Ευρωπαϊκό βέτο πίσω από το ρωσικό ναυάγιο για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

10 Ιουνίου 201320:05

Κόκκινη κάρτα στην πιθανολογούμενη και θεωρούμενη σχεδόν σαν κλεισμένη επένδυση των Ρώσων στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και στο Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου έβαλαν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του protothema.gr.

Το Σάββατο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, Ευρωπαίος αξιωματούχος ειδοποίησε υψηλόβαθμο παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπλοκάρει την απόκτηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές Gazprom και Sintez.

Η μοναδική αβεβαιότητα στην ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους ήταν από την αρχή η στάση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από το ημιεπίσημο τηλεφώνημα του Ευρωπαίου αξιωματούχο στον παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι Ρώσοι γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού θα προβάλλει ενστάσεις στην πώληση της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ επέλεξαν να μην καταθέσουν καν πρόταση για την εξαγορά των δύο εταιρειών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας επισημοποιήθηκε ότι ότι ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκανε πίσω και δεν υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Εκτός από την υπαναχώρηση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, προσφορά για το ΔΕΣΦΑ δεν κατατέθηκε και από τη ρωσική Sintez που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.

Η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε για το ΔΕΣΦΑ ήταν της αζέρικης Socar. Η παρουσία της συνδέεται ευθέως και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό δηλαδή που αναμένεται να διασυνδέσει τις πηγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τη χώρα μας και διαμέσου αυτής να προμηθεύει με την καύσιμη ύλη την ευρωπαϊκή αγορά.

Εις όι αφορά τη ΔΕΠΑ ο διαγωνισμός αναμένεται να κηρυχθεί άγονος και να επαναπροκηρυχθεί.

Σήμερα πάντως όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα: «Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ».

 

Αμηχανία στην κυβέρνηση
Με αμηχανία αντέδρασαν κυβερνητικά στελέχη στην είδηση ότι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez απέσυραν το ενδιαφέρον τους για τις κρατικές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Να περιμένουμε λίγο ακόμη, έλεγε στο protothema.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού γίγο μετά την μία το μεσημέρι της Δευτέρας αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως την οπισθοχώρηση των Ρώσων από την προαναγγελθείσα πρόθεσή τους να αγοράσουν τις δύο ελληνικές κρατικές εταιρείες γκαζιού.

Λίγη ώρα αργότερα, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η υπαναχώρηση των Ρώσων και η απόσυρση του ενδιαφέροντός τους για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ίσως οφείλεται σε γενικότερες ισορροπίες και ευρύτερες σχέσεις μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνδέουν την υπόθεση της αζέρικης Socar για το ΔΕΣΦΑ με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ και το ενδεχόμενο διέλευσης του από την ελληνική επικράτεια.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr