Εγκαίνια για το «ΤΑΜΠΑΚΧΑΝΕ» στις 29 Μαρτίου

27 Μαρτίου 201708:34

Μετά από αρκετούς μήνες εργασιών ανακαίνισης ήρθε η ώρα το Τζαμί «ΤΑΜΠΑΚΧΑΝΕ» της Κομοτηνής να παραδοθεί στους μουσουλμάνους για θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.

Ενα ερείπιο ήταν τα τελευταία χρόνια το τζαμί αυτό της Κομοτηνής και με πρωτοβουλία της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας και επίβλεψη από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, Ισά Σελήμ ανκαινίστηκε εκ βάθρων, όπως και άλλα τζαμιά της Κομοτηνής αλλά και οι μιναρέδες τους.

Τα εγκαίνια του «ΤΑΜΠΑΚΧΑΝΕ» τζαμί θα κάνει την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι ο σεβασμιότατος μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί όπου θα γίνει και η παρουσίαση του κομπολογιού με τις 999 χάντρες που ήρθε στο φως στην ανακαίνιση και σήμερα διεκδικεί το ρεκόρ Γκίνες.

Τον Μάρτιο του 2016 το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής είχε ανάψει το πράσινο φως για την ανακαίνιση του τεμένους συναινώντας με την έκδοση άδειας επισκευής για λόγους χρήσης και υγιεινής του εν λόγω ακινή-του. Αμέσως ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, συμπεριλαμβάνοντάς το έργο αυτό σε μία σειρά από εργασίες αναβάθμισης σε ιστορικά τεμένη και μειονοτικά σχολεία της πόλης.

Το τέμενος συγκαταλέγεται στα παλαιότερα της πόλης, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του, είναι ένα από τα τρία κεντρικά τεμένη μαζί με το Εσκί και Γενί Τζαμί.

Στο πλαίσιο των εργασιών στο τέμενος Ταμπακχανέ αντικαταστάθηκε η στέγη, ο μιναρές και ο σιδερένιος κώνος. Εσωτερικά έγιναν εργασίες στο ταβάνι και αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα, διακοσμήθηκε ο εσωτερικός χώρος, όπως προβλέπει η μουσουλμανική θρησκεία.

Την δαπάνη για την επισκευή του τεμένους ανέλαβε Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας και στενή επίβλεψη του έργου έχει ο πρόεδρος Σελίμ Ισά.

Αρθρογράφος