Γυμναστική σε καιρούς… καύσωνα!

3 Ιουλίου 201622:54

Το καλοκαίρι είναι καλή περίοδος για άσκηση, όμως η υπερβολική ζέστη και η υγρασία δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχουν όμως τρόποι για να διατηρήσετε την σιλουέτα σας χωρίς να… καείτε από τον ήλιο. Διαβάστε πώς.

Κάθε φορά που κάνετε προπόνηση σε εξωτερικό χώρο, καλό θα ήταν να λάβετε τις παρακάτω προφυλάξεις για να αποφύγετε τα χειρότερα (ηλίαση, αφυδάτωση, θερμοπληξία):

  • Πίνετε μπόλικο νερό. Η ενυδάτωση είναι το άλφα και το ωμέγα όταν κάνετε έντονη άσκηση σε εξωτερικό χώρο τους ζεστούς μήνες του χρόνου.
  • Μην το παρακάνετε με την ένταση όταν έχει ζέστη. Κάντε διαλείμματα αν νοιώθετε ότι ζαλίζεστε/ζεσταίνεστε υπερβολικά και αν η ζαλάδα επιμείνει τότε διακόψτε την προπόνηση.
  • Όταν και όπου μπορείτε, προσπαθήστε να βρίσκεστε σε ίσκιο.
  • Αποφύγετε την προπόνηση τις πιο ζεστές ώρες τις ημέρας, όταν ο ήλιος… βαράει ανελέητα. Συνήθως αυτό το διάστημα είναι 12.00-17.00.
  • Φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, που «αναπνέουν» και δεν αφήνουν τον ιδρώτα να στεγνώσει πάνω σας.
  • «Ακούστε» το σώμα σας. Αν νοιώσετε ναυτία, ζαλάδα, κράμπες ή πονοκέφαλο, σταματήστε την άσκηση αμέσως, καθίστε στον ίσκιο και πιείτε αρκετά υγρά.
  • Αν ασκείστε με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 27 – 30 βαθμούς Κελσίου, καλό θα ήταν να το κάνετε σε σκιερό μέρος, να κάνετε συχνά διαλείμματα και να πίνετε άφθονα υγρά.
  • Οι ειδικοί συνιστούν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν ασκείστε σε θερμοκρασίες 29-32 βαθμών Κελσίου, ενώ αποφύγετε την προπόνηση έξω αν η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 32 βαθμούς.

Αν εκτός από μεγάλη θερμοκρασία, ο καιρός έχει και υγρασία τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα μας κάνει να νοιώθουμε ακόμα πιο έντονα τη ζέστη, μιας και το σώμα μας δεν μπορεί να «δροσιστεί» με τον ιδρώτα. Αυτό μας βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για θερμοπληξία. Σε κάθε περίπτωση, πίνετε αρκετά υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Έτσι θα γλιτώσετε την αφυδάτωση και πιθανές καρδιακές παθήσεις, που ενδεχομένως να προκληθούν από την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες. Το νερό είναι ιδανικό για άσκηση μέχρι και μιάμιση ώρα, όμως αν σκοπεύετε να προπονηθείτε περισσότερο τότε καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας και κάποιο ενεργειακό ποτό με ηλεκτρολύτες. Θα αυξήσει την αντοχή σας και θα σας προστατέψει από τυχόν κράμπες.

Πηγή: iatronet.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr