Ευχαριστούμε κ. Πρωθυπουργέ (χωρίς αλλά)

28 Νοεμβρίου 201608:48

Την Παρασκευή 25/11/2016 πραγματοποίησε μονοήμερη περιοδεία με ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όπου στα πλαίσια ενός αυστηρού προγράμματος επισκέφθηκε τρεις πόλεις και εκφώνησε εννέα ομιλίες , εκ των οποίων μία στα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης Αν. Μακεδονίας Θράκης 2016.

Οι αιτίες και οι αφορμές για την επίσκεψη του κ. Αλ. Τσίπρα πολλές και θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής φόρτισης κι ανάλυσης σε άλλα κέιμενα. Το σημερινό σημείωμα αναφέρεται κυρίως στο γεγονός ότι στην μεταβατική φάση που διανύει η Ελλάδα δια μέσου μιας πολυεπίπεδης κρίσης , τη Θράκη επισκέφθηκαν όλοι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί.

Η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε ξαφνικά και υλοποιήθηκε χωρίς καθυστερήσεις την χρονική στιγμή που η Χώρα δεχόταν φραστικές και συντονισμένες επιθέσεις από την Τουρκία και την Αλβανία (που εξελίσσεται σε δορυφόρο της γείτονος) των οποίων οι ηγέτες προσπαθούν να επιβληθούν στο εσωτερικό των χωρών τους εγείροντας ανύπαρκτα ζητήματα (Τσάμικο, Λωζάννη, κοκ).

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε μεταλλαγμένος (σε σχέση με τις προηγούμενες τοποθετήσεις του για τη Θράκη), ενημερωμένος για τις εξελίξεις και για πρώτη φορά προσπάθησε, επί θρακικού εδάφους, να αρθρώσει έναν σύγχρονο εθνικό λόγο τον οποίον μάλιστα και τον παρουσίασε και σε ακροατήριο μειονοτικών πληθυσμών.

Το βασικό ερώτημα είναι πώς τον υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι , θεσμικοί και μη, της τοπικής κοινωνίας, πώς είχε οργανωθεί η υποδοχή του και βεβαίως ποιά η σχέση του Πρωθυπουργού με τα τοπικά στελέχη του κόμματός του.

Το σίγουρο είναι, κι αυτή είναι η άποψη του γράφοντος, ότι οι διάφορες εκδοχές του εθνοσωτήριου λάιφ-στάιλ δημιουργούν στενά αποστείρωσης και απομόνωσης της αθηνοκεντρικής πολιτικής ηγεσίας χωρίς όμως οι εκπρόσωποί του να μπορούν να κάνουν την διαφορά που τόσο επιθυμούν.

Η άφιξη κάθε Έλληνα Πρωθυπουργού είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας και ως τέτοια πρέπει να γίνεται δεκτή με την υποδοχή που αρμόζει στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Τέλος, παρουσιάζει ενδιαφέρον η επίθεση που δέχθηκε από τουρκόφωνα μίσθαρνα έντυπα και η κριτική που ασκήθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Θράκη κινδυνεύει μόνον από το εθνοσωτήριο λάιφ-στάιλ.

Αρθρογράφος