Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός στο ΔΣ Κοσμίου

13 Φεβρουαρίου 202418:00

Οι μαθητές της Γ τάξης παρουσίασαν κείμενα και ποιήματα για  την Ειρήνη. Μας μιλήσαν για τη μανία του πολέμου. Ύψωσαν τη φωνή τους με ένα μεγάλο ΟΧΙ απέναντι σε αυτούς που στρατολογούν μικρά παιδιά, σ’ αυτούς που βάζουν το όπλο στο παιδικό χέρι. Οι μαθητές της Γ΄τάξης εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το δικό τους ποίημα για να τονίσουν την ανάγκη να εργαστούμε όλοι για την παγκόσμια ειρήνη, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των λαών, μακριά από κατοχικούς στρατούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους που θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους όσους ανθρώπους χρειαστεί.

Επίσης ο κύριος Θανάσης Γκαϊφύλλιας μας τίμησε με την παρουσία του, δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκλησή μας. Έβαλε μουσικά ακούσματα στην εκδήλωση μας μαζί με την συνοδοιπόρο του κ. Λία Τζιαμπάζη.

Το γεγονός ότι ο κύριος Θανάσης Γκαϊφύλλιας τίμησε την πρωτοβουλία των μαθητών με την παρουσία του και είναι μια ένδειξη της σημασίας και της επιρροής που μπορούν να έχουν οι φωνές των παιδιών στην προώθηση της ειρήνης και της κοινωνικής αλλαγής.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και δράση προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας ειρήνης και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των νέων και να εργαζόμαστε όλοι μαζί για έναν κόσμο ειρήνης, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου-Το ποίημά μας

 

Ειρήνη να’ ρθει σαν αύριο

 

Στον πόλεμο παιδιά μικρά,

κρατούν όπλα στα χέρια τους,

ονειρεύονται παιχνίδια,

αλλά πολεμούν σε μια ξένη γη.

 

Τα μάτια τους γεμίζουν δάκρυα

πρέπει να τελειώσει αυτή η αγωνία,

παιδιά που χάνουν την αθωότητά τους,

στη μανία του πολέμου, 

στο σκοτάδι που έχει έρθει.

 

Σταματήστε τον πόλεμο,

παιδιά να παίζουν πάντα,

ας ανταλλάξουν χαμόγελα,

όχι πόνο και μίσος,

τα όπλα να πέσουν, ας έρθει η ειρήνη,

για τα παιδιά, για το μέλλον

ας μιλήσει η καρδιά μας.

 

Παιδιά αγγίζουν τ’ αστέρια,

όχι πόλεμος

ειρήνη να’ ρθει σαν αύριο, 

κι αγάπη να κυριαρχεί,

για πάντα και παντού!

 

12 Φεβρουαρίου- Παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός είναι μια ημέρα που αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την ενίσχυση της εκστρατείας ενάντια στη χρήση των παιδιών στις πολεμικές συγκρούσεις και ως στόχους βίας. Επικεντρώνεται στην ανάγκη να προστατευθούν τα παιδιά από την ανάμειξη τους στις συρράξεις και να εξασφαλιστούν ότι τα δικαιώματά τους σε ασφάλεια, εκπαίδευση και προστασία θα γίνονται σεβαστά, ανεξαρτήτως περιβάλλοντος.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις περιοχές σύγκρουσης και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την προστασία και την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, αυτή η ημέρα προσφέρει μια ευκαιρία για την ανάδειξη της ανάγκης να δοθεί προτεραιότητα στα δικαιώματα των παιδιών και να αναληφθούν δράσεις για την προώθηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθράς Χειρός, πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών σε περιοχές σύγκρουσης. Αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, διαλέξεις, συζητήσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που επιδιώκει να δώσει φωνή στα παιδιά που επλήγησαν από τις πολεμικές συγκρούσεις και να ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία και την ανάπτυξή τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας στρέψουμε το βλέμμα μας σ’ αυτά τα παιδιά και ας συμβάλλουμε όλοι ουσιαστικά έτσι ώστε να σταματήσουμε αυτήν την απάνθρωπη και βίαιη συμπεριφορά που σπρώχνει τα παιδιά να οπλίζονται και να στρέφονται απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Ευθύνη και καθήκον όλων , είναι ο αγώνας για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για την ευημερία και ειρήνη των λαών.

Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύουμε τα παιδιά και να τους δίνουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν το δυναμικό τους. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά πρέπει να επικρατούν πάνω από τη βία και τη σύγκρουση.

Μέσω της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της συνεργασίας μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά θα αναθρέφονται με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση για τους άλλους. Μέσω της αλληλεγγύης και της ανταλλαγής ιδεών και πρακτικών, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα προάγει την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την αμοιβαία κατανόηση.

Κάθε προσπάθεια για την προστασία των παιδιών και την προαγωγή της ειρήνης είναι πολύτιμη και σημαντική. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας δουλέψουμε από κοινού για έναν κόσμο όπου η ανθρωπότητα θα μπορεί να ζήσει χωρίς φόβο και βία, και τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να είναι ευτυχισμένα.

Αρθρογράφος