Επίσκεψη 11 πολιτιστικών προσφυγικών συλλόγων στην Βουλή των Ελλήνων – Τους υποδέχθηκαν Ευρ. Στυλιανίδης και Τάκης Χαρίτου

15 Ιουνίου 202222:16

  Μετά από πρόταση του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας  Ευριπίδη Στυλιανίδη προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονικης Σάββα Αναστασιάδη,  η Βουλή των Ελλήνων άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά στα προσφυγικά Σωματεία της Θράκης και ειδικότερα της Ροδόπης και τους έδωσε Βήμα επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής.

  11 πολιτιστικοί προσφυγικοί σύλλογοι, αφού ξεναγήθηκαν στο Κοινοβούλιο και επισκέφθηκαν την έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, συνεδρίασαν στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου είχαν την ευκαιρία ο καθένας από το κοινοβουλευτικό βήμα δια του προέδρου του, να παρουσιάσει την  ιστορική διαδρομή και τις περιπέτειες των ανθρώπων του και φυσικά το σημερινό έργο του στη Ροδόπη και στη Θράκη.

  Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν Βουλευτές εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα αναφερόμενοι στο έργο και τη μεγάλη σημασία των πολιτιστικών και προσφυγικών σωματείων για τη διάσωση της ρίζας, της ταυτότητας και της ιστορίας αλλά και για την προοπτική της ίδιας της Θράκης και της Ελλάδας.

  Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής Βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης επαίνεσε τον Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη για την πρωτοβουλία του και ευχαρίστησε τους Συλλόγους για την ανταπόκριση συγχαίροντας τους και για την παρουσία τους και παρέθεσε προς τιμή τους γεύμα εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα.

  Ο Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε:

«Είναι η πρώτη φορά που η Θράκη και ειδικότερα η Ροδόπη φιλοξενείται κατ’αυτόν τον τρόπο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και δίνεται στους φυσικούς της εκπροσώπους η δυνατότητα να εκφράσουν από του βήματος της Βουλής μια νέα ενιαία τοπική συνείδηση και ταυτότητα που συνθέτει όλες τις ψηφίδες των βιωμάτων, των περιπετειών, της προσφοράς και του πολιτισμού των τμημάτων εκείνων του Ελληνισμού που συναντήθηκαν στη νέα πατρίδα μας και ρίζωσαν στην Ελεύθερη  Θράκη. Ευχαριστώ τη Βουλή των Ελλήνων που μας προσφέρει μια τόσο μοναδική ευκαιρία που τη δικαιούνταν και τη στερήθηκαν οι ξεριζωμένοι γονείς μας και οι πρόσφυγες παππούδες μας. Σήμερα οι Θράκες, παρά τα όποια προβλήματα της εποχής, ατενίζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον, αποκαθιστούμε τις αδικίες που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής και οικοδομούμε μια καινούρια πατρίδα που έχει τη δύναμη πλέον να σηκώσει στην πλάτη της την ανάκαμψη όλης της Ελλάδας θωρακίζοντας αμυντικά, πνευματικά με το ΔΠΘ, αναπτυξιακά, δημογραφικά όχι μόνο τα εθνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για όλους αυτούς που χάθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες, από το να ακούν σήμερα ενωμένη και δυνατή τη φωνή των παιδιών τους από το σημαντικότερο βήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας να αναδεικνύει το ρόλο του Ελληνισμού της Ανατολής, να ενημερώνει για τις θυσίες και τους διαχρονικούς αγώνες του και να διεκδικεί για τη νέα κοινή μας πατρίδα τη Νοτιοδυτική Θράκη…»

Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου καλωσόρισε σήμερα εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους προσφυγικούς συλλόγους του νομού Ροδόπης στη Βουλή, εκπρόσωποι των οποίων ενημέρωσαν τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την παρουσία και του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονα.

Στην ομιλία του ανέφερε: «Έχω τη χαρά και την τιμή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σας καλωσορίσω, φίλους και οικεία πρόσωπα, στο ελληνικό κοινοβούλιο, εδώ στην ιστορική αίθουσα της Γερουσίας.

Η Βουλή σήμερα είχε την ιστορική ευκαιρία με όσα καταθέσατε να γίνει κοινωνός των μεγάλων παραδόσεων, της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όλου αυτού του πολυπολιτισμικού πλούτου της θρακικής γης.

Στις συλλογικότητες που εκπροσωπείτε αναγνωρίζει κανείς ένα όμορφο ψηφιδωτό που πάνω του αντανακλάται η σημερινή σύνθεση του θρακικού πληθυσμού, όπως διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων και της ιστορίας, μέσα από διωγμούς, αγώνες και πολέμους, αλλά και δύναμη ψυχής και αποφασιστικότητα όλων.

Από τον ποντιακό ελληνισμό, ως τους Έλληνες της Μ. Ασίας, της ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Για να κρατηθούν ζωντανές οι ιστορικές μνήμες αυτών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, μετατρέποντας το τραυματικό αποτύπωμα σε θέληση για ζωή, για δημιουργία.

Δεν ξεχνάμε τους τιμούμε όλους για όσα υπέστησαν ως θύματα του εθνικισμού που αναβιώνει στις μέρες μας. Τους τιμούμε όμως χωρίς αισθήματα ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά με την αίσθηση της ανάγκης για συνύπαρξη, για συνεργασία, φιλία και αλληλεγγύη, αλλά και της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Με την αίσθηση της ευθύνης  ότι σήμερα, όχι πολύ μακριά μας εκτυλίσσεται ένας καταστροφικός πόλεμος, ότι αναβιώνουν με ένταση αναθεωρητικές αντιλήψεις στην περιοχή.

Ποιος δεν αναγνωρίζει σήμερα τη μεγάλη συμβολή των προσφυγικών πληθυσμών στην οικονομική, την κοινωνική, την πνευματική και την πολιτιστική ανάταση και ανάπτυξη της Θράκης μας.

Σε αυτήν την πάνω από  100 χρόνια διαδρομή στη θρακική γη, συμβάλλατε ουσιαστικά στη δημιουργική και αρμονική συνύπαρξη και με άλλους πολιτισμούς που διατρέχουν την περιοχή, όπως οι πολιτιστικές παραδόσεις τα έθιμα των μουσουλμανικών πληθυσμών της Θράκης, της αρμενικής κοινότητας και άλλων, που όλοι μαζί διαμορφώνουν  τον πολυπολιτισμικό ιστό της περιοχής.

Η Θράκη σήμερα με όλη αυτήν την ανεπανάληπτη διαδρομή με δυσκολίες, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές, αφού αποτέλεσε χωνευτήρι πολιτισμών, παραδόσεων, εθίμων και αξιών, κατάφερε να διαμορφώσει μια πλούσια πολυπολιτισμική ταυτότητα, που αγκαλιάζει, όλες τις επιμέρους ταυτότητες  χωρίς να τις συνθλίβει.

Αυτός είναι σήμερα ο πολυπολιτισμικός πλούτος το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημά της, που οφείλει να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει η πολιτεία».

Ο βουλευτής κος Χαρίτου στην συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν όλοι οι σύλλογοι: «Αγαπητοί φίλοι, η πολύμορφη η εξωστρεφής δραστηριότητας σας υπερβαίνει τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Είστε κάτι πολύ παραπάνω!

Είστε πρεσβευτές της κουλτούρας, των παραδόσεων και των αξιών  του Θρακικού ελληνισμού, μέσω των οποίων μας φέρνετε πιο κοντά στους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων  και της Τουρκίας όπως ήδη ακούσαμε από τους εκπροσώπους των συλλόγων σας.

Σε αυτό το ομολογουμένως όμορφο ψηφιδωτό που όπως προανέφερα αντανακλά τον πολιτισμό της Θράκης κάθε συλλογικότητα σας αποτελεί μια ιδιαίτερη ψηφίδα που σηματοδοτεί την ξεχωριστή του διαδρομή, και αναβιώνει τα έθιμα τις παραδόσεις τα ορόσημα που κουβάλησε από την πατρίδα.

Αυτά μπορεί να τα διακρίνει και να τα βρει κανείς στα εκθέματα  που διατηρούνται σε χώρους όπως το εξαιρετικό Μουσείο του πολιτιστικού συλλόγου του Ιάσμου όπου καταγράφονται μαζί με τα έθιμα η ιστορία, τα δύσκολα χρόνια των πολλαπλών κατοχών. Ένας χώρος που μαζί με τα θρακικά Μετέωρα και τη μοναστική περιουσία του Παπίκιου όρους μπορούν να αποτελέσουν ελκυστικό τουριστικό πόλο έλξης. Σημαντικοί επίσης  εκθεσιακοί χώροι αποτελούν το λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής του παλιότερου συλλόγου της περιοχής καθώς και ο εκθεσιακός χώρος του συλλόγου των Καππαδόκων. Ενός ζωντανού συλλόγου που τιμά τις παραδόσεις τα έθιμα που έφερε από τις πατρογονικές εστίες. Το ίδιο δυναμικά επανέρχεται και ο σύλλογος Κιζδεβερνιωτών.

Αξίζει να γνωρίσει κανείς τον τρόπο ζωής τα γλέντια,  τους αγώνες πάλης τους χορούς που αναβιώνουν κάθε χρόνο οι σύλλογοι που εκπροσωπούν το ποντιακό ελληνισμό με τις εκδηλώσεις του στα Παρχάρια. Σε ένα οροπέδιο στην οροσειρά της Ροδόπης που συναντώνται σύλλογοι από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες  που έχω χαρά να επισκέπτομαι κάθε χρόνο.

Αποτελούν ξεχωριστές στιγμές για όλους τους κατοίκους της Ροδόπης, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον μουσειακό Σαρακατσάνικο  οικισμό στις καλύβες, για να αναβιώσουν το έθιμο την ημέρα του Άη Γιάννη του Κλείδωνα. Ελπίζω, πρόεδρε να το γιορτάσουμε σε λίγες μέρες.  Τα έθιμα καμήλες και ντεβιτζήδες, τα εννιά φαγιά, όπως και η αναβίωση του εθίμου του τρύγου, είναι τα ποιο σημαντικά ορόσημα που έφερε από τη βόρεια Θράκη και αναβιώνει κάθε χρόνο ο δραστήριος σύλλογος των Ανατολικορωμυλιωτών.

Αξίζει να αναφερθώ όχι ως τελευταίο αλλά ως ιδιαίτερα σημαντικό για τη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα το σύλλογο θρακών με την πολύμορφη και έντονα εξωστρεφή δραστηριότητα που αναπτύσσει αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα των ντόπιων θρακών».

Ο βουλευτής Ροδόπης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι/ες  βουλευτές, σήμερα ακούστηκε εδώ στη Βουλή η ιδιαίτερη φωνή της Θράκης, μέσα από τον λόγο των  εκπροσώπων του πολιτισμού της. Στο λίγο χρόνο που είχαν, ανέδειξαν το πλούσιο έργο τους αλλά και τις αγωνίες τους.

Τα σχέδια τους για το μέλλον αλλά τις μεγάλες ανάγκες τους. Σε όλα αυτά οφείλουμε  ως κοινοβούλιο να σκύψουμε με πολύ προσοχή. Θα είναι η καλύτερη δική μας συνεισφορά μας για να μπορούν να συνεχίσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχουν στην περιοχή. Δεν θα αναφερθώ σε όσα έχουν ήδη καταγραφεί ως αιτήματα η κατατέθηκαν ως υπομνήματα Ειπώθηκαν εξάλλου πολλά και από πολλές πλευρές. Ας είναι η σημερινή παρουσία σας στην Βουλή η αφετηρία για μια από κοινού προσπάθεια όλων μας στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αναδείχτηκαν.  Ας αποτελέσει αυτό δέσμευση όλων μας! Από την πλευρά μου είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία που ήδη έχουμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για όσα πολύ σημαντικά μας είπατε. Μας συγκινήσατε! Και να σας εκφράσω για άλλη μια φορά την υποστήριξή μου».

 

Αρθρογράφος