“Εθισμός και Διαδίκτυο” στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου

23 Νοεμβρίου 202322:52

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Τετάρτη 22/11/2023 στο ανανεωμένο ΔΣ Κοσμίου πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Εθισμός και Διαδίκτυο” με εισηγήτρια την κ. Παγώνα – Νόνα Κόφα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του σχολείου, αντλώντας χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια. .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας σε σχολικές μονδες σε εθνικό επίπεδο με στόχο τηνενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας.

Την εκδήλωση της ενδοσχολικής επιμόρφωσης προλόγισε η Διευθύντρια του ΔΣ Κοσμίου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Ανδρονίκη Παντελίδου

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αναφέρεται στη περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή σου από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία σου, κυριαρχεί στη καθημερινότητα σου και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλουμε να αποχωριστείς. Αν και ο όρος «εθισμός» στο Διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης , ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Το Διαδίκτυο έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες σου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να προβάλλεις μια επιθυμητή και όχι την πραγματική εικόνα του εαυτού σου, χωρίς να έχεις περιορισμούς και συνέπειες. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και κοινωνική φοβία.

Προειδοποιητικές ενδείξεις για τον εθισμό στο διαδίκτυο

Αδυναμία του ατόμου να σταματήσει τη δραστηριότητα, ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειώσει ή να ελέγξει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
Επιθυμία να περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες ή αναμονή της επόμενης δραστηριότητας online.
Χρήση του Διαδικτύου για όλο και περισσότερο χρονικό διάστημα προκειμένου να ικανοποιηθεί.
Παραμέληση ή και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους και διακινδύνευση απώλειας σημαντικών σχέσεων ή εκπαιδευτικών ευκαιριών και μείωση των σχολικών επιδόσεων.
Συναισθηματικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα, όταν δεν είναι online, ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση.
Επανάπαυση στην οικογένεια και τους φίλους ή αδιαφορία σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν.
Αίσθηση ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή.
Αισθήματα ενοχής ή αμυντική συμπεριφορά σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου που μπορούν να εκδηλωθούν και με ψέματα προς τα μέλη της οικογένειας ή φίλους, προκειμένου να αποκρύψει το χρόνο παραμονής στο Διαδίκτυο.
Χρήση του Διαδικτύου σαν ένα τρόπο για να ξεφύγει από τα προβλήματα η να απαλλαγεί από ένα αίσθημα δυσφορίας και κακής διάθεσης.

Συμβουλές για αντιμετώπιση του φαινομένου

Εάν το πρόβλημα αναγνωριστεί σε αρχικό στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί.
Να αναζητήσουμε βοήθεια, εάν χρειαστεί.
Καλλιεργούμε σωστές στάσεις αξιοποίησης του διαδικτύου από μικρή ηλικία έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς αρνητικές συνέπειες.
Να μην παραμελούμε τις δραστηριότητές μας, τον ύπνο μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας προς χάρη του Διαδικτύου.

 

helpline-Brochure_Εθισμός

H κ. Παγώνα Κόφα είναι απόφοιτη του Τμήματος Επισκεπτών-τριών Υγείας Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Εργάζεται στη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με κύριο έργο την προσέλκυση και διατήρηση των εθελοντών αιμοδοτών και την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας, τόσο στον μαθητικό όσο και στον γενικό πληθυσμό. Στα 24 χρόνια ενεργής υπηρεσίας στο χώρο της υγείας απασχολήθηκε τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και ως ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης παιδικών Ατυχημάτων της έδρας Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Αρθρογράφος