Δόθηκε τέλος στη δικαστική διαμάχη Μουφτή – Ιεροδιδασκάλων

1 Μαρτίου 201412:58

Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αντιμετώπισε ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή όπως και δύο στελέχη των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών, οι Ιωάννης Γκιγκόπουλος και Θωμάς Λιάπας. Όπως αναφέρει το δικαστικό ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας της Κομοτηνής Ο ΧΡΟΝΟΣ ο μουφτής βρέθηκε κατηγορούμενος εξαιτίας της άρνησής του να υπογράψει τις συμβάσεις των επιλεγέντων ιεροδιδασκάλων (ιμάμηδων) το 2009 και τα δύο στελέχη των υπουργείων γιατί δεν του άσκησαν πειθαρχική δίωξη για αυτήν την ενέργεια.

Οι Καρά Αλή Χασάν, Μεμέτ Μουσταφά, Αλή Αχμέτ Ριτβάν, Σάαρ Αμέτ Μεχμέτ, Νίκος Σπανός και Εμίν Αλή, κλήθηκαν ως μάρτυρες στο χθεσινό δικαστήριο, αλλά κανένας τους δεν ήταν παρών. Εκπροσωπώντας τους Καρά Αλή Χασάν, Μεμέτ Μουσταφά, Αλή Αχμέτ Ριτβάν, στο ακροατήριο του Πλημμελειοδικείου εμφανίστηκε ο δικηγόρος Ξάνθης Στέργιος Γιαλάογλου, κάνοντας γνωστό στην έδρα εκ μέρους τους ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη του μουφτή Κομοτηνής. Η παρέμβαση αυτή φαίνεται να ήταν καταλυτική στην εξέλιξη της δίκης. Ο εισαγγελέας υποστήριξε για τον μουφτή Μέτσο Τζεμαλή ότι στην απόφασή του να μην υπογράψει τις συμβάσεις δεν ωθήθηκε με πρόθεση να βλάψει τα συμφέροντα των ιεροδιδασκάλων ή του ελληνικού δημοσίου.

Τόνισε περαιτέρω ότι διέπραξε το αδίκημα της απείθειας, καθώς δεν εφάρμοσε Νόμο του ελληνικού κράτους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν δικάζεται γι’ αυτό και ζήτησε την απαλλαγή του. Όσον αφορά τον δεύτερο κατηγορούμενο Ιωάννη Γκιγκόπουλο είπε ότι δεν προκύπτει πουθενά η εμπλοκή του και ζήτησε την απαλλαγή. Την απαλλαγή πρότεινε και για τον Θωμά Λιάπα αναφέροντας βέβαια ότι έλαβε γνώση για τη συμπεριφορά του μουφτή αλλά δεν κίνησε πειθαρχική δίωξη. Αθώους, ελλείψει υποκειμενικού στοιχείου σκοπού βλάβης και προσκόμισης οφέλους, κήρυξε η έδρα και τους τρεις κατηγορούμενους.

Η κυβέρνηση μετά την άρνησή του μουφτή είχε αναστείλει την εφαρμογή του Νόμου, για να φτάσουμε στον Ιανουάριο του 2013, οπότε ψηφίστηκε σχετική τροπολογία με την οποία δόθηκε η δυνατότητα να προσλαμβάνονται από το ελληνικό δημόσιο ιεροδιδάσκαλοι για τη διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης.

Με την τροπολογία είχαν συμφωνήσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ αλλά και η ΧΑ. ενώ προκάλεσε αντιδράσεις, όχι όμως από τους μουφτήδες, αλλά από βουλευτές της μειονότητας. Παρόλα αυτά εφαρμόστηκε και προχώρησε και ήδη οι ιεροδιδάσκαλοι έχουν προσληφθεί και υπηρετούν στις μουφτείες της Θράκης.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr