“Επιχείρηση αντι-ελευθέρια” από το τουρκικό προξενείο

10 Μαΐου 202215:16

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε διάφορες πτυχές του ε/τ υβριδικού πολέμου που διεξαγεται στην Θράκη με την Τουρκία να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες της ελληνικής πλευράς χρησιμοποιώντας μια ευρεία ποικιλία ασύμμετρων μεθόδων.

Αντικείμενο του σύντομου αυτού σημειώματος αποτελεί η εμφανής πλέον εργαλειοποίηση από την πλευρά του τουρκοπροξενικού και παρακαθεστωτικού μειονοτικού παραϊερατείου των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Θράκης.

Η στρατολόγηση ατόμων-πυρήνων εντός συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων , η ενεργοποίηση του δικτύου των συνεργαζομένων φορέων – συλλόγων- σωματείων , η πιεστική στάση των αιρετών εκπροσώπων της μειονότητας προς την τοπική και κεντρική ηγεσία, η ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα εθνικών – θρησκευτικών – γλωσσικών δεσμών με την “μητέρα πατρίδα”, συνθέτουν μία ομάδα κρούσης που μέσω αυτης αναμειγνύεται η Τουρκία στα εσωτερικά του Ελληνικού Κράτους.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, το τουρκικό παρακράτος συνεχίζει την ανάταξη των δυνάμεων του πολιτικού ισλάμ , με ενδιάμεσο στόχο αυτή τη φορά την δημιουργία διακριτών γραμμών “εθνοτικότητας” (ethnicity) και τελικό την τελική υποκειμενική αυτοσυνειδησία των μειονοτήτων αμφισβητώντας το αφήγημα της πλειοψηφίας.

Την χρονική στιγμή, λοιπόν, της διεξαγωγής των (ελλειμματικών και αδιαφόρων ) εκδηλώσεων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2022 στην Ροδόπη και την Κομοτηνή, (τα οποία γίνονται εν κρυπτώ, χωρίς δημοσιότητα αν και κάποια μέσα χρηματοδοτούνται από τον δήμο Κομοτηνής για αυτό) σύσσωμος ο τουρκοπροξενικός μηχανισμός “εγκλώβισε” ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού σε τακτικές ενός ιδιότυπου “πολιτισμικού ντετερμινισμού” (cultural determinism), απομακρύνοντάς από τις εκδηλώσεις των “επισήμων” Ελευθερίων.

Ιδιαίτερη και η “συμβολή” των διοργανωτών των Ελευθερίων Κομοτηνής που δεν συμπεριέλαβαν φορείς κι εκπροσώπους της μειονότητας στον επίσημο εορτασμό της Απελευθέρωσης της Κομοτηνής .[ Το αυτό άλλωστε πράττουν διαρκώς και με την περιφρόνηση που δείχνουν στον θεσμό του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής, “ρίχνοντας νερό στον μύλο του Προξενείου”.]

Εκδηλώσεις με θρησκευτικό, καλλιτεχνικό, λαογραφικό, πολιτιστικό και πολιτικό χαρακτήρα και πάντα υπό την επίβλεψη του τουρκοπροξενικού μειονοτικού παραϊερατείου συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου την ίδια στιγμή που οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων Κομοτηνής είναι επιτυχείς ανάλογα με τα δελτία τύπου που τις συνοδεύουν.

Εντύπωση προκάλεσε στον γράφοντα, ο τρόπος που ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του παραϊερατείου εκμεταλλεύθηκε την διάκριση Κομοτηναίας μαθήτριας του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ οποία φιλοτέχνησε έργο με θέμα την ειρήνη και κατάφερε να διακριθεί πανελλαδικά ενώ η εικαστική δημιουργία της θα φιλοξενηθεί στην Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος, στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις φαίνεται ότι υφίσταται κι ένα πρωτόκολλο νομιμοφροσύνης των επιλέκτων πολιτικών του προξενείου που δεν παραλείπουν να φωτογραφηθούν παρά τω Προξένω ή των άλλων παρατρεχαμένων του τουρκοπροξενικού συστήματος.

Τέλος, να επισημανθεί, ότι ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από το τουρκικό προξενείο στις εκδηλώσεις του Εντερλέζι με βασικό στόχο την πολιτισμική καθυπόταξη Ρομά, Πομάκων και Αλεβιτών οι οποίοι κατά κύριο λόγο τηρούν τα έθιμα αυτά.

Άραγε θα ήταν τόσο δύσκολο στον Δήμο Κομοτηνής να εντάξει κάποια ανάλογη μουσικο-χορευτική εκδήλωση στα φετινά Ελευθέρια;

Αρθρογράφος