Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλευρό της Ελληνικής Κοινωνίας – Ιδιαίτερη έμφαση στην Θράκη! (video)

3 Σεπτεμβρίου 201723:27

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς τους συνδράμουν τους αρμόδιους φορείς στο έργο της δασοπυρόσβεσης, των αεροδιακομιδών και του προσφυγικού.

Ειδικότερα:

α. Κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, από 1 Μαΐου έως σήμερα, έχει διατεθεί το ακόλουθο προσωπικό και μέσα για την κάλυψη αναγκών επιτήρησης και κατάσβεσης πυρκαγιών:

  1. 2.271 στελέχη για κατάσβεση πυρκαγιών και για στελέχωση περιπόλων.
  2. 956 οχήματα και μηχανήματα διαφόρων τύπων για κάλυψη αναγκών εποχούμενων περιπόλων και κατάσβεση πυρκαγιών.
  3. 470 έξοδοι εναερίων μέσων, διαφόρων τύπων, καλύπτοντας συνολικά 980 ώρες πτήσης για επιτήρηση και κατάσβεση πυρκαγιών.

β. Από την αρχή του έτους, έχουν πραγματοποιηθεί 1.593 ώρες πτήσεων εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, διαφόρων τύπων, σε 653 αποστολές αεροδιακομιδών 917 ατόμων που έχρηζαν ιατρικής συνδρομής.

γ. Στην παρούσα περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν 31 δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι από την έναρξη της εμπλοκής τους στην προσφυγική κρίση, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συνεισφέρει με:

Την διάθεση μέσων του ΠΝ και της ΠΑ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο, καθώς και σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης.

  • Την κατασκευή 50 δομών φιλοξενίας.
  • Την ανάπτυξη 5.000 σκηνών και την τοποθέτηση 3.000 οικίσκων.
  • Την δημιουργία 45.000 θέσεων φιλοξενίας.
  • Την μεταφορά 17.000 τόνων υλικών.
  • Την παροχή περίπου 15.000.000 μερίδων σίτισης στις δομές φιλοξενίας.
  • Την διάθεση περίπου 250 στελεχών για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας.
  • Την καθημερινή υγειονομική υποστήριξη των δομών με ιατρούς και νοσηλευτές.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην παροχή προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης στη Θράκη.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς, ιατρικά κλιμάκια του Δ΄ Σώματος Στρατού επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2017, τα χωριά Δροσερό, Άνω Καρυόφυτο, Εχίνο, Σταυρούπολη, Νεοχώρι, Άνω Ιωνικό, Πασχαλιά, Δρυμιά, καθώς και τα μειονοτικά σχολεία των χωριών Μυρτίσκης, Άνω Βυρσίνης, Στυαρίων και Τυχερού, για την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους και στους μαθητές.

Να επισημάνουμε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ιατρικά κλιμάκια επισκέφτηκαν 5 χωριά του Έβρου. Στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2017, κλιμάκια Στρατιωτικών Ιατρών του Δ΄ Σώματος Στρατού, επισκέφτηκαν τα χωριά Πετρωτά, Νεοχώρι, Πεντάλοφο, Νυμφαία και Τυχερό , παρέχοντας προληπτική υγειονομική περίθαλψη.

Κλιμάκιο ιατρών της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού πραγματοποιεί επισκέψεις και στη Ροδόπη. Το ιατρικό κλιμάκιο της Ταξιαρχίας αποτελείτο από οδοντίατρο και παθολόγο που εξέτασαν τα 19 παιδιά των Δημοτικών Σχολείων των δύο Πομακοχωριών.τα χωριά Δρύμη και Καλλυντήριο στην ορεινή Ροδόπη, ώστε να προσφέρει τις ιατρικές/υγειονομικές υπηρεσίες του στους μικρούς μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των προαναφερθέντων χωριών.

Η δράση αυτή του Δ’ Σώματος Στρατού εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσφοράς του Στρατού Ξηράς προς το κοινωνικό σύνολο, ιδίως των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και υλοποιείται ανά 15νθήμερο.

 

 

Αρθρογράφος