ΕΕ: 160 εκατ. ευρώ για την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα

13 Νοεμβρίου 201320:15

Στα 160,24 εκατομμύρια ευρώ ορίστηκε η αρχική κατανομή για την Ελλάδα από την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων», ενώ 10,81 εκατομμύρια έχει λαμβάνειν η Κύπρος.

Τα χρήματα αυτά, περιλαμβάνονται σε ειδικό κονδύλι, συνολικού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε, θα είναι διαθέσιμα από 1η Ιανουαρίου 2014 και θα διατεθούν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και μαθητείας, σε περιοχές της Ε.Ε, όπου η ανεργία των νέων, έως 25 ετών, είναι απαράδεκτα υψηλή (άνω του 25%).

Για την Κύπρο, επιλέξιμες είναι όλες οι περιοχές της χώρας, ενώ στην Ελλάδα επιλέξιμες περιφέρειες είναι η Ανατολική-Μακεδονία και Θράκη, η Αττική, η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 57,3% των νέων 15 έως 24 ετών, ενώ οι νέοι 18-24 ετών που δεν σπουδάζουν, εκπαιδεύονται ή δουλεύουν (ΝΕΕΤ), φτάνουν στο 20,3% του συνόλου. Στην Κύπρο, η ανεργία των νέων φτάνει το 43,9% και οι ΝΕΕΤ φτάνουν το 16% του συνόλου στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Σημειώνεται ότι μολονότι τα κονδύλια από την «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων» θα είναι διαθέσιμα από 1η Ιανουαρίου 2014 και θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2015, επαφίεται στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να έχουν έτοιμα προγράμματα έως το τέλος του έτους, ώστε να ξεκινήσει η απορρόφηση.

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε (ECOFIN) ενέκρινε την αύξηση των κονδυλίων για την Κύπρο από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει η «Κ». Το συνολικό επιπλέον ποσό που έχει εισηγηθεί για την Κύπρο το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν είναι 224.2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 514 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης κατανομής. Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη Πέμπτη, στην αρμόδια επιτροπή του, την αύξηση του ποσοστού κοινοτικής συγχρηματοδότησης στα επιδοτούμενα έργα στην Κύπρο, από το 50% στο 85%.

Πηγή: skai.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr