kartanewn1

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: Οι παραγωγικοί και επαγγελματικοί φορείς της Κομοτηνής ενημερώθηκαν για τα οφέλη της

27 Ιουνίου 201123:14

kartanewn1Ο Δήμος Κομοτηνής και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης –Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ινστιτούτο Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας , Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα: «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων», το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ν. Ροδόπης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης των ωφελειών που προκύπτουν από την ένταξη των επιχειρήσεων τους στον κατάλογο της ευρωπαϊκής κάρτας νέων (δωρεάν διαφήμιση , προσέλκυση ενός δυναμικού καταναλωτικού κοινού 13-30 χρονών, προβολή των επιχειρήσεων τους στο επίσημο site της κάρτας καθώς και στο ευρωπαϊκό site,τοποθέτηση του ειδικού LOGO ). Επίσης παρουσιάστηκαν και τα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης τους στον εκπτωτικό κατάλογο της ευρωπαϊκής κάρτας νέων.Αφού εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του Νομού Ροδόπης που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα στη συνέχεια θα υπάρξει ενημρωτική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί στους αποδέκτες, τους νέους εν προκειμένω, ο κατάλογος με όλους όσους θα συμμετέχουν ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ποιοι παρέχουν εκπτώσεις.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης αλλά και εκπρόσωποι παραγικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων νομού Ροδόπης, Μιχάλης Βεζυργιαννίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Αργυρόπουλος Αργύριος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Αντώνης Φραντζής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων & Ταξιδιωτικών Γραφείων Περιφέρειας Α.Μ.Θ, Δημήτρης Δολιανίτης.

Η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- Europe direct Κομοτηνής, Λουίζα Σαλτσίδου αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στην προσπάθεια που γίνεται. «Η ενημέρωση αφορά αποκλειστικά τους παραγωγικούς φορείς και τους επαγγελματίες. Έχουμε καλέσει τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελήτηριο, τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Ξενοδόχων, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων, τον Σύλλογο Φροντιστηριούχων Μέσης Εκπαίδευσης. Όλοι αυτοί που θεωρήσαμε ότι θα ενημερωθούν σήμερα ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν στη συνέχεια τα μέλη τους για το εάν κάποιος ενδιαφέρεται να μπει στον εκπτωτικό κατάλογο και να δώσει κάποιες εκπτώσεις είτε είναι σε προϊόν είτε σε υπηρεσία στους νέους, οι οποίοι θα γίνουν κάτοχοι της ευρωπαϊκής κάρτας νέων».

Όπως ανέφερε η κ. Σαλτσίδου συνήθως η ενημέρωση αφορά κυρίως στο «τι είναι η ευρωπαϊκή κάρτα νέων και όχι το αντίστροφο ,δηλαδή να ενημερώνονται οι παραγωγικοί φορείς ώστε εάν ενδιαφερθούν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Έτσι αποφασίσαμε σε μια εποχή που γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα με την κρίση και στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο και θεωρούμε ότι είναι μια καλή και σημαντική πρωτοβουλία για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, καθώς υπάρχει μέσω της διαδικασίας δωρεάν διαφήμιση , μπαίνουνε στον κατάλογο της ευρωπαϊκής κάρτας νέων και στο site και προσελκύεται ένα δυναμικό καταναλωτικό κοινό ηλικίας 13 έως 30 ετών, άρα τα οφέλη που προκύπτουν είναι σημαντικά. Ελπίζουμε να προκύψουν κάποιες επιχειρήσεις που θα υπάρχουν και στην πόλη μας με υπηρεσίες και προϊόντα που θα δίνουν έκπτωση στους νέους, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την κάρτα».

Η παρουσίαση έγινε από την Μαρκέλλα Πελοποννησίου, επιστημονική συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς και υπεύθυνη του προγράμματος « Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων».

Όπως τόνισε η κυρία Πελοποννησίου «η ευρωπαϊκή κάρτα νέων είναι μια εκπτωτική κάρτα που απευθύνεται σε νέους από 13 έως 30 χρονών. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της κάρτας είναι ότι είναι ευρωπαϊκή, δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες 37 χώρες στην Ευρώπη. Οι δυνητικοί κάτοχοι της κάρτας ξεπερνούν όχι μόνο τις 20 χιλιάδες σε εθνικό επίπεδο αλλά τα 4 εκατομμύρια νέων που την χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή σ’ όλη την Ευρώπη. Άρα ένας κάτοχος της κάρτας είτε φεύγοντας από την Ελλάδα είτε πηγαίνοντας προς την Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των προνομίων που υπάρχουν στην κάρτα. Είναι εκπτωτική δεν είναι χρεωστική ούτε πιστωτική η κάρτα και απλά προσφέρει προνόμια. Οι βασικές κατηγορίες είναι : εκπαίδευση, επιμόρφωση, τουρισμός, ψυχαγωγία, ιατρικές υπηρεσίες και αγορές». Η ίδια ανέφερε πως από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δόθηκαν αρχές Μαϊου 10 χιλιάδες δωρεάν κάρτες σε κατόχους σ’ όλη την Ελλάδα και μέσα σε λιγότερο από πέντε ημέρες είχαν δοθεί οι κάρτες σ’ όλους τους νέους κάτι που έδωσε το βήμα σ’ όλες τις επιχειρήσεις και μέσα σε πέντε ημέρες μπήκανε στον κατάλογο πάνω από χίλιες επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα.

Μέσα από το επίσημο site της κάρτας για την Ελλάδα www.europeanyouthcard.gr μπορούν όλοι να ενημερωθούν για τις εκπτώσεις που ισχύουν στη χώρα μας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αίτησης για την απόκτηση της κάρτας από τους νέους και της αίτησης συμμετοχής επιχειρήσεων και φορέων. Μέσα σ΄αυτόν τον κατάλογο μπαίνουν οι επιχειρήσεις με το logo τους και αυτόματα μπαίνει και το διακρατικό σήμα στην είσοδο της επιχείρησης για να μπορούν να γνωρίζουν οι κάτοχοι της κάρτας πως στο συγκεκριμένο κατάστημα ή επιχείρηση μπορούν να έχουν προνόμια και εκπτώσεις.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για τη σημαντική αυτή προσπάθεια που πρέπει να στηριχτεί και να αξιοποιηθεί από τους επιχειρηματίες της πόλης.

«Πριν από μερικές ημέρες είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ,με πρωτοβουλία του υπουργού μας του Γιώργου Πεταλωτή, με τον γενικό γραμματέα νέας γένιας και είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί του για μια σειρά από ζητήματα μεταξύ των οποίων και εκείνο, της ευρωπαϊκής κάρτας νέων. Ταυτόχρονα κι εγώ και η κυρία Σαλτσίδου που ήταν παρούσα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η κάρτα και για τον μεγάλο αριθμό νεολαίας που έχει η πόλη μας τόσο με τους φοιτητές όσο και με την ντόπια νεολαία αλλά και κυρίως με τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης που συναλάσσονται με την νεολαία. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν ελκυστικότεροι απέναντι στον ανταγωνισμό που έχει να κάνει ειδικά με τις πόλεις καταγωγής σ’ ότι αφορά τους φοιτητές και με οποιεσδήποτε άλλες περιοχες, με τη δυνατότητα που δίνει η κάρτα νέων με την εκπτωτική της διάσταση ώστε να γίνει ελκυστικότερη η αγορά της πόλης μας. Ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε όπου η ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο τιμών για ομοειδή προϊόντα ή επιχειρήσεις ενισχύεται με τη μείωση της τίμης και τις εκπτώσεις που δίνουν αυτού του είδους οι προσπάθειες».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Κομοτηνής σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές θα πρέπει να ξεφύγει από τα στερεότυπα «του να φτιάχνουμε τις λακούβες στους δρόμους ή να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς να υποτιμώ ή υποβαθμίζω την αξία όλων αυτών των υποχρεώσεων του Δήμου αλλά θα πρέπει να δει με ποιους τρόπους μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας. Η νεολαία της περιοχής μας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμώ ότι εφόσον και οι επαγγελματίες το αξιοποιήσουν , έτσι όπως προσδοκώ ότι θα το αξιοποιήσουν, ότι θα είναι μια σημαντική βοήθεια στην αγορά της πόλης μας».

Αναφορικά με την ανταπόκριση ο ίδιος ανέφερε πως «από όσους προσκαλέσαμε μπορεί να μην έχουν έρθει όλοι αλλά αυτοί που έχουν έρθει είναι αυτοί που κυρίως έπρεπε να είναι εδώ, θα θελαμε βέβαια να είναι και οι υπόλοιποι. Αλλά αυτοί που έχουν έρθει , ουσιαστικά αντιπροσωπούν περίπου το 90% της αγοράς, στην οποία απευθύνεται αυτή η προσπάθεια. Μένει στος επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης μας να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και να προχωρήσουμε παραπέρα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης, Αντώνης Φραντζής ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρωτουβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα των νέων και των φοιτητών στις επιχειρήσεις της πόλης.

Όπως τόνισε ο κ. Φραντζής «μια πόλη όπως η δική μας που είναι καθαρά νεανική και άρα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ανοίγει τις πόρτες και στους ντόπιους νέους αλλά και στους εισαγόμενους νέους, τους φοιτητές. Όταν μάλιστα έρχονται σε μια άγνωστη πόλη και δεν ξέρουν κόσμο από τη στιγμή που θα υπάρχουν αυτές οι υπηρεσίες, οι επαγγελματίες, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν πλεον κάποιους γνωστούς να απευθυνθούν, που θα ξέρουν ότι εκ προοιμίου θα έχουν μια έκπτωση και μια καλύτερη πρόσβαση εκεί που θα πάνε, άρα σίγουρα θα προωηθηθούν οι επιχειρήσεις και ελπίζουμε ότι θα προσελκύσουν αυτό το δυναμικό καταναλωτικό κοινό».

 

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων αποτελεί ένα εργαλείο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, συνεργασίας και πληροφόρησης των νέων Ευρωπαίων πολιτών. Προωθείται στην Ελλάδα από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ινστιτούτο Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μέλος της EYCA ( European Youth Card Association). Δεδομένου του διαπολιτισμικού της αλλά, κυρίως, του κοινωνικού της χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων έχει την υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόκειται για μία εύχρηστη ατομική κάρτα, που απευθύνεται σε όλους τους νέους από 13 – 30 ετών (μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, νέοι άνεργοι) και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, αθλητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες 37 χώρες στο εξωτερικό. Η ευρωπαϊκή αυτή κάρτα χρησιμοποιείται ήδη από περίπου 5 εκατομμύρια νέους, σε όλη την Ευρώπη, στους οποίους προσφέρεται ένας κατάλογος άνω των 100.000 προσφορών για ταξίδια, πολιτιστικά γεγονότα, μεταφορικά μέσα, βιβλιοπωλεία, υπηρεσίες, καταστήματα και πολλά άλλα.

Στην Ελλάδα τα ενεργά μέλη της ανέρχονται στα 20.000 περίπου. Η κάρτα κοστίζει 10 ευρώ και έχει ισχύ για 1 χρόνο.

Μέσα από το επίσημο site της κάρτας για την Ελλάδα www.europeanyouthcard.gr μπορούν όλοι να ενημερωθούν για τις εκπτώσεις που ισχύουν στη χώρα μας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αίτησης για την απόκτηση της κάρτας από τους νέους και της αίτησης συμμετοχής επιχειρήσεων και φορέων.

Οι νέοι ενημερώνονται για τις παροχές της κάρτας για όλη την Ευρώπη και μέσα από το www.europeanyouthcard.org.

 

 Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης 

kartanewn3 

kartanewn2 

european_youth_card

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr