Η dream team της δημοσιογραφίας στην Ροδόπη σας προ(σ)καλεί σε ένα πάρτυ γνωριμίας, ευαισθητοποίησης κι εκπλήξεων

30 Αυγούστου 201700:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Για ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ τα ΜΜΕ της Ροδόπης ενώνουν τις δυνάμεις τους για ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ!

Το σημερινό κάλεσμα στο «αποχαιρετιστήριο πάρτυ» είναι μια ακόμη πανελλήνια πρωτοτυπία και αποτελεί  το ΠΡΩΤΟ οργανωμένο και αυθόρμητο εγχείρημα περιφερειακών μέσων ενημέρωσης (εντύπων, ηλεκτρονικών και ψηφιακών) να δημιουργηθεί ένας παρεμβατικός πυρήνας ευαισθησίας και κοινωνικής προσφοράς  με αποδέκτη τη ΔΑΔΑΑ.

Ποιά είναι η ΔΑΔΑΑ; Είναι ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στη Ροδόπη που δίνουν τον δικό τους αγώνα για τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με ΔΑΔ, ΔΑΦ, Asperger και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Η ΔΑΔΑΑ  λειτουργεί μόλις ένα χρόνο στη Ροδόπη, παρόλα αυτά σιγά-σιγά βρίσκει την θέση του και προωθεί την εξωστρέφεια, μέσα από τις δράσεις του, όπως επιμορφωτικά σεμινάρια, εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου και άλλες.

Ποιες είναι οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές;  Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές αναγνωρίζονται ως μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας διεθνώς. Περιλαμβάνουν μείζονες διαταραχές (νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, αισθητηριακά προβλήματα κλπ), αλλά και ήπιες διαταραχές (ήπιες κινητικές δυσκολίες, γλωσσική διαταραχή, μαθησιακές διαταραχές κλπ).Η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση ελαχιστοποιούν τα προβλήματα, τα οποία έχουν επίπτωση στην λειτουργικότητα και στην ποιότητα της ζωής των ατόμων στην ενήλικη ζωή.

Ποιούς αφορά; ΟΛΟΥΣ! Δεν πρόκειται για ασθένειες, δεν υπάρχει κάποιο «επιδημιολογικό μητρώο», δεν είναι κάτι για το οποίο υπάρχει πρόληψη ή εμβόλιο ή θεραπεία με «μαγικά αποτελέσματα». Είναι, πλέον,  γνωστό πως για μη αποδεδειγμένους λόγους υπάρχει μια αύξηση του ποσοστού των αναπτυξιακών διαταραχών και ιδιαίτερα του αυτισμού. Μελέτες από χώρες με συστήματα καταγραφής προσεγγίζουν το ποσοστό των αυτιστικών διαταραχών σε 1/48 αγόρια ( CDC, AAP, NHS κλπ) με προοπτική αύξηση στο 2025. Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα  σε κάθε 10.000 παιδιά που γεννιούνται τα 50 με 58 συμπεριλαμβάνονται στο φάσμα αναπτυξιακών διαταραχών αυτιστικού τύπου. Συνεπαγωγικά, στην Ελλάδα των περίπου 10.000.000 ανθρώπων υπερβαίνουν τις 50.000. Να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των περιστατικών στην Ελλάδα ενώ ο κύριος όγκος της ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ που αφορά τα πάσχοντα άτομα αποτελείται από ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ!!! Ένας κόσμος ολόκληρος, στην πλειοψηφία του «αόρατος» για την ελληνική Πολιτεία η οποία πρέπει να λάβει υπόψη της πως  αν υποθέσουμε ότι γεννιούνται στην Ελλάδα περίπου 100000 παιδιά ( παλιότερα 110000, τώρα 90000) θα διαγνωστούν με αυτισμό περίπου 16.000 παιδιά χωρίς να συνυπολογίσουμε τις άλλες μείζονες νευροαναπτυξιακές διαταραχές ( εγκεφαλική παράλυση, τύφλωση, κώφωση, νοητική υστέρηση, νευρολογικά νοσήματα, γενετικά κ.λπ.) αλλά και κάποιες άλλες ελάσσονες. ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ τόσο καταγεγραμμένων όσο και άτυπων ενώ υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την αντιμετώπισή τους λόγω απουσίας οργανωμένων δομών στήριξης.

Γιατί αυτή η πρωτοβουλία των ΜΜΕ της Ροδόπης και γιατί τώρα;  Οι δημοσιογράφοι της Ροδόπης και τα μέσα στα οποία εργάζονται αποτελούν συστατικό στοιχείο, αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ σε όσα την αφορούν. Η καθημερινή επαφή με την κοινωνία της Ροδόπης δημιουργεί απορίες, ξυπνά συνειδήσεις,  ωθεί σε έρευνα… Κάπως έτσι ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ το ρεπορτάζ.. Σε περιόδους γενικευμένης κρίσης χωρίς ορατό τον ορίζοντα λήξης, ξυπνά το ένστικτο της κοινωνικής συνέχειας, της επιβίωσης .. Με όπλο την ανάγκη και κίνητρο την λογική οδηγούμαστε στην λύση της συνέργειας και της συνεργίας.. Της «συνενοχής στο καλό»..  Η ΔΑΔΑΑ  δεν είναι ένας ακόμη φιλανθρωπικός σύλλογος, δεν είναι μία ομάδα πασχόντων.. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θέλει να δείξει τα κρυφά μονοπάτια σε όσους διαβαίνουν τους δύσβατους δρόμους των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, αρκεί να ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ!!!  Τα ΜΜΕ της Ροδόπης, λοιπόν, προσπαθούν να συμβάλουν σε αυτό: στην ενημέρωση και την προτροπή…

Ποιοί στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή; Όλοι όσοι συνεισφέρουν πόρους και προσωπική εργασία για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, το Ξενοδοχείο  Chris & Eve που προσφέρει τις εγκαταστάσεις του και προσφέρει τα προϊόντα του σε συμβολικές τιμές, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης του Ν. Ροδόπης και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά, οι δωροθέτες και χορηγοί της εκδήλωσης και όλοι όσοι αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Με λίγα λόγια η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ….

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!

Αρθρογράφος