Ερχεται φοροκαταιγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

26 Οκτωβρίου 201307:40

Τετραπλάσια έσοδα, σε σχέση με το 2011- περίπου 2,9 δισ ευρώ αντί 700 εκατ. ευρώ- προσδοκά πλέον κάθε χρόνο το οικονομικό επιτελείο από τη φορολόγηση των ακινήτων, ενσωματώνοντας το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων στον Ενιαίο Φόρο, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014 στα πάσης φύσης ολοκληρωμένα και ημιτελή κτίσματα, σε εντός και εκτός σχεδίου γήπεδα, με βάση υπολογισμού τις “παγωμένες” από το 2007 Τιμές Ζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις μειωμένες κατά 35% εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Με φόντο τις αντιδράσεις και στο στρατόπεδο των κυβερνητικών βουλευτών, ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι ο νέος φόρος είναι πιο δίκαιος καθώς αφενός είναι μειωμένος σε σχέση με τα ισχύοντα, αφετέρου μοιράζει πιο δίκαια το βάρος, καθώς ακόμα και οι αγρότες που θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα αγροτεμάχια τους, θα επιβαρυνθούν ελάχιστα. Ωστόσο, εδώ παραμένει η απίστευτη στρέβλωση και αδικία, καθώς εάν υπάρχει κατοικία εντός του αγροτεμαχίου, αυτό αντιμετωπίζεται επί της ουσίας ως οικόπεδο και έχει 5πλάσια επιβάρυνση!

Για 10 στρέμματα, παραθαλάσσια, με πρόσβαση σε επαρχιακή οδό, εάν βρίσκονται π.χ. στη Κέα, ο φόρος χωρίς κατοικία είναι 89 ευρώ, αλλά εάν υπάρχει κατοικία φτάνει στα 446 ευρώ. Εάν βρίσκονται στη Πάρο, χωρίς κατοικία ο φόρος υπολογίζεται στα 124 ευρώ, αλλά εάν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κατοικία, ο φόρος φτάνει στα 619 ευρώ!

Απίστευτες επιβαρύνσεις, που πέρασαν μάλλον στα ψιλά λόγω της πολυπλοκότητας υπολογισμού των φορολογικών βαρών, επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών και στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ειδικά στις αστικές περιοχές, όπου μεταφέρθηκε όλο το βάρος των ελαφρύνσεων που έγιναν στα αγροτικά οικόπεδα εντός οικισμών. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 2,9 δισ ευρώ του Ενιαίου Φόρου, τα 1,6 δισ ευρώ υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν από τις κατοικίες και 600 εκατ. ευρώ από τα οικόπεδα!!!!

Η βασική στρέβλωση του φόρου είναι ότι θα επιβάλλεται επί πλασματικών τιμών τουλάχιστον έως το 2016, οπότε υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτόματης προσαρμογής των Τιμών Ζώνης στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών τιμών. Ενδεικτικά, στη Καλλιθέα η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.200 ευρώ/τ.μ., αλλά η τρέχουσα εμπορική τιμή στη περιοχή κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ/τ.μ. Στη Ν. Σμύρνη η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.450 ευρώ/τ.μ. αλλά η τιμή που πωλούνται τα ίδια ακίνητα κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ/τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 4.600 ευρώ/τ.μ. αλλά η εμπορική τιμή δεν ξεπερνά τις 3.500 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητα και τις 2.200 ευρώ ευρώ/τ.μ. για παλαιότερα ακίνητα. Στο Βόλο η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.100 ευρώ/τ.μ. ενώ η Εμπορική τιμή κυμαίνεται από τα 700 έως τα 1.100 ευρώ/τ.μ.
Από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν, πάντως, ότι ήδη ο πήχης των φόρων προς βεβαίωση έπεσε από τα 4,1 δισ ευρώ στα 3,5 δισ ευρώ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι όποια άλλη αλλαγή θα δημιουργήσει “κενό” που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.

 

Πηγή:www.iefimerida.gr/node/127820#ixzz2inf1nZ6n

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr