Η ΔΑΚΕ για την “Μαύρη Επέτειο των Τεμπών”

28 Φεβρουαρίου 202418:14

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η τραγωδία των Τεμπών συγκλονίζει και γεμίζει με απέραντη θλίψη την Ελλάδα. Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί έκτοτε αποτελούν κόλαφο στο πρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας συνολικά, για τις διαχρονικές ευθύνες, τις παραλείψεις και τις εγκληματικές πρακτικές που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες σε κάθε ζήτημα που αφορά την ασφάλεια και τη ζωή πολιτών και εργαζομένων. Οι νόμοι είναι εκεί, αυστηροί και ψηφισμένοι, η εφαρμογή και η υλοποίησή τους όμως αγνοούνται.

Ξέρουμε ότι καμία λέξη δεν είναι δυνατόν να απαλύνει τον πόνο των συγγενών, όσο βαθιά από την καρδιά μας και αν βγει. Ξέρουμε, ότι καμιά τιμωρία κανενός υπευθύνου δεν θα γυρίσει πίσω καμιά από τις ψυχές που χάθηκαν εκείνη την ημέρα. Θα αποδώσει όμως δικαιοσύνη και θα αποτελέσει ελάχιστη παρηγοριά σε όσους ζουν με τις απώλειες των αγαπημένων τους προσώπων.

Απαιτούμε, την πλήρη διαλεύκανση των διαχρονικών αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών, ιδιαιτέρως όμως των λαθών, των παραβλέψεων και των εγκληματικών παραλείψεων που οδήγησαν στην τραγική αυτή νύχτα. Κάθε υπαίτιος, όποιος και αν είναι αυτός, πρέπει να αντιμετωπίσει στον βαθμό που του αναλογεί τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεών του. Δεν χωράει καμία έκπτωση, καμία αποσιώπηση και κανένας συμψηφισμός.

Δυστυχώς οι εκπτώσεις σε θέματα ασφαλείας, οι αμέλειες και η πρακτική αδιαφορία που αποτελούσαν σκληρή καθημερινότητα στους Σιδηροδρόμους, συναντώνται με την ίδια ακριβώς συχνότητα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό θέτει σε κίνδυνο καθημερινά τις ζωές των εργαζομένων στους Δήμους, αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Εξ ου και απαιτούμε καταρχήν, την πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων και κανονισμών για την ασφάλεια και την υγιεινή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε τον εκσυγχρονισμό τους με την κατάρτιση ενός σύγχρονου και σοβαρού πλαισίου Υγιεινής και Ασφάλειας, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, απαιτεί την πλήρη απόδοση ΌΛΩΝ των ευθυνών και την τιμωρία ΟΛΩΝ των ενόχων.

Αρθρογράφος