Ενέργεια, μεταφορές και τουρισμός στο επίκεντρο του νέου ΕΣΠΑ

14 Αυγούστου 201407:53

Με κεφάλαια 3,6 δισ. ευρώ θα τροφοδοτηθεί η ελληνική οικονομία, μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του νέου ΕΣΠΑ, με στόχο την άμεση επανεκκίνησή της.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, αμέσως μετά το Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που στην υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει πολλαπλάσιους πόρους, εάν συνυπολογιστεί και η ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το αναπτυξιακό μοντέλο που θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί μέσα από το Πρόγραμμα διαρθρώνεται στους στρατηγικούς τομείς, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται για την αγροδιατροφή και τη βιομηχανία τροφίμων, την ενέργεια, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την υγεία, τα υλικά και τις κατασκευές.

Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, δεν θα επιλεγούν με βασικό κριτήριο την κλαδική προσέγγιση. Κρίσιμη όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα, είναι η επικέντρωση των επενδύσεων σε επιχειρήσεις που διαθέτουν τα ζητούμενα χαρακτηριστικά για το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα. Μεταξύ αυτών n εξωστρέφεια, η καινοτομία και η δημιουργικότητα, η ύπαρξη ενός κρίσιμου μεγέθους από άποψη κύκλου εργασιών και η επαρκής γκάμα προϊόντων, ώστε να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η στόχευση σε εξειδικευμένα τμήματα της παγκόσμιας αγοράς, τα υγιή οικονομικά αποτελέσματα, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, η start-up δραστηριότητα, η χαμηλή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, n συνεργασία των επιχειρήσεων και n παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Οι στόχοι αυτοί είναι συμβατοί με τις νέες κατευθύνσεις που έχουν δοθεί μέσω των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβάλλουν τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την προώθηση της καινοτομίας και την έξυπνη ανάπτυξη, όπως έχουν προσδιοριστεί στη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Το σχέδιο έχει αποσταλεί ήδη προς διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να εγκριθεί εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να εξειδικευθεί στη συνέχεια και να ξεκινήσει n υλοποίησή του.

Οι δράσεις που θα αποτελέσουν γέφυρα με τα υφιστάμενο ΕΣΠΑ είναι:

-Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτόμου εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

-Τουριστικές υποδομές για την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών και εξυπηρέτησης κοινού σε πολιτιστικούς χώρους και περιοχές φυσικής ομορφιάς.

-Έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δήμους και οικιακούς καταναλωτές.

-Έργα που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της διανομής ενέργειας μέσω έξυπνων συστημάτων.

-Έργα ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και της ευστάθειας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

-Έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εμπορικών κέντρων των πόλεων και τόνωσης της αγοράς.

-Δράσεις ενίσχυσης ΜμΕ επιχειρήσεων (υφιστάμενων και νέων υπό σύσταση) για την υλοποίηση επενδύσεων σε τομείς ενδιαφέροντος των περιφερειών και την τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης.

-Έργα υποδομών ΤΠΕ που συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

-Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

(πηγή:energypress.gr)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr