Η (ακρο)δεξιά ξανάρχεται;

1 Ιουνίου 202315:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την δημιουργία μιας σύμπραξης δεξιών κομμάτων, ανακοίνωσε χτες ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, με το όνομα του κόμματος να είναι «Πατριωτικός Συνασπισμός». Η σύμπραξη όλων αυτών έχει σαν στόχο να καταφέρουν να πάρουν το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο και να κατέβουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στόχος αυτή της σύμπραξης είναι να «προασπίσουμε τα εθνικά μας θέματα, να αναπτύξουμε την οικονομία της χώρας, να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά μας να μη φεύγουν στο εξωτερικό, να βοηθήσουμε τις νέες μητέρες να κάνουν παιδάκια και να μη γεμίσουμε λαθρομετανάστες».

Τα κόμματα τα οποία απαρτίζουν τον ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ είναι τα κάτωθι:
1) η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ του Προδρόμου Εμφιετζόγλου
2) η ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. του Κωνσταντίνου Μπογδάνου,
3) το ΚΙΝΗΜΑ ’21 του Ζώη Μπέχλη
4) οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ του Φαίδωνα Βόβολη,
5) το Τ.ΟΛ.ΜΑ. του Θανάση Κολυβά,
6) ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ του Γιάννη Μαλταμπέ
7) το ΕΛΚΙΣ του Δημήτρη Μπακάλη
8 ) η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ του Ηλία Μαρκόπουλου
9) το ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑ του Παναγιώτη Ματζάνα.

 

“Πατριωτικός Συνασπισμός” εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων σχηματίζεται υπό την ηγεσία του Πρ. Εμφιετζόγλου

Να θυμήσουμε ότι τον Μάιο 2023 ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις εκλογές είχαν εκδηλώσει 17 κόμματα και σχήματα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκπροσωπούν αυτό το χώρο, ενώ τελικά μπροστά στις κάλπες έφτασαν 11 συνδυασμοί: Ελληνική Λύση, Ελλήνων Συνέλευσης, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – Νίκη, Βόρεια Λίγκα, Εθνική Δημιουργία, ΕΑΝ, Ελεύθεροι Ξανά, Ελληνικό Όραμα, Ενότητα – Αλήθεια ΕΝ.Α, Κίνημα 21, Τόλμα. Στον προθάλαμο των εκλογών της 21ης Μαίου, έμειναν άλλα έξι σχήματα που αποκλείστηκαν από τον Άρειο Πάγο, διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ή κόπηκαν βάσει της τροπολογίας για την απαγόρευση συμμετοχής εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μόρφωμα το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του φυλακισμένου Η. Κασιδιάρη, ενώ τα υπόλοιπα ήταν: οι «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες» του Ν. Νικολόπουλου, η «Πατριωτική Ένωση ΕΛΛΑΣ» (Τηλιγάδας), η «Πατριωτική Ένωση» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, η «ΠΑΤΡΙΔΑ» της Α.Λατινοπούλου και το σχήμα οι «Έλληνες» (Μιχάκης)..

Συνολικά 597.025 Έλληνες πολίτες μπήκαν στις κάλπες και ψήφισαν ένα από αυτά τα 11 κόμματα ή εκλογικά σχήματα, αθροίζοντας ένα ποσοστό που πολλά άλλα κόμματα ή πολιτικοί χώροι θα ζήλευαν, δηλαδή ποσοστό 10,12%. Συγκεκριμένα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – Κ .ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ποσοστό 4,45% – 262.529 ψήφοι ΝΙΚΗ, ποσοστό 2,92% – 172.208 ψήφοι ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Τζήμερος- Κρανιδιώτης, ποσοστό 0,81 – 48.087 ψήφοι Κίνημα 21 ποσοστό 0,59 – 34.920 ψήφοι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ ποσοστό 0,35 – 20.429 ψήφοι ΕΑΝ ποσοστό 0,26 – 15.177 ψήφοι ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (Τ.ΟΛ.ΜΑ) ποσοστό 0,24 – 14.059 ψήφοι ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ποσοστό 0,22 – ψήφοι 12.749 ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α ποσοστό 0,19 – 11.412 ψήφοι ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ – ΚΡΑΜΑ ποσοστό 0,09 – 5.428 ψήφοι Ελληνικό Όραμα 27 ψήφοι

Την ίδια στιγμή Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ισπανία δίνουν το πράσινο φως στην Δεξιά η οποία για διάφορους λόγους παρουσιάζει άνοδο στη Ευρώπη.  

Με φόντο τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον έναν στους έξι Ευρωπαίους να ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα, όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Στη χώρα μας η (ακρο)δεξιά φαίνεται ότι προσεγγίζει το 10% , ίσως και 15% των ψηφοφόρων, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να βάλει φρένο στην πορεία φθοράς του, σε βάθος χρόνου θα της ανοίξει μια ακόμα μεγάλη δεξαμενή που η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι αποδίδει σταθερά.

Οι «άστεγοι» ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και το target group Κασιδιάρη ευνόησαν κυρίως την Ελληνική Λύση που πήρε το 24,5%, το 18% πήγε στη Νέα Δημοκρατία, το 8,7% στην Πλεύση Ελευθερίας -που επίσης φλερτάρει με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση-, το 5,8% στον ΣΥΡΙΖΑ 5,8% και το 5,4% στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Marc.

Προπύργια της Ακροδεξιάς παραμένουν οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό δείχνουν τα μεγάλα ποσοστά εκεί της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης (η Ελληνική Λύση είναι τρίτο κόμμα στην Α΄ Θεσσαλονίκης με 8,35% και τέταρτο κόμμα σε πάνω από 10 περιφέρεις της Βόρειας Ελλάδας) και η αύξηση των ποσοστών της Ε.Λ. στις περιφέρειες αυτές.

Οι χρήστες των μκδ αρχίζουν να εκφράζονται και να τοποθετούνται “ξεθαρρεύοντας” σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τα στοιχεία αφορούν στην περίοδο 1-31/5/2023 σε δύο διαφορετικές φάσεις μετρησης πριν και μετά τις εκλογές

Σε αυτή τη φάση προτιμήσαμε να παραθέσουμε και τις μεμονωμένες αναφορές των σχηματισμών αλλα και τις αναφορές του λεγόμενου ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για λόγους σύγκρισης της δυναμικής του χώρου.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης παρουσιάζει την δική του προσωπική δυναμική που ομως χάνεται αν δεν ενταχθεί σε καποιο κοινό σχήμα.

Η Νικη ειναι ίσως η πιο δυναμική παρουσία της (ακρο)δεξιάς στα μκδ λόγω ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ που της προσφέρει το μηντιακο σύστημα.

(Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία δεν είναι δημοσκοπικού χαρακτήρα.Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr)

Αρθρογράφος