Γιάννης Τοπτσής: Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης βοηθά τα άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης να κατακτήσουν σημαντικά δικαιώματα!

30 Μαρτίου 202115:15

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης σε υφιστάμενους σηματοδότες κεντρικών οδών της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση των συνανθρώπων μας με πρόβλημα όρασης.

Η εγκατάσταση και λειτουργία των συσκευών ηχητικής ειδοποίησης στα φανάρια της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση και βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με πρόβλημα όρασης καθώς και για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου προσβασιμότητας για τα ΑμΕΑ στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι συσκευές ηχητικής σήμανσης είναι τα ακόλουθα:

  • στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα με Λ. Δημοκρατίας
  • στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη με Λ. Δημοκρατίας
  • κόμβος παλιού κολυμβητηρίου
  • κόμβος Πάρκου Προσκόπων
  • στη συμβολή των οδών Κουταβού με Λ. Μάκρης
  • κόμβος ΕΟΤ με Λ. Μάκρης

Για το συγκεκριμένο θέμα, το Komotinipress επικοινώνησε με τον κ. Γιάννη Τοπτσή, Πρόεδρο του Α.Σ.ΑμεΑ ΚΟΤΙΝΟΣ και δραστήριο μέλος του Συλλόγου Τυφλών Αλεξανδρούπολης και της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, ο οποίος επεσήμανε τα εξής:

“Η τοποθέτηση συσκευών ηχητικής σήμανσης, αποτελεί μόνον μία από μία δέσμη δράσεων που έχει προωθήσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους για άτομα με αναπηρία ή προβλήματα μετακίνησης γενικότερα, αλλά για τα άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Τοπτσή ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην συνεργασία του Δήμου με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία υπογράφοντας και σχετικό μνημόνιο, καθώς έβαλε τα πράγματα σε μία σειρά: όταν μιλάμε για προσβασιμότητα εννοούμε την υλοποίηση πολλών μικρών παρεμβάσεων που στο σύνολό τους, όμως, συμβάλλουν αποφασιστικά στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας, τονίζει ο Πρόεδρος του Ε.Σ.ΑμεΑ. ΚΟΤΙΝΟΣ.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρουσίασε την τοποθέτηση ενός ειδικού ηχητικού συστήματος που διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης (Αγία Παρασκευή και Πλαζ ΕΟΤ) εξυπηρετώντας ακόμη και συνανθρώπους με προβλήματα όρασης από την Ροδόπη την Ξάνθη μόνο και μόνο επειδή έχουμε αυτά τα μηχανήματα.

Για τους τυφλούς, είναι αδύνατο να προσανατολιστούν στο χώρο μιας παραλίας και μέσα στην θάλασσα. Πώς μπορούν να ξέρουν πως να κινηθούν στην παραλία ή πώς θα γνωρίζουν πως θα βγουν από το νερό; Πώς μπορούν να βρουν πού έχουν αφήσει τα πράγματά τους εάν δεν έχουν κάποιον συνοδό;


Σε αυτό το σημείο τόνισε για την σημασία που έχει η τοποθέτηση των συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης, καθώς τα άτομα με προβλήματα στην όραση μπορούν να κινηθούν εντός του ιστού της Αλεξανδρούπολης, να κάνουν χρήση της δημοτικής συγκοινωνίας και να μεταβούν στις παραλίες της πόλης.

Η τοποθέτηση 13 ζευγών συσκευών ηχητικής σήμανσης στους σηματοδότες, που είχε ξεκινήσει πριν από 15 χρόνια αντιγράφοντας την Καβάλα, διασφαλίζει πλέον την κινητικότητα των τυφλών εντός του αστικού ιστού μέχρι και την Ν. Χηλή και το πιο σημαντικό μας δίνει την αίσθηση ότι κατακτάμε σημαντικά δικαιώματα όπως αυτό του καλοκαιρινού μπάνιου!

Αυτές οι μικρές παρεμβάσεις βοηθούν και στην ευαισθητοποίηση των κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας αλλά και αναδεικνύουν μία κοινωνική ωριμότητα, εκτιμά ο κ. Γιάννης Τοπτσής.

Εγώ ως μέλος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, επισημαίνει ο κ. Γιάννης Τοπτσής, βλέπω ότι η νέα διοίκηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης “ακούει” τα άτομα με αναπηρίες και σε καθημερινή βάση,σχεδόν, βελτιώνει τις συνθήκες που διευκολύνουν την κυκλοφορία μας στην πόλη με ράμπες, επισκευές και τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων αλλά και θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ.

 Τέλος,ως προς αυτή την κατεύθυνση της βελτίωσης της προσβασιμότητας ο κ. Γιάννης Τοπτσής θεωρεί πως θα είναι η χρήσιμη και η νέα ψηφιακή εφαρμογή fixmydaylife για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας γίνεται άμεση γνωστοποίηση προς τον Δήμο, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους.

Η προσβασιμότητα δεν απαιτεί υψηλά κονδύλια και έξοδα για να γίνει πραγματικότητα, χρειάζεται όμως διαχρονικό ενδιαφέρον και στήριξη από τους διοικούντες και τους αρμόδιους, κι αυτό φαίνεται ότι ο κ. Γιάννης Ζαμπούκης το έχει καταλάβει και το κάνει πράξη στηρίζοντας διαχρονικά τα άτομα με αναπηρίες κι αν συνεχίσει με αυτόν τον ζήλο η Αλεξανδρούπολη θα γίνει πόλη-πρότυπο προσβασιμότητας σε πανελλαδικό επίπεδο, τόνισε.”

Αρθρογράφος