποδομή είναι ένα απαραίτητο τμήμα του πλέγματος ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη, επιλέγοντας το FSRU Αλεξανδρούπολης και ως προμηθευτές για την παραλαβή συμβολαιοποιημένων φορτίων της εταιρείας», συμπλήρωσε.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης, το ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο με δυνατότητες αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου,  είναι από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
 
Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Το FSRU 17,6 χλμ. ΝΔ της πόλης της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση θαλάσσης περίπου 5,4 ν.μ. (10 χλμ.) από την πλησιέστερη ακτή.
 
Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 30 ιντσών αποτελείται από ένα υποθαλάσσιο τμήμα περίπου 24 χιλιομέτρων και ένα χερσαίο τμήμα 4 χιλιομέτρων και συνδέει το FSRU με το NNGTS κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη, 5,5 χιλιόμετρα ΒΑ της Αλεξανδρούπολης.
 
Το FSRU Αλεξανδρούπολης ανήκει στην Gastrade είναι κοινή εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, της Gaslog, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Bulgartransgaz και του ΔΕΣΦΑ με ποσοστό συμμετοχής 20% ο καθένας
 
Το FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή στο πλαίσιο της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής για ενεργειακή επάρκεια και ολοκληρώνεται εγκαίρως, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα.
 
Θα δίνει δυνατότητα στις χώρες των Βαλκανίων να προμηθεύονται το φυσικό αέριο που χρειάζονται από την Αλεξανδρούπολη, συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και η Gastrade προχωρά την αδειοδότηση και του δεύτερου FSRU στη Θράκη για το οποίο η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος του 2024.

 

Αρθρογράφος