ΕΒΕΡ Ν. Ροδόπησ: 7 προτάσεις για στήριξη του λιανικού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας»

12 Δεκεμβρίου 202007:26

Έπειτα από την παρουσίαση μέτρων,  από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων ενόψει των εορτών ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης δήλωσε:

«Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου (μαζί με την εστίαση) και κυρίως των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, δοκιμάστηκε περισσότερο συγκριτικά με άλλους κλάδους,  κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας.

Τα μέτρα στήριξης λόγω covid-19 σχεδιάστηκαν και ευνόησαν  κλάδους της οικονομίας,  επίσης βαριά πληττόμενους, αφήνοντας  όμως  αδικημένο το λιανικό εμπόριο.

Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας εν μέσω κρίσης συνέβαλλε στην περαιτέρω αποδυνάμωση του κλάδου, καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό του λιανικού εμπορίου , δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να ανταγωνιστούν τις μεγάλες εταιρείες.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης, ότι το λιανικό εμπόριο μαζί με την εστίαση ΔΕΝ ήταν επιλέξιμο στα περισσότερα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει σε απελπιστική κατάσταση τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και το click away θα αποτελέσει ακόμη ένα πλήγμα, αφού θα ευνοηθούν λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου πραγματοποιούν το 30-40% του κύκλου εργασιών τους  στις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ κάτω από 10% των επιχειρήσεων αυτών  διαθέτει οργανωμένο e-shop.  Επίσης η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει προμηθευθεί ήδη εμπορεύματα μεγάλου κόστους  τα οποία πιθανόν θα μείνουν απούλητα μετά τον Ιανουάριο .

Ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα, να βελτιωθούν τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία και να δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς όρους  προστασίας.

Για τους παραπάνω λόγους ως Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης θα αποστείλουμε επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς και θα προτείνουμε:

  • 1) Καθιέρωση Μη Επιστρεπτέας  Αποζημίωσης  στα πρότυπα της επιστρεπτέας προκαταβολής,  που θα βασίζεται στο σύνολο εξόδων για αγορά εμπορευμάτων το 2020 για επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή,
  • 2) Μη επιστροφή ολόκληρης της προηγούμενης επιστρεπτέας προκαταβολής από επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών το 2020 λόγω της πανδημίας,
  • 3) Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν το 2020, για τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών λόγω της πανδημίας
  • 4) Άμεση ενεργοποίηση ρυθμίσεων σε όλους τους φορείς του δημοσίου 48 και 120 δόσεων για όλες τις οφειλές,
  • 5) Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού
  • 6) Άμεση προκήρυξη του προγράμματος για επιδότηση 100% για δημιουργία e-shop σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
  • 7) Ένταξη  του λιανικού εμπορίου σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Συνεχίζουμε να τηρούμε με προσοχή τα μέτρα προστασίας και να μένουμε ασφαλείς  καθώς  η υγειονομική κατάσταση συνεχίζει να παραμένει κρίσιμη. Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους και οφείλουμε όλοι να δείξουμε την ανάλογη ευσυνειδησία.»

 

 

Αρθρογράφος