“F.F. MACEDONIA” και “Αστέρι της Βεργίνας” δημιουργούν διπλωματική ένταση στο EURO 2020 – Καθυστερημένη η αντίδραση της Αθήνας

13 Ιουνίου 202115:39

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι φανέλες της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΠΟ, του Λευτέρη Αυγενάκη και του Νίκου Δένδια.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε την παρέμβαση της UEFA.

Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Παρέμβαση Δένδια για φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro: Η Ελλάδα δεν μπορεί να το δεχτεί
Επιστολή του Νίκου Δένδια στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani για τις φανέλες της γειτονικής χώρας στο Euro 2020.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020, απέστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του Bujar Osmani στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3, σημείο e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Παράλληλα τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Ελληνική Ομοσπονδία διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία για τον προσδιορισμό της Βόρειας Μακεδονίας ενόψει Euro. Στο έμβλημα της ομοσπονδίας εξακολουθεί να μην υπάρχει ο προσδιορισμός Βόρεια Μακεδονία παρά μόνο τα τρία γράμματα FFM (Football Federation of Macedonia).
Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τονίζει ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της γείτονας χώρας, Μουάμεντ Σεϊντίνι, σε ανάρτησή του στο Facebook φαίνεται να προβάλλει «ζητήματα που έχουν διευθετηθεί από διεθνείς συμβάσεις».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Βόρεια Μακεδονία έχει αναγνωριστεί με αυτό το όνομα «και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ’ επέκταση εκτός πραγματικότητας».

Αντίδραση Ζαγοράκη

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Θωμαΐδης στο Metropolis 95.5, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Θοδωρής Ζαγοράκης δεν ήξερε τι έχει συμβεί.
Όταν ενημερώθηκε αμέσως υποσχέθηκε ότι θα πάει στην UEFA καθώς πρόκειται για μια απίστευτη πρόκληση. «Πηγαίνω αμέσως, είναι πρόκληση και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε στη ρίζα της».

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που υποστηρίζει ότι, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών (αρ. 1 π. 3 ζ), η ονομασία της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να προσαρμοστεί στη συνταγματική ονομασία και ανάλογα να αποτυπώνεται παντού.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς καλεί τους αρμοδίους της γειτονικής χώρας «να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.].» και στέλνει μήνυμα ώστε όπως αναφέρει «να σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της.»
Η δήλωση του Νίκου Κοτζιά

«Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στη Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες».

Γνωρίζουμε ότι οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητες ενώσεις. Αλλά αυτές λειτουργούν στη βάση των εθνικών νόμων λειτουργίας του αθλητισμού σε κάθε χώρα. Μπορεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, να εκπροσωπεί μια ποδοσφαιρική ομάδα την Ομοσπονδία της, αλλά αυτή η Ομοσπονδία δεν είναι άνευ πατρίδας, δεν λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο κράτος και συνδέεται με αυτό. Όχι σχέση υποταγής ασφαλώς, αλλά σίγουρα σχέση. Κατά συνέπεια η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται και έχει σχέση με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και όχι με ένα τρίτο. Ούτε είναι Ομοσπονδία ενός χώρου χωρίς κράτος. Εξάλλου, χωρίς το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας δε θα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ούτε μια εμπορική επιχείρηση με εμπορικό σήμα ως υποστηρίζουν ορισμένοι. Αντίθετα, από αυτή τη σκοπιά εμπίπτει στις διατάξεις για υποχρεωτική «αναγραφή της χώρας προέλευσης» καθότι μάλιστα αγωνίζεται σε «επίσημο πλαίσιο» (με την έννοια του άρθρου [1.7.]).
Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της.

Η ΟΥΕΦΑ η οποία αποδέχεται ως μέλη της μόνο Ομοσπονδίες από αναγνωρισμένα κράτη, δεν μπορεί να αποδέχεται Ομοσπονδία ανύπαρκτου κράτους (όπως είναι το «Μακεδονίας»). Το κράτος που πραγματικά υπάρχει είναι «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και να μην επιτρέπει να προστίθενται προβλήματα μέσω του ποδοσφαίρου.

Τέλος, η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να στείλει, επιτέλους, μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και νομικών στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να σταματήσει να εγκλωβίζει τη χώρα στα μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της ΝΔ.»

Η απάντηση του ΥΠΕΞ Σκοπίων για την “Βεργίνα” και την “Μακεδονία” στις φανέλες της ποδοσφαιρικής ομάδας

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο 12 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε:

«Το FFM είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό μητρώο ως ένωση που δε λαμβάνει κρατικά χρήματα. Η συμφωνία Πρεσπών καλύπτει ιδρύματα που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Και εφόσον η FFM δε λαμβάνει κρατικά χρήματα, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα εμπορικά σήματα της Συμφωνίας ορίζονται: ο κωδικός είναι MK, MKD. “Μερικοί ρωτούν γιατί δεν είναι NMC”, αλλά αυτό το ακρωνύμιο είναι μόνο για πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε ο Οσμάνι.

Σύμφωνα με τις σκοπιανές πηγές το πρόβληματα προέκυψε διότι οι νέες εμφανίσεις ήταν εντελώς διαφορετικές από τις προηγούμενες που φορούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι παίκτες των Σκοπίων. Το κόκκινο χρώμα αντικαταστάθηκε από το μπορντό, ενώ υπήρχαν ακόμα και διαφοροποιήσεις στο σήμα.

Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο, ο οποίος ζήτησε την άμεση αλλαγή της φανέλας. Ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, άκουσε τα παράπονα και την δυσαρέσκεια των φιλάθλων και αφού απολογήθηκε για το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε ότι οι παίκτες δεν θα φορέσουν τη συγκεκριμένη εμφάνιση στο Euro, καθώς θα επιστρέψουν στην «κλασσική» κόκκινη φανέλα.

«Πρώτα απ ‘όλα, λυπάμαι για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το χρώμα της νέας φανέλας. Γνωρίζουμε ότι η φανέλα της εθνικής ομάδας είναι τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή από νεαρή ηλικία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πενταρόφσκι.

Ο Μουάμεντ Σεϊντίνι, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τόνισε:

«Η φανέλα της εθνικής ομάδας προετοιμάστηκε με μεγάλη χαρά κατόπιν αιτήματος των παικτών. Η ομάδα έψαχνε για νέες φανέλες εθνικής ομάδας. Θέλαμε να ικανοποιήσουμε αυτήν την απαίτηση. Δυστυχώς, όμως η τεχνική υποστήριξη σχετικά με το χρώμα της φανέλας δεν ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις. Η ομοσπονδία αναλαμβάνουν πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιλογή, αλλά θα απαιτήσουν επίσης ευθύνη κι από τους τεχνικούς συνεργάτες. Ως πρόεδρος της ομοσπονδίας, αναλαμβάνω την ευθύνη μου για πιθανές συνέπειες και ανακοινώνω ότι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα παίξουμε με τις παλιές μας φανέλες».

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας θα πάρει μέρος σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Η Βόρεια Μακεδονία συμπληρώνει τον 3ο όμιλο μαζί με Ολλανδία, Ουκρανία και Αυστρία.

Το όλο ζήτημα δεν γνωρίζουμε εάν οφείλεται σε αβλεψία, παρανόηση ή εσκεμμένο λάθος αλλά σίγουρα οι Ελληνικές Αρχές ώφειλαν να γνωρίζουν εκ των προτέρων και να έχουν αντιδράσει άμεσα και τελέσφορα.

Αντιθέτως όλα δείχνουν πως η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ καθυστερημένη ήταν και η αντίδραση προς την UEFA καθώς στο επίσημο site της UEFA, ενώ σε όλες τις αναφορές που γίνονται για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας χρησιμοποιείται το διεθνώς συμφωνημένο όνομά της «Βόρεια Μακεδονία», στο καλεντάρι των αγώνων που έχει αναρτημένο η UEFA με τις συντομογραφίες και τα εμβλήματα των ομάδων είχε διατηρηθεί το «MKD», δηλαδή το σκέτο «Μακεδονία».;

Αρθρογράφος