Γιατί οι Εγκάθετοι στηρίζουν Έφη Αχτσιόγλου;

30 Νοεμβρίου 202314:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αυτό είναι το ερώτημα που δεχόμαστε τις τελευταίες ημέρες από πολιτικούς αναλυτές και διπλωματικούς συντάκτες.

Η απάντηση κατ’αρχάς είναι απλή: κάποιοι εκ των συντρόφων των Εγκαθέτων (ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς, Πάνο Λάμπρου, Τασια Χριστοδουλοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Μπίστης, Σία Αναγνωστοπούλου κ.α.) υποστήριξαν για προσωπικούς ή άλλους λόγους, το δικαίωμα των Εγκαθέτων στον πολιτικό ετεροπροσδιορισμό που υπαγορεύει η κηδεμονία τους από το τουρκικό παρακράτος της Θράκης.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι κάποιοι εκ των προαναφερθέντων είχαν συμπορευθεί με τα fake news του τουρκικού παρακράτους και τους ισλαμιστικού παράγοντα για τα γεγονότα στον Έβρο, την “μικρή Μαρία” , την τραγωδία της Πύλου . Επίσης, ανήκουν στην ίδια γραμμή σκέψης κι απόρριψης της συνέχειας του Ελληνικού Έθνους, της άρνησης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τις ορδές του Κεμάλ και στήριξης ολων των “αντι-εθνικιστικών” θέσεων συντασσόμενοι με τους αρνητές του Διεθνούς Δικαίου και εν προκειμένω με τους υπονομευτές της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αν και θεωρείται εν πολλοίς η σύγκρουση και η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ ως μία προγραμματισμένη εξέλιξη από εξωχώρια κέντρα περισσότερο, η αμετροέπεια και η υπερβολική έκθεση του Στ. Κασσελάκη, άρχισε να δημιουργεί και την αναγκαιότητα για την ανασύνθεση ενός αριστερού χώρου με διακριτές διαχωριστικές γραμές σε θέματα που σχετίζονται με θεματολογία όπως “την κλιματική κρίση, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας.”

Η ομάδα Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου αποτελεί την ιδανική περίπτωση για τους σχεδιασμούς του τουρκικού παρακράτος στην Θράκη καθώς αναπτύσσεται εξ’υπαρχής μία επ’αμοιβαιότητι συνδιαλλαγή, για μία σειρά από λόγους όπως:

  • 1. Ένα νέο πολιτικό μόρφωμα αριστερόστροφης πατριδοκαπηλίας αποτελεί έναν πρώτης τάξεως φορέα για την μετάδοση ή και υιοθέτηση τουρκικών θέσεων στην ελληνική κοινή γνώμη
  • 2. Οι δύο Εγκάθετοι Ζεϋμπέκ-Φερχάτ, μάλλον παρά την θέλησή τους, πήραν την εντολή να νομιμοποιήσουν το εγχείρημα Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου παρέχοντας την δυνατότητα σχηματισμού ΚΟ με το σχήμα 9+2
  • 3. Ως αντάλλαγμα παίρνουν το “ξέπλυμά” τους στην πανελλαδική κοινή γνώμη μέσα από το δίκτυο των ΜΜΕ (πολιτικές εκπομπές, μαγκαζίνο ποικίλης ύλης, συνεντεύξεις λαιφ-στάιλ) και νομιμοποιείται η δράση του παρακράτους εκτός τοπικών ορίων ή περιθωριακών εκδηλώσεων.
  • 4. Η εκλογική δύναμη του Οζγκιούρ Φερχάτ , κατευθυνόμενη μέσα από τους μηχανισμούς του Προξενείου, υπολογίζεται (σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές) περίπου στις 12.000 στο ν. Ροδόπης. Με σωστούς υπολογισμούς και μέσω ψηφοδοτικών μηχανισμών μπορούν ν’αποτελέσουν την βάση για άλλους επωφελείς στο παρακράτος “συνδυασμούς”
  • 5. Η σύμπραξη του παρακράτους της Θράκης με την ομάδα Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου αποδυναμώνει τους μηχανισμούς ανασύνθεσης του εγχειρήματος Στ. Κασσελάκη, ο οποίός δεν θα καταφέρει να αποκτήσει προφίλ αρχηγικό ή πρωθυπουργικό.
  • 6. Εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της προσέγγισης παρακράτους-Αχτσιόγλου, ακόμη κι αν δεν τελεσφορήσει εκλογικά το νέο εγχείρημα, ο Οζγκιούρ Φερχάτ θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα ακόμη και ως Δήμαρχος Ιάσμου (για αυτό άλλωστε και οι επικές εμφανίσεις του με σκαρπίνια στα λασπωμένα νερά του Ιάσμου).Ο Εγκάθετος Οζγκιούρ Φερχάτ δεν έχει άλλη επιλογή από το ν’ακολουθεί τα προστάγματα των δημιουργών του!!

Αρθρογράφος